Unsplash James Barker

8 ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙ

Ο σκύλος μας κάνει πράγματα που ενδεχομένως να μας φαίνονται περίεργα. Κάποια ίσως και να είναι. Ορισμένα, όμως, αποτελούν τον τρόπο που έχει να επικοινωνήσει όσα του συμβαίνουν.

Αντιλαμβάνεστε πως όταν μπορούμε να «διαβάζουμε» τις συμπεριφορές που έχει ο σκύλος μας, προφανώς γίνεται καλύτερη η συνύπαρξη μαζί του. Και είμαστε όλοι πιο ευτυχισμένοι. Θα μου πεις, αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, αλλά προς το παρόν ας εστιάσουμε κατοικίδιά μας.

Ας δούμε τι αποκαλύπτουν 8 κλασικές στιγμές.

1. Ο σκύλος σε κοιτάζει για ώρα

Ορισμένες φορές νιώθω πως αν οι σκύλοι μου ήταν άνθρωποι, θα ήταν stalkers. «Κολλάνε» πάνω μου το βλέμμα τους για ώρα, χωρίς να κουνιούνται. Δεν κουνούν καν τα μάτια τους.

Ειδικοί επί της συμπεριφοράς των τετράποδων εξηγούν ότι μ' αυτόν τον τρόπο οι σκύλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Βλέπετε, μολονότι ο κάθε κηδεμόνας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει για την ευφυΐα του σκύλου του, είναι γεγονός ότι ο σκύλος δεν καταλαβαίνει τι του λέμε κάθε φορά που του μιλάμε. Κατά μέσο όρο, ένας σκύλος μπορεί να μάθει το μάξιμουμ των 165 λέξεων.

σκύλος
Pexels Brandie Robbins

Είναι, όμως, εξπέρ στο να «ερμηνεύει» τη γλώσσα του σώματός μας. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν  πως το κάνει αυτό καλύτερα από τα βρέφη, κατά μέσο όρο και 4 φορές καλύτερα από τους χιμπατζήδες.

Οι σκύλοι χρωστούν αυτό το χάρισμα στα πάρα πολλά χρόνια που μας κάνουν παρέα, με καταγραφές να ορίζουν την αρχή αυτής της σχέσης στην αρχαιότητα. Στο μεσοδιάστημα έγιναν πολύ καλοί στο να μας «διαβάζουν». Αυτός είναι και ο λόγος που μαθαίνουν καλύτερα μια εντολή όταν τη συνοδεύουμε με μια χειρονομία.

2. Μυρίζει τον καβάλο μας κάθε φορά που μπαίνουμε στο σπίτι

Δεν φταίμε εμείς. Δεν είναι κάποια ενοχλητική, έντονη μυρωδιά που ελκύει τον σκύλο μας στον καβάλο μας. Ένας σκύλος πλησιάζει σ' αυτό το σημείο για τον ίδιο λόγο που μυρίζει τον πισινό όποιου σκύλου συναντήσει στον δρόμο ή στο πάρκο. Oι αποκρινείς του αδένες είναι συγκεντρωμένοι στον πισινό των σκύλων. Στους ανθρώπους βρίσκονται στον καβάλο και στις μασχάλες.

σκύλος
iStock

Οι σκύλοι ενδιαφέρονται γι' αυτούς, γιατί απελευθερώνουν φερομόνες. Αυτές δεν μπορούμε να τις μυρίσουμε εμείς. Μπορούν όμως, να τις μυρίσουν οι σκύλοι. Όταν μυρίζουν τις φερομόνες μας, μαθαίνουν πολλά για εμάς. Η μυρωδιά τους, βλέπετε, αλλάζει για πολλούς λόγους. Αλλιώς μυρίζουν όταν είμαστε κουρασμένοι, αλλιώς όταν είμαστε χαρούμενοι ή όταν είμαστε άρρωστοι και ούτω καθ’ εξής.

3. Ο σκύλος μας φτερνίζεται πολύ

Μην σπεύσετε να πιστέψετε ότι ο σκύλος σας έχει αλλεργία. Το φτέρνισμα για τους σκύλους λειτουργεί ως τρόπος επικοινωνίας. Φτερνίζονται όταν είναι χαρούμενοι ή παιχνιδιάρηδες ή παίζουν με άλλους σκύλους. Το φτέρνισμα είναι ο τρόπος να πουν «περνάω ωραία». Να δηλώσουν πως είναι ενθουσιασμένοι.

Yπάρχουν, βέβαια, και φορές που φταρνίζονται γιατί είναι ερεθισμένη η μύτη τους (π.χ. από τη σκόνη ή τη γύρη). Εάν τώρα, ο σκύλος σας φτερνίζεται περισσότερο από το συνηθισμένο, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αφού μπορεί να είναι σημάδι κάποιου θέματος υγείας.

4. Κάνει έναν κύκλο πριν ξαπλώσει για να κοιμηθεί

Από ένστικτο ο σκύλος μας προσπαθεί να μας προστατέψει. Είναι κάτι που κάνουν και οι πρόγονοί του, οι λύκοι για δυο λόγους:

  • για να διώξουν έντομα ή φίδια που ενδεχομένως κρύβονται στην περιοχή του ύπνου,
  • για να προστατέψουν την αγέλη.

Κάνοντας έναν κύκλο αντιλαμβάνονται την κατεύθυνση που πνέει ο άνεμος. Έτσι, μπορούν να ξαπλώσουν με το κεφάλι σε θέση που επιτρέπει στη μύτη τους να είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του ανέμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να μπορούν να μυρίσουν και αρπακτικά που εμφανίζονται στην περιοχή, πριν φτάσουν κοντά στην αγέλη. Ακόμα και αν δεν φτάνει ο άνεμος στο δωμάτιό μας, ο σκύλος μας εξακολουθεί να νιώθει την ανάγκη να μας προστατέψει.

5. Βάζει τον πισινό του στο πρόσωπό μας όταν κοιμάται

Πριν κοιμηθούμε και ιδιαίτερα όταν δεν έχει ζέστη, ο σκύλος μας συνηθίζει να κολλάει επάνω μας. Σε κάθε καιρική συνθήκη, μας γυρίζει τον πισινό (να κοιτάει προς το πρόσωπό μας). Αυτό είναι κάτι που οι σκύλοι πήραν επίσης από τους λύκους.

Όταν κοιμούνται ως μέλη της αγέλης, κοιμούνται μακριά ο ένας από τον άλλον, με τα κεφάλια τους σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Έτσι, αν κάποιο αρπακτικό επιχειρήσει επίθεση, τουλάχιστον ένας λύκος θα το μυρίσει και θα ειδοποιήσει τα άλλα. Ως εκ τούτου, οι σκύλοι κοιμούνται με τον πισινό προς το πρόσωπο μας, για να μας προστατέψουν.

στο γρασίδι
iStock

6. Ο σκύλος μας τρώει γρασίδι

Υπάρχει η κοινή πεποίθηση πως οι σκύλοι τρώνε γρασίδι, όταν νιώθουν αναστατωμένο το στομάχι τους, ώστε να κάνουν εμετό και να ηρεμήσουν. Μελέτες δείχνουν πως τρώνε γρασίδι γιατί τους αρέσει η γεύση. Όπως αρέσει στους λύκους (το 70% των κοπράνων είναι γρασίδι). Δεν είναι σαρκοφάγοι, είναι παμφάγοι.

Αν τώρα, ο σκύλος σας τρώει μεγάλη ποσότητα γρασιδιού, κάντε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μην τυχόν και λείπουν φυτικές ίνες από το φαγητό του και προσπαθεί, από ένστικτο, να καλύψει το κενό μ' αυτόν τον τρόπο.

7. Κοιμάται στα πόδια μας ή πάνω σ' αυτά

Δεν είναι ένδειξη άγχους, όταν ο σκύλος σας κοιμάται στα πόδια σας ήρεμα και γαλήνια. Το κάνει γιατί θέλει να είναι κοντά σας.

σκύλος
Pexels Karolina Grabowska

8. Γλείφει πολύ τη μύτη του

Η αίσθηση της όσφρησης που έχουν οι σκύλοι είναι από 10.000 έως 80.000 καλύτερη από τη δική μας (ανάλογα με τη ράτσα). Υπάρχουν δυο λόγοι που λατρεύουν να γλείφουν τη μύτη τους. Και οι δύο έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της όσφρησης.

  • Καταρχάς, αυτά τα πλάσματα απομακρύνουν με αυτόν τον τρόπο τη βλέννα που ενδεχομένως έχει κολλήσει στην περιοχή. Η μουσούδα γίνεται ξανά υγρή και κολλώδης και κρατά τα αρωματικά σωματίδια των περιοχών που μυρίζουν στη βόλτα. Έτσι, ενισχύεται η οσμή.
  • Ο άλλος λόγος που γλείφουν τη μύτη τους είναι για να φάνε τα κολλημένα αρωματικά σωματίδια που έχουν κολλήσει. Αυτομάτως, η γλώσσα ακουμπάει τον ουρανίσκο και έτσι ενισχύεται η οσμή τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.