Ελίνα Γιουνανλή

8 ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Οι θεατρικές παραστάσεις που επαναλαμβάνονται στο ξεκίνημα της σεζόν 2022-2023 δίνουν την ευκαιρία να δεις –ή να ξαναδείς– έργα που αγαπήθηκαν και καταχειροκροτήθηκαν.

Πλούσια η περσινή σεζόν, με θεατρικές παραστάσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, χειροκροτήθηκαν δυνατά, αγαπήθηκαν πολύ και για καλή μας τύχη ανεβαίνουν και φέτος.

Στα έργα, λοιπόν, που δεν προλάβαμε να δούμε –ή θέλουμε να ξαναδούμε– αφιερώνεται ετούτη εδώ η ατζέντα. Κείμενα και ερμηνείες που μας συγκίνησαν, ραντεβού που ανανεώσαμε, λοξές ματιές στη ζωή και στην τέχνη· αυτές που κάνουν λίγο πιο όμορφη και «γεμάτη» την καθημερινότητά μας.

1. Οι παίχτες

Πέρυσι ήταν η sold out παράσταση των Δευτερότριτων. Φέτος, η εκρηκτική κωμωδία του Γκόγκολ, διά χειρός του ευρηματικού και αεικίνητου Γιώργου Κουτλή, ανεβαίνει και πάλι στο θέατρο Κιβωτός, από Τετάρτη έως Κυριακή, μεταφέροντας το αθηναϊκό κοινό σε ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας του 1836 με... τα όλα του.

Θεατρικές παραστάσεις - Παίχτες

Παράξενοι ένοικοι και ανάμεσά τους μερικοί δεινοί χαρτοπαίχτες και κομπιναδόροι που αναζητούν το επόμενο θύμα, σε μια προσπάθεια να μην εξαπατηθούν ποτέ οι ίδιοι. Τζόγος, κομπίνες, μπλόφες, σκοτεινό χιούμορ, πάθος για επικράτηση και μια παρέα ηθοποιών/περφόρμερ (Γ. Νιάρρος, Β. Μαγουλιώτης, Ηλ. Μουλάς, Αλ. Χρυσανθόπουλος, Γ. Τζαβάρας, Γ. Μπουκαούρης, Θ. Πάνου) που μπαίνουν στο «παιχνίδι» και το απογειώνουν.

Παίχτες 2

Θέατρο Κιβωτός (Πειραιώς 115, τηλ.: 2103427426). Τετάρτη: 20.00. Πέμπτη έως Σάββατο: 18.00, 21.00. Κυριακή 19.00. Εισιτήρια: 17 και 20 ευρώ. Διάρκεια: 90'. Βγάλε εισιτήρια

2. Αντιγόνη

Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Κρέοντας απαγορεύει με νόμο την ταφή του αδελφού της Αντιγόνης, Πολυνείκη, γιατί κινήθηκε με στρατό ενάντια στην πόλη των προγόνων του και τον αδελφό του, Ετεοκλή. Η Αντιγόνη εναντιώνεται σε αυτή τη διαταγή, δεν συμβιβάζεται, αντι-μιλά.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, η «Αντιγόνη» του Ανουίγ, γεννημένη από τις στάχτες ενός επόμενου πολέμου, με βαθιά ειρωνεία για τις αρχές και τις αξίες του κόσμου μας (ήταν στα 1944, άλλωστε, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό), αμφισβητεί, πολεμά, νικιέται.

Μετά το πρώτο ανέβασμα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η Μαρία Πρωτόπαππα προσεγγίζει σκηνοθετικά και ερμηνευτικά εκ νέου την «Αντιγόνη», εξελίσσοντας την αρχική της ματιά στο έργο με την ίδια σαρκαστική και αντι-ηρωική αιχμή. Ερμηνεύουν στο πλευρό της ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Δημήτρης Μαμιός, ο Δημήτρης Μαργαρίτης και η πρωτοεμφανιζόμενη Ηλέκτρα Μπαρούτα στον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας.

Σε μια δύσκολη για άλλη μια φορά συγκυρία, η –δραματικά επίκαιρη– «Αντιγόνη» του Ανουίγ, της Πρωτόπαππα και όλων μας διερωτάται για το νόημα της ζωής, αρνείται κάθε μορφή συμβιβασμού και σίγουρα δεν έχει καμία προφανή απάντηση να δώσει. Την είδαμε πέρυσι, ήταν από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις (και Αντιγόνες) της χρονιάς και την ξαναβλέπουμε φέτος.

θεατρικές παραστάσεις Αντιγόνη

Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν – Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, τηλ.:2103222760). Πέμπτη-Σάββατο: 20.30. Κυριακή: 19.00. Εισιτήρια: 15, 18, 20 ευρώ. Διάρκεια: 110 λεπτά. Έως 27 Νοεμβρίου. Βγάλε εισιτήρια

3. Η μηχανή του Τούρινγκ

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συμβάλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Ο Ορφέας Αυγουστίδης, με την καθοδήγηση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου που υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη διασκευή του πολυβραβευμένου έργου του Benoit Soles, «συναντά» τον ιδιοφυή μαθηματικό, όταν είναι μόνος του πια, έγκλειστος στο διαμέρισμά του προκειμένου να θεραπευτεί με ορμόνες από την ντροπιαστική «ασθένεια» της ομοφυλοφιλίας.

Τουρινγκ

Βρισκόμαστε στα μέσα του ’50, λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του. Πριν την αυτοκτονία, ο Τούρινγκ έχει την ανάγκη να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε. Και το κάνει με ένα ταξίδι του νου, ανασύροντας πρόσωπα και εποχές που τον σημάδεψαν, τον πλήγωσαν, τον καθόρισαν, τον καταδίκασαν. Όλα αυτά τα πρόσωπα, όμως, είναι το εξής ένα: αυτό του Αυγουστίδη στην καλύτερη, μέχρι στιγμής, ερμηνευτική στιγμή του. Αν δεν προλάβατε πέρυσι, είναι από τις θεατρικές παραστάσεις που φέτος δεν πρέπει να χάσετε!

Τούρινγκ 2

Για την ιστορία, υπολογίζεται πως ο Τούρινγκ βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι, ωστόσο η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε μέχρι πολύ πρόσφατα κρυφή λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του.

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου – Μαριάννα Τόλη (Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών, τηλ.: 2118005141). Τετάρτη & Κυριακή: 20.00, Πέμπτη-Σάββατο: 21.00. Εισιτήρια: 15, 18, 20 ευρώ. Διάρκεια: 90 λεπτά. Βγάλε εισιτήρια

4. Ατσάλι

Ανέβηκε πέρυσι στο τέλος της σεζόν, για λίγες μονάχα παραστάσεις. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη και φέτος έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε την εξαιρετική Γιασεμί Κηλαηδόνη στον ρόλο της ισοβίτισσας μάνας, να ακολουθεί τις σκηνοθετικές οδηγίες της Νάντιας Φωσκόλου και να συγκινεί βαθιά, όταν μετά από δεκαπέντε χρόνια εγκλεισμού, σιωπής και απουσίας, συναντά την κόρη της (Κατερίνα Παπαδάκη).

Ατσάλι
Κέλλυ Φώσκολου

Μπορεί η κόρη να συγχωρέσει ή έστω να αποδεχθεί τη μάνα της όπως είναι; Τι μπορεί να την οδήγησε στον φόνο του πατέρα της; Τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα να σκοτώσει τον άντρα της; Η απάντηση δεν είναι εύκολη ούτε και αναμενόμενη. Και, σε κάθε περίπτωση, το «Ατσάλι» της Σκωτσέζας Rona Munro (σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη) δεν είναι από τις θεατρικές παραστάσεις που έχουν πολιτικές βεβαιότητες ή κάνουν δογματικές δηλώσεις.

ΑΤΣΑΛΙ
Κέλλυ Φώσκολου

Οι δυο γυναίκες συναντιούνται στο ασφυκτικό περιβάλλον της φυλακής, το οποίο πλαισιώνεται επάνω στη σκηνή από τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη και την Ασπασία Μπατατόλη στον ρόλο των δεσμοφυλάκων. Οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται χωρίς εντάσεις, με αρτιότητα και τη διεισδυτική ματιά τόσο της σκηνοθέτιδας όσο και των ερμηνευτριών.

Θέατρο Μεταξουργείο (Ακαδήμου 14, τηλ.: 2105234382). Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00. Εισιτήρια: 10, 12 ευρώ. Διάρκεια: 105’ (χωρίς διάλειμμα). Μέχρι 8 Ιανουαρίου 2023. Βγάλε εισιτήρια

5. Το Σώσε

Μια κωμωδία για όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τη σκηνή είναι το εμβληματικό έργο του Michael Frayn, που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Παλλάς, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

θεατρικές παραστάσεις

Πρόκειται για την προσπάθεια ενός θιάσου να συντονιστεί, να βρει τα πατήματά του και να βγει στη σκηνή. Είναι η προσπάθεια μιας χούφτας «αστεράτων» Ελλήνων ηθοποιών (Σ. Καρύδη, Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Στ. Γουλιώτη, Γ. Χρυσοστόμου, Λ. Παπαληγούρα, Γ. Ψυχογυιός, Δ. Δαυίδ, Γ. Ζυγούρη και Κ. Μαρκουλάκης) να κάνουν το ίδιο, υποδυόμενοι τους ηθοποιούς του έργου μέσα στο έργο.

θεατρικές παραστάσεις

Και η αλήθεια είναι πως το καταφέρνουν, βγάζοντας πολύ γέλιο – ειδικά στο δεύτερο μέρος όπου γίνεται κυριολεκτικά «το σώσε». Ξεκούραστη παράσταση παρά τη δίωρη διάρκειά της, μια καθαρόαιμη κωμωδία από τα παλιά και σκηνοθετικές επιλογές που βγήκαν με το παραπάνω, όπως οι κόντρα ρόλοι που δόθηκαν σε Γουλιώτη και Παπαληγούρα, .

Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, τηλ.: 2103213100). Τετάρτη και Κυριακή: 19:00. Πέμπτη-Σάββατο: 21:00, Εισιτήρια: 15-80 ευρώ. Διάρκεια:120 λεπτά. Βγάλε εισιτήρια

6. Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Με πρόσφατο το πρώτο βραβείο νεοελληνικού έργου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού All4fun στις αποσκευές του, το «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» μιλάει με τον πιο λιτό, καθημερινό τρόπο για τις ανθρώπινες σχέσεις και η καθεμία και ο καθένας από εμάς νιώθει να βρίσκεται τριγύρω. Γι' αυτό και το πρωτότυπο κείμενο του Τάσου Ιορδανίδη, που φέρει τη σκηνοθετική (και μουσική) επιμέλεια της Θάλειας Ματίκα και τους δυο τους επάνω στη σκηνή, δεν μιλά για μια προσωπική τους υπόθεση.

Ματικα-Ιορδανιδης1

Είναι δυο ενήλικες της εποχής μας, ένα «παράνομο» ζευγάρι με τα δικά του προβλήματα (γάμους, παιδιά) ο καθένας· με συγκρούσεις, με σιωπές, με αμφισβητήσεις, με ανεπάρκειες. Με τα σωστά και τα λάθη τους. Και με ανάγκες· για αγάπη, για φροντίδα, για νοιάξιμο, για συντροφικότητα.

Μια όμορφα δουλεμένη ρομαντική κομεντί, που σε καιρούς σαν κι αυτούς που ζούμε δρα ανακουφιστικά. Δεν είναι λίγο αυτό.

Ματικα-Ιορδανιδης

Θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου (28ης Οκτωβρίου 37, τηλ.: 2105201828). Παρασκευή και Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00. Εισιτήρια: 8, 12, 16 ευρώ. Διάρκεια: 90 λεπτά. Βγάλε εισιτήρια

7. Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα

Επιστρέφει στις 3 Νοεμβρίου στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας το σπουδαίο αυτοβιογραφικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ και ένα από τα σημαντικότερα ψυχολογικά δράματα του 20ού αιώνα. Ο Δημήτρης Καραντζάς «διάβασε» τη μετάφραση του Νίκου Γκάτσου και δημιούργησε με την ιδιαίτερη αισθητική και μαεστρία του ένα ακόμη έργο τέχνης, που κινείται, κινητοποιεί, συγκινεί.

Ταξίδι22-23β
Γκέλυ Καλαμπάκα

Λέει ο ίδιος για τις δεκαέξι ώρες που περνά η οικογένεια Τάιρον (που στην πραγματικότητα είναι η οικογένεια του συγγραφέα) επάνω στη σκηνή: «Ο Ο’ Νηλ γράφει ένα ρέκβιεμ, ένα κείμενο με “δάκρυα και αίμα”, όπως αναφέρει, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους νεκρούς του, να συγχωρέσει τα μέλη της οικογένειάς του, που χρόνια μετά φαίνεται να αντανακλώνται παντού. Αυτό το τοπίο των αντανακλάσεων επιλέγει και η παράσταση, επιχειρώντας να βρει έναν τρόπο να εισχωρήσει σ’ αυτό το οικείο τραύμα. Μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, τα πέντε πρόσωπα του έργου φαντάζουν στοιχειωμένα σ’ ένα τότε, σ’ έναν χώρο γεμάτο αποτυπώματα. Άλλοτε μπαίνουν και αναπαριστούν το τραύμα τους, το επεξεργάζονται, άλλοτε χάνονται στην ομίχλη. Σαν ριγμένοι σ’ ένα θέατρο από χρόνια “παίζουν” το δράμα της οικογένειας Ταϊρόν, προκείμενου να έρθουν αντιμέτωποι με τον πυρήνα των πραγμάτων και να μπορέσουν να λυτρωθούν».

Ταξίδι22-23-α
Γκέλυ Καλαμπάκα

Ερμηνεύουν οι Μπέττυ Αρβανίτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αινείας Τσαμάτης, Aναστάσης Λαουλάκος και Ελίνα Ρίζου, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σκηνικά υπογράφει η Ελένη Μανωλοπούλου, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη και τη μουσική ο Γιώργος Πούλιος

Θέατρο οδού Κεφαλληνίας (Kεφαλληνίας 16, Κυψέλη, τηλ.: 2108838727). Τετάρτη και Κυριακή: 19.30. Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 20.30. Εισιτήρια: 13 και 17 ευρώ κάθε Πέμπτη. 15 και 20 ευρώ κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Προσφορά προπώλησης έως 31 Οκτωβρίου: 10 ευρώ. Διάρκεια: 150 λεπτά. Βγάλε εισιτήρια

8. Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η πολιτική φάρσα του Ντάριο Φο μάς χαρίζει έναν δαιμονικό, αστείο και επικίνδυνο για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο γελωτοποιό. Βλέπουμε την ιστορία του, τα ταξίδια του στον χώρο και τον χρόνο από την Ιταλία του χθες στην Ελλάδα του σήμερα. Και όχι δίχως λόγο.

Αναρχικός1

Μια ομάδα νέων ηθοποιών (Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης) παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν, χαρίζουν γέλιο και συγκινούν σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, διακωμωδώντας το δικό τους (και δικό μας) σήμερα μέσα από την ιστορία του εμβληματικού έργου.

Από τις θεατρικές παραστάσεις που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό πέρυσι, επιστρέφει το ίδιο δυναμικά και φέτος για έναν ακόμα γύρο συνεχών sold out.

Αναρχικός2

Θέατρο Γκλόρια (Ιπποκράτους 7, τηλ.:2103600832). Τετάρτη: 20.00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00, Κυριακή: 20.00. Εισιτήρια: 17 και 20 ευρώ. Διάρκεια: 100 λεπτά. Βγάλε εισιτήρια

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.