8 ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Οι θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα που συγκεντρώνουν καλές κριτικές δεν είναι λίγες. Όπως δεν είναι λίγα τα ζητήματα που θίγουν και μας αφορούν. Άξιοι σκηνοθέτες συνεργάζονται με ικανούς και αγαπημένους ηθοποιούς, προσκαλώντας το κοινό να απολαύσει καλό θέατρο.

Η φετινή σεζόν με βρήκε να πηγαίνω θέατρο με μανία. Ποιος είπε ότι ο εγκλεισμός της περσινής και της προπέρσινης χρονιάς δεν μας άφησε «κουσούρια»; Είναι, στο μεταξύ, τόσο πλούσια η φετινή θεατρική σοδειά, που χρειάζεται να έχεις και χρόνο και χρήμα και οργανωτικά skills για να προλάβεις να δεις όλα τα ωραία και ενδιαφέροντα που έχουν ανέβει στα αθηναϊκά θέατρα.

Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι παραστάσεις που σημειώνουν το ένα sold out μετά το άλλο. Όπως δεν είναι έλασσον, φέτος ειδικά, το μήνυμα κοινού και θεατρανθρώπων αναφορικά με τη σημασία της θεατρικής τέχνης στη ζωή, στο μυαλό και στην ψυχή μας.

1. Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου

Η λιγότερο γνωστή αλλά αληθινά σπουδαία τριλογία του Μ. Καραγάτση διασκευάστηκε υποδειγματικά από τον Θανάση Τριαρίδη και παρουσιάζεται στο θέατρο Πορεία, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Τάρλοου.

Κοτζάμπασης 1

Το έργο πραγματεύεται τον αγώνα του ’21, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία από την πλευρά του συγγραφέα, καθώς ο Μίχαλος Ρούσης –τον οποίο ερμηνεύει εξαιρετικά ο Γιώργος Χριστοδούλου– αναφέρεται στον προπάππου του Καραγάτση, τον Μήτρο Ροδόπουλο και Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου, τον ήρωα, τον προδότη και εξωμότη, τον εραστή και ηττημένο.

Κολοκοτρώνης

Με τέσσερις μουσικούς επί σκηνής να δίνουν τον ρυθμό κάθε λεπτό και ένα καλά δουλεμένο καστ (Κ. Βασαρδάνης, Ξ. Γεωργίου, Θ. Δόβρης, Δ. Ήμελλος, Δ. Καπουράνης, Β. Κατσίκα, Χ. Μαλάκης, Αλ. Μαυρόπουλος, Γ. Μπινιάρης, Δ. Μπίτος, Λ. Ξεροβάσιλα, Αρ. Πασχάλη, Μ. Ρεγκούκου και Γ. Χριστοδούλου), ο «Κοτζάμπασης» είναι μια υπόμνηση στην ανθρώπινη πλευρά εκείνων των μακρινών ηρώων, στις πιο μύχιες σκέψεις τους. Μιλάει για τα πάθη και τα λάθη τους, τα μικρά και μεγάλα συμφέροντά τους, ακόμα και για τη φροντίδα της υστεροφημίας τους. Αξέχαστο το παραλήρημα του Παπαφλέσσα, τον οποίο υποδύεται ο Θανάσης Δόβρης.

Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 2108210991). Τετάρτη και Κυριακή: 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 20:30. Εισιτήρια: 12, 15, 17, 20 και 25 ευρώ. Διάρκεια: 140 λεπτά.

2. Αντιγόνη

Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Κρέοντας απαγορεύει με νόμο την ταφή του αδελφού της Αντιγόνης, Πολυνείκη, γιατί κινήθηκε με στρατό ενάντια στην πόλη των προγόνων του και τον αδελφό του, Ετεοκλή. Η Αντιγόνη εναντιώνεται σε αυτή τη διαταγή, δεν συμβιβάζεται, αντι-μιλά.

Αντιγόνη Ανουιγ 1
Μαριαλένα Αναστασιάδου

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, η «Αντιγόνη» του Ανουίγ, γεννημένη από τις στάχτες ενός πιο σύγχρονου πολέμου, με βαθιά ειρωνεία για τις αρχές και τις αξίες του κόσμου μας (ήταν στα 1944, άλλωστε, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό), αμφισβητεί, πολεμά, νικιέται.

Αντιγονη Ανουιγ 2
Μαριαλένα Αναστασιάδου

Αυτή την Αντιγόνη συναντά σήμερα η Μαρία Πρωτόπαππα και με την ίδια σαρκαστική και αντι-ηρωική αιχμή αυτοσκηνοθετείται και σκηνοθετεί τους εξαιρετικούς ερμηνευτές Χρήστο Στέργιογλου, Γιάννη Τσορτέκη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Δημήτρη Μαμιό, Δημήτρη Μαργαρίτη και Ηλέκτρα Μπαρούτα. Σε μια δύσκολη για άλλη μια φορά συγκυρία, η δραματικά επίκαιρη «Αντιγόνη» του Ανουίγ, της Πρωτόπαππα και όλων μας διερωτάται για το νόημα της ζωής, αρνείται κάθε μορφή συμβιβασμού και σίγουρα δεν έχει καμία προφανή απάντηση να δώσει. Απαιτητική παράσταση, που αξίζει τον κόπο.

Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν – Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, τηλ.:2103222760). Κυριακή: 20:00, Πέμπτη-Σάββατο: 20:30. Τετάρτη 6/4, 13/4: 20.30. Εισιτήρια: 7, 14, 18 ευρώ. Διάρκεια: 110 λεπτά.

3. Η μηχανή του Τούρινγκ

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συμβάλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Ο Ορφέας Αυγουστίδης, με την καθοδήγηση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου που υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη διασκευή του πολυβραβευμένου έργου του Benoit Soles, «συναντά» τον ιδιοφυή μαθηματικό, όταν είναι μόνος του πια, έγκλειστος στο διαμέρισμά του προκειμένου να θεραπευτεί με ορμόνες από την ντροπιαστική «ασθένεια» της ομοφυλοφιλίας. Είμαστε στα μέσα του ’50, λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του.

Τουρινγκ

Πριν την αυτοκτονία, ο Τούρινγκ έχει την ανάγκη να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε. Και το κάνει με ένα ταξίδι του νου, ανασύροντας πρόσωπα και εποχές που τον σημάδεψαν, τον πλήγωσαν, τον καθόρισαν, τον καταδίκασαν. Όλα αυτά τα πρόσωπα, όμως, είναι το εξής ένα: αυτό του Αυγουστίδη στην καλύτερη, μέχρι στιγμής, ερμηνευτική στιγμή του.

Τούρινγκ 2

Για την ιστορία, υπολογίζεται πως ο Τούρινγκ βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι, ωστόσο η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε μέχρι πολύ πρόσφατα κρυφή λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του.

Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου (Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών, τηλ.: 2118005141). Τετάρτη & Κυριακή: 20:00, Πέμπτη-Σάββατο: 21:00. Εισιτήρια: 15, 18, 20 ευρώ. Διάρκεια: 90 λεπτά.

4. Ο Αυτόχειρ!

Παρεξηγημένος, απαγορευμένος για δεκαετίες από το σταλινικό καθεστώς και δικαιωμένος πλέον σήμερα, ο «Αυτόχειρ!» του Νικολάι Έρντμαν ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του ταλαντούχου Γιώργου Παπαγεωργίου, με μια δυνατή ομάδα ηθοποιών: Μανώλης Μαυροματάκης, Αγορίτσα Οικονόμου, Ναταλία Τσαλίκη, Μάκης Παπαδημητρίου, Κώστας Μπερικόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Άγγελος Μπούρας, Νίκος Καρδώνης, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Κλέαρχος Παπαγεωργίου Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Λυδία Τζανουδάκη, Φανή Παρλή, Αντώνης Αντωνιάδης, Νικόλας Ντούρος, Εβίτα Αγαΐτση.

Αυτόχειρ1

Ο «Αυτόχειρ!» είναι μια καθαρόαιμη κωμωδία με τον άτυχο, φτωχό και άνεργο Σεμιόν (Μαυροματάκης) στη θέση του υποψήφιου αυτόχειρα, κυριολεκτικά ερήμην του. Εκείνος λίγο σαλάμι ήθελε! Κι όμως, αυτή η... παρεξήγηση κατέστη ικανή να μετατρέψει τη μίζερη ζωή του σε υπερθέαμα, με ένα σωρό καλοθελητές, εκπροσώπους της διανόησης, της εκκλησίας, του εμπορίου, ακόμα και των τεχνών να σφάζονται για μια θέση στο σημείωμα αυτοκτονίας του.

Αυτόχειρ2

Η πρωτότυπη μουσική δυνατή, αλληλεπιδρά αδιαλείπτως με το γκροτέσκο στοιχείο, τον παραλογισμό και την υπερβολή που επικρατούν στη σκηνή. Ο δε Παπαγεωργίου βάζει τα δυνατά του για ένα θέατρο που τιμά ηθοποιούς και θεατές εξίσου.

Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» (Πανεπιστημίου 48, τηλ.: 2103305074). Τετάρτη & Κυριακή: 19:00, Πέμπτη-Σάββατο: 21:00. Εισιτήρια: 10, 13, 15, 18, 25 ευρώ. Διάρκεια:100 λεπτά.

5. Το Σώσε

Μια θεατρική κωμωδία για όλα όσα γίνονται πίσω από τη σκηνή ή αλλιώς μια γιορτή για το θέατρο είναι το εμβληματικό έργο του Michael Frayn, που ανέβηκε στο Παλλάς, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Ο τελευταίος ανεβαίνει επίσης στη σκηνή και συμπρωταγωνιστεί παρέα με τους Σμαράγδα Καρύδη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Στεφανία Γουλιώνη, Γιώργο Χρυσοστόμου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργο Ψυχογυιό, Δάφνη Δαυίδ και Γιώργο Ζυγούρη.

Το σώσε1

Η διετής κατάσταση πανδημίας και ο ενάμιση χρόνος που έμειναν κλειστά τα θέατρα δημιούργησαν την ανάγκη για μια καθαρόαιμη κωμωδία και «Το Σώσε» είναι ακριβώς αυτό. Είναι η προσπάθεια ενός θιάσου να συντονιστεί, να βρει τα πατήματά του και να βγει στη σκηνή. Είναι η προσπάθεια μιας χούφτας «αστεράτων» Ελλήνων ηθοποιών να κάνουν το ίδιο, υποδυόμενοι τους ηθοποιούς του έργου μέσα στο έργο. Είναι και η προσπάθεια όλων μας να συνυπάρξουμε σε έναν κόσμο που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολος, όλο και πιο απρόσιτος. Και όλα αυτά μέσα από το γέλιο, καθώς, όπως μπορεί ο καθένας να φανταστεί, τις τελευταίες μέρες στο Παλλάς γίνεται... το σώσε.

Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, τηλ.: 2103213100). Πέμπτη-Σάββατο: 21:00, Τετάρτη: 19:00, Κυριακή: 18:30. Εισιτήρια: 15-80 ευρώ. Διάρκεια: 120 λεπτά.

6. Ο Γιατρός της τιμής του

Συγκλονιστικά κοστούμια, ατμόσφαιρα ποιητική και βαθιά σκοτεινή, και ένα έργο του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα που, αν και μας έρχεται από τον μακρινό 17ο αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο θέατρο Πόρτα. Η υπόθεση έχει και έρωτα και εξουσία και αξιακά ζητήματα μιας άλλης εποχής – αυτής που έχει δημιουργήσει ο Θωμάς Μοσχόπουλος (υπογράφει σκηνοθεσία και μετάφραση) μαζί με τους άξιους ηθοποιούς του: Μελαχρινός Βελέντζας, Ελένη Δαφνή, Στέργιος Ιωάννου, Αμαλία Καβάλη, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιώργος Παπαπαύλου, Παύλος Παυλίδης, Φώτης Στρατηγός.

Γιατρός1
Πάτροκλος Σκαφίδας

Στα πρόσωπά τους βλέπουμε τον βασιλιά Πέδρο Α’ της Καστίλλης, τον αδελφό του Ενρίκε, τη Δόνια Μενθία, τον Σεβιλλιάνο Γκουτιέρε Αλφόνσο ντε Σολίς, τον Δον Αρίας, τον Λουντοβίκο... Ένα ερωτικό τρίγωνο που εμπλέκεται σε ριψοκίνδυνες απόπειρες ελέγχου μιας έκρυθμης κατάστασης και σε μια σειρά βεβαιότητες που πλήττονται μία προς μία.

Γιατρός 2
Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο «Γιατρός της Τιμής του» ανήκει σε ένα εν πολλοίς άγνωστο αλλά κλασικό ρεπερτόριο, που θα μπορούσε να συνομιλεί με τον Σαίξπηρ και που σε κάθε περίπτωση μας θυμίζει ότι υπάρχει πολύ καλό θέατρο εκεί έξω, το οποίο αξίζει να ανακαλύψουμε όλοι μαζί παρέα: ηθοποιοί και κοινό.

Θέατρο Πόρτα (Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι, τηλ.: 2107780518). Παρασκευή & Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00. Εισιτήρια: 10, 12, 18, 20 ευρώ. Διάρκεια: 90 λεπτά. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.

7. Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα

«Τα μέλη της οικογένειας Τάιρον (που στην πραγματικότητα είναι η οικογένεια του συγγραφέα) ξεφλουδιζουν το τραύμα τους, σ’ ένα σκηνικό στο οποίο επικρατούν η ομίχλη και οι ψευδαισθήσεις. Ένα τοπίο γεμάτο αντανακλάσεις επεκτείνεται σε όλο το θέατρο και ανάμεσα στους θεατές. Το τραύμα, τα οικογενειακά τραπέζια, οι εξαρτήσεις και οι εθισμοί αρχίζουν σιγά-σιγά να “ξεθολώνουν”, τα πρόσωπα προσεγγίζουν οδυνηρά την αλήθεια και τα φαντάσματα ζωντανεύουν προκειμένου να κλείσουν την πληγή και να συμφιλιωθούν με τις ανεπάρκειές τους».

ταξίδι καρατζας

Με τα παραπάνω λόγια σκιαγραφεί ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς το σπουδαίο αυτοβιογραφικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ, ένα από τα σημαντικότερα ψυχολογικά δράματα του 20ού αιώνα, το οποίο προσεγγίζει με την ιδιαίτερη αισθητική και μαεστρία του, αλλά και εξαιρετικούς ερμηνευτές: Μπέττυ Αρβανίτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ελίνα Ρίζου.

Θέατρο οδού Κεφαλληνίας (Kεφαλληνίας 16, Κυψέλη, τηλ.: 2108838727). Τετάρτη & Κυριακή: 19:30, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 20:30. Εισιτήρια: 13 & 17 ευρώ κάθε Πέμπτη, 15 & 20 ευρώ Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, Διάρκεια: 150 λεπτά.

8. Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η πολιτική φάρσα του Ντάριο Φο μάς χαρίζει έναν δαιμονικό, αστείο και επικίνδυνο για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο γελωτοποιό. Βλέπουμε την ιστορία του, τα ταξίδια του στον χώρο και τον χρόνο, την κατάληξή του στο εδώ και στο τώρα, από την Ιταλία του χθες στην Ελλάδα του σήμερα. Και όχι δίχως λόγο.

ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Μια ομάδα νέων ηθοποιών (Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Θοδωρής Σκυφτούλης, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος) παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν και συγκινούν σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, διακωμωδώντας το δικό τους (και δικό μας) σήμερα μέσα από την ιστορία του εμβληματικού έργου.

Θέατρο Γκλόρια (Ιπποκράτους 7, τηλ.:2103600832). Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 και 21:00, Κυριακή: 20:00. Εισιτήρια: από 15 έως 18 ευρώ. Διάρκεια: 100 λεπτά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.