Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

9 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ, ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΡΑΜ

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, υπενθυμίζουμε γιατί είναι σημαντικό –αν όχι απαραίτητο– να χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

H Robin Chase, αμερικανίδα επιχειρηματίας που ασχολείται με τις μεταφορές/συγκοινωνίες, είχε πει κάποτε ότι «οι μεταφορές είναι το κέντρο του κόσμου. Είναι η κόλλα που κρατά την καθημερινότητάς μας. Όταν λειτουργούν σωστά, δεν το καταλαβαίνουμε. Όταν, όμως, κάτι πάει στραβά, “χαλάει” η μέρα μας, θυμώνουμε, νιώθουμε ανήμποροι, περιορίζονται οι δυνατότητές μας».

Μπορεί για πολλούς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να είναι ταυτισμένα με την ταλαιπωρία, γι’ αυτό να επιλέγουν το αυτοκίνητο, όμως τα ΜΜΜ είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να μετακινηθείς. Μπορεί το Ι.Χ. να σου προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και αυτονομία, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα χρησιμοποιήσεις.

1. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφορά επιτρέπουν να ηρεμήσεις

Το ταξίδι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σίγουρα λιγότερο στρεσογόνο. Σου δίνει χρόνο να σκεφτείς την ημέρα που έρχεται ή την ημέρα που φεύγει, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, ακόμα και να κοιμηθείς. Με τα ΜΜΜ, επίσης, δεν νευριάζεις επειδή κάποιος σου «χώθηκε» απότομα ή επειδή δεν βρίσκεις να παρκάρεις.

2. Μαθαίνεις τους άλλους ανθρώπους

Τα ΜΜΜ χρησιμοποιούνται από ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και τρόπο ζωής. Έτσι, σου δίνουν την ευκαιρία να παρατηρήσεις τους κατοίκους της πόλης σου, να μελετήσεις τη φύση τους. Είναι, επίσης, πιθανό να πιάσεις κουβέντα με αυτούς. Κάτι που σπάνια συμβαίνει, όταν κινείσαι με το δικό σου αυτοκίνητο.

3. Βελτιώνεις την υγεία σου

Η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς απαιτεί τη μετακίνησή σου μεταξύ των σταθμών, που σημαίνει ότι θα βάλεις λίγα παραπάνω βήματα στην καθημερινότητά σου και θα αυξήσεις τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Πέρα από τα σωματικά οφέλη, το περπάτημα βελτιώνει τη διάθεση και «καθαρίζει» το μυαλό. Οπότε, για κάποιους ένα ζευγάρι γαλότσες (για τις βροχερές μέρες) είναι πιο χρήσιμο από ένα αυτοκίνητο!

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
iStock

4. Έχεις καλύτερη θέα

Το ίδιο είναι να κοιτάς την άσφαλτο και το ίδιο τα νεοκλασικά κτίρια και τα πάρκα; Το ίδιο απολαμβάνεις την οδήγηση στην εθνική με τη διαδρομή του τρένου; Τα ΜΜΜ συχνά συνδέουν τα πιο σημαντικά αξιοθέατα των πόλεων και παρέχουν στον ταξιδιώτη την ευκαιρία να δει πάρκα, λόφους και δάση.

5. Με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είσαι πιο ασφαλής

Ίσως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία οδικής ασφάλειας είναι η κάρτα απεριορίστων διαδρομών, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιων Μεταφορών. Ένα άτομο μειώνει την πιθανότητα ατυχήματος περισσότερο από 90% χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συγκοινωνίες αντί για το αυτοκίνητό του. Επίσης, τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι δέκα φορές πιο ασφαλή ανά μίλι από τα αυτοκίνητα! Μάλιστα, οι κοινότητες που προωθούν τη χρήση τους είναι πέντε φορές πιο ασφαλείς σε σχέση με εκείνες όπου οι πολίτες χρησιμοποιούν κυρίως τα αυτοκίνητά τους.

6. Γλιτώνεις χρήματα

Υπολόγισε πόσο θα σου στοιχίσει να πας με το αυτοκίνητό σου στη Λάρισα και πόσο να πας με το τρένο ή το λεωφορείο. Όταν τα υπολόγισα πριν μερικά χρόνια (πριν οι τιμές της βενζίνης πάρουν την ανιούσα), κατέληξα να πάω με το λεωφορείο. Ακόμα κι αν τηρείς τις συμβουλές για μικρότερη κατανάλωση καυσίμων, το έξοδο δεν είναι αμελητέο.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
iStock

Αν κινείσαι εντός αστικού ιστού, ρίξε μια ματιά στις κάρτες διαδρομών που διατίθενται στα σημεία πώλησης (π.χ. ημερήσιες, μηνιαίες κλπ). Κάποια από αυτές θα καλύπτει τις ανάγκες σου και είναι πιο οικονομικές από το να γεμίσεις με βενζίνη το αυτοκίνητο. Για να μη συμπεριλάβουμε τα χρήματα για πάρκινγκ, συντήρηση, ασφάλιση και τυχόν πρόστιμα.

7. Γλιτώνεις χρόνο

Τουλάχιστον σε πόλεις όπως η Αθήνα, όπου κάθεσαι με τις ώρες ακινητοποιημένος στο όχημά σου. Ακόμα θυμάμαι μποτιλιάρισμα στην Κατεχάκη, που λίγο έλειψε να βγω σε αναζήτηση τροφής και να πάθω αφυδάτωση! Μερικές φορές φτάνεις γρηγορότερα στον προορισμό σου, αν πάρεις το μετρό ή το τρένο. Ιδίως αν δεν έχεις να ψάξεις και για θέση για παρκάρισμα...

8. Με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γίνεσαι μέρος της λύσης

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν μια ζωή πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επιχειρήσεις, φορείς και κυβερνήσεις υιοθετούν –για τον ένα ή τον άλλο λόγο– πράσινες πολιτικές και στρατηγικές, και στρέφονται στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορείς να γίνεις μέρος του παγκόσμιου αυτού κινήματος χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η απλή αυτή αλλαγή θα οδηγήσει σε μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, προχώρησε πριν λίγους μήνες στην έκδοση πολύ φθηνών μηνιαίων εισιτηρίων σε όλα τα Μέσα, ώστε να ενθαρρυνθεί τη χρήση τους, αλλά και ως μέτρο στήριξης ενάντια στον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος ενέργειας. Η κίνηση αυτή φαίνεται να απέδωσε, καθώς πάνω από 52 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αγοράσει τα εισιτήρια των 9 ευρώ και η μείωση της χρήσης αυτοκινήτου οδήγησε σε μείωσε των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,8 εκατ. τόνους.

9. Συμβάλλεις στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης

Αν δεν σε πείθουν τα παραπάνω, τότε σκέψου την κίνηση που... τρως στον δρόμο. Πέρα από τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφοριακής συμφόρησης οφείλεται στη χρήση ιδιωτικών οχημάτων. Κανείς δεν θέλει να θυσιάσει λίγη από την άνεσή του, αλλά όλοι γκρινιάζουμε για το μποτιλιάρισμα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), ένα λεωφορείο μπορεί να αντικαταστήσει 30 αυτοκίνητα στο δρόμο. Σκεφτείτε πόσο χρόνο θα εξοικονομήσουμε ΟΛΟΙ!

Με άλλα λόγια, αν θες να ζεις σε μια καλύτερη πόλη, είναι σημαντικό (αν όχι απαραίτητο) να εντάξεις τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην καθημερινότητά σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.