iStock

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ

Ανάμεσα στις ειδήσεις που μου έκαναν εντύπωση την εβδομάδα που πέρασε ήταν και δύο που αφορούσαν τα έντομα και τη σημασία τους.

Μπορεί να ακούγεται ωραίο το να ζούμε σε έναν κόσμο με λιγότερα έντομα, όπως κατσαρίδες, μύγες, σφήκες και κουνούπια, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πολύ καλό ούτε για τον πλανήτη ούτε για τον άνθρωπο. Όπως είχε περιγράψει σε συνέντευξή του ο συγγραφέας Oliver Milman, «ο πλανήτης θα ήταν ένα εξαιρετικά άσχημο μέρος για να ζήσουμε και σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξουμε. Θα ερχόμασταν αντιμέτωποι με λοιμούς και κοινωνική αναταραχή. Θα ήταν ένα μέρος με σάπια περιττώματα και πτώματα παντού».

Την ίδια γλαφυρή εικόνα περιγράφει και ο Edward Wilson, αμερικανός βιολόγος, σε άρθρο του. «Εάν τα έντομα εξαφανίζονταν, θα εξαφανίζονταν σχεδόν όλα τα ανθοφόρα φυτά και οι τροφικοί ιστοί [σ.σ. τα συστήματα αλληλοσυνδεόμενων και αλληλοεξαρτώμενων τροφικών αλυσίδων] που υποστηρίζουν. Αυτή η απώλεια, με τη σειρά της, θα προκαλούσε την εξαφάνιση των ερπετών, των αμφιβίων, των πτηνών και των θηλαστικών. Η εξαφάνιση των εντόμων θα τερμάτιζε την ταχεία αποσύνθεση της οργανικής ύλης και έτσι θα έκλεινε τον κύκλο των θρεπτικών συστατικών [σ.σ. ρυθμίζει τις ποσότητες των οργανικών υλών που δεσμεύονται και αποθηκεύονται στο έδαφος]. Οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν».

Για ποιον λόγο αναφέρω τα παραπάνω –όχι και τόσο ευχάριστα– σενάρια; Αφορμή στάθηκαν δύο ειδήσεις που διάβασα λίγες μέρες πριν στο διαδίκτυο.

Είδηση #1: Μην… πυροβολείτε τα έντομα

Οι οργανώσεις για την προστασία της φύσης Buglife και Kent Wildlife Trust, στη Μεγάλη Βρετανία, συμβουλεύουν τους πολίτες να μην σκοτώνουν σφήκες, μύγες, μέλισσες και γενικά οποιοδήποτε ενοχλητικό έντομο.

Γιατί; Γιατί έρευνα που πραγματοποίησαν έδειξε ότι ο αριθμός των εντόμων στη Μεγάλη Βρετανία μειώθηκε σχεδόν κατά 60%. «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ο αριθμός των εντόμων μειώνεται περίπου κατά 34% ανά δεκαετία», δήλωσε ο Matt Shardlow, Chief Executive της Buglife.

Μην… πυροβολείτε τα έντομα
unsplash Οktay Yildiz

Τα παραπάνω αποτελέσματα συνάδουν με τις εκτιμήσεις παγκόσμιας ανασκόπησης του 2019. Όπως αναφέρει, η απώλεια οικοτόπων, τα φυτοφάρμακα και η κλιματική κρίση απειλούν τους πληθυσμούς των εντόμων και οι εκτεταμένες αυτές μειώσεις με τη σειρά τους απειλούν με κατάρρευση των οικοσυστημάτων της φύσης. Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Biological Conservation, το 40% όλων των ειδών των εντόμων μειώνεται παγκοσμίως και τα μισά από αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Είδηση #2: Τούβλα για ιπτάμενους ενοίκους

Και έρχομαι στη δεύτερη είδηση, μια πρωτοβουλία στο Brighton, που στόχο έχει την προστασία του πληθυσμού των μελισσών στις πόλεις. Σύμφωνα με οδηγία του δημοτικού συμβουλίου, κάθε νέο κτίριο ύψους άνω των πέντε μέτρων θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικά τούβλα με τρύπες, γνωστά ως bee bricks (τούβλα μελισσών), ώστε να μπορούν να φωλιάζουν και να περνούν τον χειμώνα εκεί οι λεγόμενες μοναχικές μέλισσες.

Μην… πυροβολείτε τα έντομα
iStock

Η βρετανική εταιρεία που κατασκεύασε το Bee Brick™, ονομάζεται Green&Blue και δημιουργεί καταφύγια για να ενσωματώσουμε τη φύση στα κτίριά μας. Σύμφωνα με τη Faye Clifton, διευθύντρια της εταιρίας, συνειδητοποιώντας ότι ο κατασκευαστικός κλάδος είναι τεράστιος, σκέφτηκαν να αναπτύξουν συνεργασίες που θα διασφάλιζαν ότι τα κτίρια θα πρόσφεραν χώρο στη φύση κι έτσι θα είχαμε μια λύση που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους είναι χωρισμένοι σε μέτωπα. Κάποιοι δεν είναι βέβαιοι για το πόσο ωφέλιμες είναι οι παρεμβάσεις αυτές και θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν. Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που μόνο το πέρασμα του χρόνου θα δείξει την αποτελεσματικότητά της.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.