© 2022 Jim Watson / AP

AMBER HEARD: ΠΩΣ Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ

Η κατάθεση της Amber Heard στην πολύκροτη δίκη με τον πρώην σύζυγό της, Johnny Depp, έφερε στο φως λεπτομέρειες για το πώς μεγάλωσε και κατάφερε να βρεθεί στο Χόλιγουντ.

Με την κατάθεση της Αmber Heard ολοκληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες δικάσιμων για τη μήνυση που υπέβαλε εναντίον της ο πρώην σύζυγος της, Johnny Depp, για δυσφήμιση. Η απήχηση της υπόθεσης είναι τέτοια, ώστε όταν άρχισε η κατάθεση της Heard, ακόμη και το BBC συνδέθηκε ζωντανά με το δικαστήριο. Στο τμήμα της κατάθεσης που μεταδόθηκε από το βρετανικό δίκτυο, η Heard μιλούσε για την αρχή της σχέσης τους και ζωγράφιζε μια ειδυλλιακή εικόνα, με τον Depp ερωτευμένο και δοτικό σε υπερθετικό βαθμό. Βέβαια, η συνέχεια μόνο ρόδινη δεν ήταν.

Αφορμή για να καταθέσει τη συγκεκριμένη μήνυση ο Depp ήταν ένα άρθρο της ηθοποιού που δημοσιεύτηκε στη The Washington Post. Σε αυτό, η ίδια αυτοπροσδιορίστηκε ως θύμα κακοποίησης – με τον 58χρονο σταρ να υποστηρίζει πως δεν τον κατονόμαζε μεν, αλλά τον «φωτογράφιζε» από την αρχή έως το τέλος του κειμένου.

Στις δύο ημέρες της κατάθεσής της, η 36χρονη ανέφερε πολλά στοιχεία για την κακοποίηση που υπέστη από τον Depp – με αποκορύφωμα σεξουαλική επίθεση με μπουκάλι!

H Amber Heard προσέρχεται σε δικαστήριο του Λονδίνου, το 2020, ως μάρτυρας στην εκδίκαση μήνυσης του Johnny Depp κατά της εφημερίδας The Sun. ALAMY / VISUALHELLAS.GR
H Amber Heard προσέρχεται σε δικαστήριο του Λονδίνου, το 2020, για μάρτυρας για την εκδίκαση μήνυσης του Johnny Depp κατά της εφημερίδας The Sun.

Το δικαστήριο θα επανέλθει μετά από μέρες, ώστε οι ένορκοι να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο στοιχείων. Η εκδίκαση θα συνεχιστεί με την αντεξέταση της Heard, η οποία κατέρρευσε διηγούμενη το δράμα που λέει πως έζησε.

Johnny Depp εναντίον Amber Heard και αντίστροφα

Από την ημέρα που ξεκίνησε, η δίκη ήταν σταθερό trend στα social media. Γεγονός που δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη, αφού περιλαμβάνει superstars του Hollywood και γενναία δόση βίας (εκατέρωθεν). Πράγματα δηλαδή, που λατρεύει να μισεί ο μέσος άνθρωπος και που δίνουν γόνιμο έδαφος για αναλύσεις επί αναλύσεων, όπως για παράδειγμα ποιες ψυχικές διαταραχές μπορεί να έχει η Heard.

Προφανώς, ουδείς περίμενε πως θα είναι αυτή η εξέλιξη μιας σχέσης που ξεκίνησε με ένα φιλί on set. Πριν δούμε πώς θυμάται καθένας εκ των πρωταγωνιστών τη στιγμή που ο ένας ερωτεύτηκε τον άλλο, θα δούμε τι είχε να πει η Heard για την παιδική της ηλικία – που, όπως συμβαίνει με όλους μας, προσδιόρισε σε κάποιο ποσοστό τη συνέχεια της διαδρομής. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με την κατάθεση του Depp. Δηλαδή, είχε ξεκινήσει και εκείνος από το σημείο μηδέν της ζωής του.

O Johnny Depp και η Amber Heard Στο Φεστιβάλ Βενετίας, Σεπτέμβριος 2015. ALAMY / VISUALHELLAS.GR
O Johnny Depp και η Amber Heard σε πρεμιέρα ταινίας, Σεπτέμβριος 2015.

Η Amber Heard μιλάει για τη ζωή της στο «πουθενά» του Τέξας

H δικηγόρος της Heard άρχισε τις ερωτήσεις από το σημείο μηδέν της ζωής της πελάτισσας της. Η κατάθεσή της λοιπόν, ξεκίνησε ως εξής:

«Είμαι από το Austin του Tέξας, από μια μικρή πόλη έξω από το Austin το όνομα της οποίας πιθανότατα κανείς σας δεν έχει ακούσει. Κανείς δεν το έχει ακούσει. Λέγεται Μanor». Σύμφωνα με τη Wikipedia, βρίσκεται 15 λεπτά (με το αυτοκίνητο) βορειοδυτικά του Austin, με πληθυσμό 13.652 ανθρώπους το 2020. Όπως έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξη η ίδια, η πόλη της είχε «μια πολύ μονότονη παρουσίαση της κοινωνίας». Χαρακτηριστικά, είχε αναφέρει ότι ένιωσε ενθουσιασμένη, όταν είδε για πρώτη φορά γυναίκα να φοράει hijab.

– Πώς μεγαλώσατε;

«Μεγάλωσα με τον πατέρα μου, τη μητέρα μου και τη μικρή αδελφή μου. Με την Whitney έχουμε 16 μήνες διαφορά. Έχω και μια μεγαλύτερη αδελφή».

– Tι δουλειά έκανε ο πατέρας σας;

«Εργαζόταν ως εκπαιδευτής αλόγων και σε οικοδομές, έβαφε σπίτια. Για τη διασκέδασή του κυνηγούσε και ψάρευε».

Σημείωση: Ο πατέρας της ασχολείτο με το horse breaking, διαδικασία που έχει ως στόχο να συνηθίσει το άλογο σε μια σειρά από στοιχεία και να μπορεί να δεχθεί ιππέα. Για πρώτη φορά το άλογο δέχεται χαλινάρι, πληγή στο στόμα, σέλα στην πλάτη, και μετά ακολουθεί η εκπαίδευση για τον αναβάτη και την υπακοή στον χειριστή.

– Η μητέρα σας;

«Εργαζόταν για τις τηλεπικοινωνίες της πολιτείας».

– Ποιος ήταν ο ρόλος σας στην εκπαίδευση αλόγων που έκανε ο πατέρας σας;

«Έκανα τα crash test. Τα άγρια άλογα δεν δέχονται απαραίτητα να ιππεύονται. Υπάρχουν άνθρωποι αρκετά τρελοί –όπως ο πατέρας μου– που αναλαμβάνουν την εκπαίδευση. Εγώ ήμουν ο γιος που δεν είχε ποτέ και δουλειά μου ήταν να μείνω πάνω στο άλογο».

Σημείωση: Έχει πει και παλαιότερα ότι ο πατέρας της, επειδή δεν απέκτησε αγόρι, «διάλεξε» εκείνη για να κάνει ό,τι θα έκανε με έναν γιο. Η Amber τον συνόδευε στο κυνήγι, το ψάρεμα και το κάμπινγκ. Είχε πει πως, αν και ήταν girly-girl, ανατράφηκε για να είναι «ανθεκτική». Ο πατέρας της τη δίδαξε να ιππεύει «επιθετικά», να οδηγεί αγροτικά οχήματα, και τρόμαζε όσους την πλησίαζαν ερωτικά, με το όπλο του. «Από μικρή ένιωθα να ελκύομαι από μεγαλύτερους, σε ηλικία άνδρες», έχει πει η Heard. «Δεν είχα σύντροφο, όταν ήμουν στο σχολείο. Αυτό ήταν τότε κάτι το τρελό για εμένα».

H Amber Heard κάνει δηλώσεις έξω από δικαστήριο του Λονδίνου, 2020. © Alberto Pezzali / AP Photo
H Amber Heard κάνει δηλώσεις έκω από δικαστήριο του Λονδίνου, 2020.

– Τι μάθατε από τον πατέρα σας ως προς το πώς να αντιδράτε στα άλογα;

«Υποθέτω ότι με τα άλογα, το κλειδί για την εκπαίδευση είναι να μην δείχνεις πως φοβάσαι και να μην τρομάζεις. Να είσαι σκληρός, αλλά και ψύχραιμος».

– Πείτε στους ενόρκους για την εκπαίδευσή σας και τις εμπειρίες σας στον εργασιακό τομέα;

«Έκανα ό,τι δουλειά μπορούσα να βρω, από όταν ήμουν πολύ μικρή. Ήθελα να φύγω από το Τέξας και να κάνω κάτι με τη ζωή μου. Να δω πράγματα. Να κάνω πράγματα. Πάντα πίεζα τον εαυτό μου, να μπορέσω να επιταχύνω τη διαδικασία. Ήθελα να τελειώσω το σχολείο όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Ήθελα να κάνω περισσότερα πράγματα στη ζωή μου, από το να μείνω στο Τέξας».

– Πού πήγατε σχολείο;

«Φοιτούσα με υποτροφία σε καθολικό σχολείο. Σε διάφορα καθολικά σχολεία. Ήταν πάντα στην άλλη άκρη της πόλης – την πιο εύρωστη πλευρά της πόλης, ενώ εγώ έμενα στην εργατική πλευρά. Όσο διατηρούσα τους βαθμούς, είχα τα οφέλη υποτροφίας. Κάποια στιγμή κατάλαβα πως μπορώ να δώσω εξετάσεις για το πανεπιστήμιο νωρίτερα. Το έκανα και τελείωσα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όταν ήμουν 16 χρόνων».

– Τι κάνατε για δουλειά, εκείνες τις εποχές;

«Ό,τι έβρισκα. Είχα δουλέψει στην οικοδομική εταιρεία του πατέρα μου –στα γραφεία– και σε πρακτορείο μοντέλων που έκανε μαθήματα κομμωτικής και μακιγιάζ σε ανθρώπους που διεκδικούσαν καριέρα στη διασκέδαση. Είχαμε συμφωνήσει να μην παίρνω μισθό, αλλά να μπορώ να παρακολουθώ τα μαθήματα. Δούλεψα αρκετό καιρό, έως ότου είχα χρήματα να πληρώσω για τις φωτογραφίες που ζητά η βιομηχανία ώστε να προωθήσεις τον εαυτό σου – στην υποκριτική, το μόντελινγκ κ.λπ.»

Amber Heard
H Amber Heard στην πρόσφατη κατάθεσή της, 5 Μαΐου 2022. © Jim Lo Scalzo / AP Photo
H Amber Heard στην πρόσφατη κατάθεσή της, 5 Μαΐου 2022.

– Τι φιλανθρωπικό έργο κάνατε, όταν ήσασταν μικρή;

«Άρχισε ως project που ζητούσε το σχολείο, αλλά μου άρεσε πάρα πολύ. Κυρίως γιατί αφιέρωνα ώρες που διαφορετικά θα περνούσα στο σπίτι μου – και δεν ήθελα να πηγαίνω στο σπίτι μου. Λάτρευα τη δυνατότητα που είχα να συναντώ ανθρώπους. Μαγείρευα σούπες πριν πάω στο σχολείο για 4 χρόνια. Δεν πήγαινα τα σαββατοκύριακα, γιατί δούλευα σε παιδικά μουσεία. Για λίγο δούλεψα και με παιδιά που δεν είχαν ακοή».

– Τι κάνατε, όταν δουλέψατε με κωφά παιδιά;

«Έμαθα τα βασικά της νοηματικής γλώσσας και στα 12 παρακολούθησα δυο εξάμηνα σχετικά μαθήματα στο κοινοτικό κολέγιο, στο οποίο τελικά φοίτησα – για να φύγω νωρίτερα από το σχολείο».

– Πώς καταλήξατε στο Λος Άντζελες;

«Έκανα μια μικρή δουλειά στo Τέξας – πήρα ένα μικρό ρόλο σε μια κινηματογραφική ταινία. Ο πρωταγωνιστής δέχθηκε επίσκεψη από μία ατζέντη που είχε έλθει από το Λος Άντζελες. Τη συνάντησα στο set και μου είπε πως είχε ακούσει για εμένα από συντελεστές άλλης ταινίας στην οποία είχα δουλέψει – ήμουν κομπάρσος, έπαιρνα μικρούς ρόλους, ενώ μια φορά ήμουν στην ομάδα του μακιγιάζ. Καμία δουλειά δεν ήταν μικρή για εμένα. Η ατζέντης μου είπε πως θα ήθελε να με συναντήσει στο Λος Άντζελες, αν πήγαινα ποτέ. Τη ρώτησα πότε να πάω. Μου έκλεισε ραντεβού για δυο εβδομάδες αργότερα. Είχα 180 δολάρια όλα κι όλα και τα χρησιμοποίησα για να πάω. Δεν ήξερα κανέναν. Ήμουν 17. Έκτοτε μένω εκεί».

Johhny Depp
O Johhny Depp στο δικαστήριο. © Jim Watson / AP
O Johhny Depp στο δικαστήριο.

Τι δεν είπε στη δίκη

Αυτό που δεν είπε στο δικαστήριο, για τα χρόνια της στο Τέξας ήταν πως, όταν ήταν 16 χρόνων, έχασε την καλύτερη φίλη της σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Και, μολονότι ανατράφηκε ως καθολική, πλέον δηλώνει άθεη. Επίσης, ως παιδί πήρε μέρος σε καλλιστεία. Στα 17 παράτησε το σχολείο για να πάει στη Νέα Υόρκη – την οποία λάτρεψε από την πρώτη επίσκεψη για να συναντήσει ατζέντηδες. «Είχα νιώσει πως πέθανα και βρέθηκα στον παράδεισο», ήταν η χαρακτηριστική της δήλωση. Μέχρι σήμερα επιμένει ότι δεν ήθελε ποτέ να γίνει μοντέλο.

Όταν πήρε απολυτήριο λυκείου (ζούσε στη Νέα Υόρκη και έκανε μαθήματα από το σπίτι), έφυγε για το Λος Άντζελες, για να γίνει ηθοποιός. Μολονότι δεν ήξερε κανέναν, άρχισε να παίρνει μικρούς ρόλους και σε δυο χρόνια υποδύθηκε τη νεαρή εκδοχή της Charlize Theron στο «Friday Night Lights». Η υπόθεση της ταινίας ήταν η σεξουαλική παρενόχληση, οι διακρίσεις και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ένα έφερε το άλλο και το 2011 συνάντησε για πρώτη φορά τον Johnny Depp, στα γυρίσματα της ταινίας «The Rum Diary».

Είχε γίνει γνωστό πως είχε «νικήσει» τις Scarlett Johansson και Keira Knightley, για να πάρει τον ρόλο της Chenault. Επίσης, δημοσιεύτηκε ότι τη διάλεξε ο ίδιος ο Depp, ο οποίος ήταν ακόμα με τη Vanessa Paradis. Χώρισαν τον επόμενο χρόνο και τότε άρχισε ο δεσμός των ανθρώπων που τώρα ξεφτιλίζονται στη δικαστική αίθουσα.

Πώς γνωρίστηκαν, κατά τον Depp

«Το 2008 ο Hunter Thompson κι εγώ μελετούσαμε βιβλία του και σε ένα κουτί είχα βρει ένα χειρόγραφο, με τίτλο “The Rum Diary”. Είχα ακούσει πως το είχε χάσει χρόνια πριν. Του το έδειξα και μου είπε “A, ώστε εδώ ήταν”. Μου εξήγησε ότι ήταν ταινία και πρότεινε να κάνουμε μαζί την παραγωγή. Αρχίσαμε τις συναντήσεις για να βρούμε χρήματα για το project. Ο Hunter είχε τα διλήμματα του και κάποια στιγμή αυτοκτόνησε. Από τις συζητήσεις που είχαμε κάνει, ήξερα κάθε γωνία του βιβλίου και κάθε γωνία της ταινίας που ήθελε να κάνει».

Ακολούθως, ο Depp έπεισε τον Bruce Robinson να επανέλθει στην ενεργό δράση μετά από 27 χρόνια που ήταν σε σύνταξη, και να κάνει τις προσαρμογές στο σενάριο αλλά και την σκηνοθεσία.

«Στη διαδικασία των ακροάσεων τηρήσαμε τις συγκεκριμένες ιδέες του Hunter, για το πώς θα έπρεπε να είναι οι χαρακτήρες. Ο Bruce πρότεινε να δούμε την Amber Heard, την οποία είχε περάσει από πέντε auditions. Δεν ήταν σίγουρος για τις ικανότητες της ως ηθοποιού – σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα της ταινίας. Με ρώτησε αν θα μπορούσα να κάνω μια ανάγνωση σεναρίου μαζί της. Του είπα πως, εφόσον την τσέκαρε 5 φορές, είχε δει τα καλύτερα και τα χειρότερα που διέθετε. Δεν ήθελα να βάλω μια κοπέλα που δεν ήξερα στην περίεργη συνθήκη να διαβάσει μαζί μου το σενάριο, γιατί ξέρω πως όταν κάποιος είναι υπό πίεση, δεν μπορεί να δείξει τι πραγματικά μπορεί να κάνει».

Ο Depp πρότεινε να συναντηθούν ώστε να δει πώς συμπεριφέρεται, πώς αντιδράει, γιατί αυτή θεωρεί ότι είναι η ουσία της δουλειάς τους. «Δώσαμε ραντεβού, ήρθε στο γραφείο μου, την είδα και είπα 'ναι, αυτή είναι η Chenault. Δίχως αμφιβολία μπορεί να με σκοτώσει. Είναι αυτή που θα ήθελε ο Hunter».

Σε μια από τις κοινές σκηνές, η Heard έκανε ντους, ο Depp τραβούσε την κουρτίνα και τη φιλούσε. «Εκείνη την στιγμή ένιωσα κάτι που δεν θα έπρεπε να νιώσω – γιατί είχα τη Vanessa. Πιστεύω ότι η ρομαντική μας σχέση ξεκίνησε σε αυτό το φιλί», έχει εξομολογηθεί εκείνος.

Heard
H Amber Heard, o Johnny Depp και ο σκηνοθέτης Bruce Robinson, στην πρεμιέρα της ταινίας «The Rum Diary» στη Νέα Υόρκη, Οκτώβριος 2011. © Evan Agostini / AP Photo
H Amber Heard, o Johnny Depp, και ο σκηνοθέτης Bruce Robinson, στην πρεμιέρα της ταινίας «The Rum Diary» στη Νέα Υόρκη, Οκτώβριος 2011.

Πώς γνωρίστηκαν, κατά τη Heard

Η Heard είπε ό,τι και ο Depp για τις auditions που έκανε πριν συναντήσει τον μετέπειτα σύζυγο της και παραγωγό της ταινίας. «Είχαμε μια συνάντηση στο γραφείο του, για κάποιες ώρες. Μιλήσαμε για βιβλία, μουσική, ποίηση. Είχαμε πολλά κοινά. Ήταν πολύ διαβασμένος και χαρισματικός. Πριν φύγω, μου έδωσε κάποια βιβλία. Ήξερα ποιος είναι – ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους του κόσμου. Ήταν περίεργο ως ανώνυμη 22χρονη ηθοποιός να συναντώ έναν τέτοιο άνθρωπο. Είχε τα διπλάσια χρόνια από εμένα και παρ’ όλα αυτά είχαμε τόσα κοινά. Μου φάνηκε ασυνήθιστο. Λίγες ημέρες μετά, η ατζέντης μου μου είπε πως θα μου τηλεφωνούσε ο Depp – είχε ζητήσει το τηλέφωνο μου. Με ενημέρωσε πως πήρα το ρόλο γιατί ήμουν η σωστή για τον χαρακτήρα που είχε δημιουργήσει ο Hunter. Μου είπε πως είμαι το όνειρο».

«Αρχίσαμε τα γυρίσματα τον Μάρτιο του 2009, στο Πόρτο Ρίκο. Όλα ήταν όμορφα. Τα αυτοκίνητα, τα ρούχα, η μουσική. Δεν θα μπορούσα να έχω ζητήσει για κάτι καλύτερο. Ο Depp μου φερόταν με στοργή και με φρόντιζε. Δεν είχαμε πολλές κοινές σκηνές, έως την σκηνή με το φιλί – που δεν το ένιωσα ως σκηνή γυρίσματος, αλλά ως πραγματικότητα. Ενώ ήμασταν στο Πόρτο Ρίκο είχα τα 23α γενέθλιά μου. Ο Depp μου έδωσε βιβλία ποίησης και ένα vintage ποδήλατο – είχα πολύ ελεύθερο χρόνο και έκανα βόλτες με ποδήλατο στην πόλη. Κάναμε παρέα μετά τις σκηνές ή μεταξύ αυτών, και μιλούσαμε για τα πάντα. Συχνά ήταν μαζί και ο σκηνοθέτης μας. Μιλούσαμε και για το κόκκινο κρασί που λατρεύουμε και οι δύο. Μου πρόσφερε το αγαπημένο μου».

Μια μέρα τη φλέρταρε ανοιχτά, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια. «Ήμουν σε σχέση τότε, όπως κι εκείνος. Είχαμε δημιουργήσει μια σχέση που είχε φλερτ και χημεία. Είχα νιώσει και άλλα που δεν είχαν σχέση με τη δουλειά μου. Μου είχε πει πως το ίδιο ίσχυε και για εκείνον. Αλλά ήμασταν με άλλους συντρόφους».

Ώσπου δεν ήταν. Και μένει να δούμε τι συμπέρασμα θα βγάλει το δικαστήριο από αυτό το «κουβάρι» στο οποίο οι ρόλοι θύτη και θύματος δίνουν τροφή σε διάφορα σενάρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.