iStock

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ!

Μήπως ανήκετε σε αυτούς που έχουν κουραστεί από τις διακοπές του Αυγούστου στην Ελλάδα; Τότε, ίσως η φωνή μιας Ελληνίδας εργαζόμενης που αναγκάζεται να πάρει άδεια τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού να σας εκφράζει.   

Όλοι ονειρεύονται τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε κάποιο ελληνικό νησί. Λέγοντας όλοι, εννοώ Έλληνες και ξένοι. Για τους Έλληνες, η εναλλακτική τον Αύγουστο μπορεί να φτάνει μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, εκεί όπου υπάρχουν όμορφες παραλίες, καλό φαγητό και συμπαθητικά καταλύματα. Ο ορισμός του ελληνικού καλοκαιριού όμως είναι νησί και πάλι νησί.

Μέχρι κάποια ηλικία, γύρω στα 24-25, αυτό ήταν και για μένα το δεδομένο. Ως παιδί, περίμενα με ανυπομονησία αυτές τις διακοπές, τις γεμάτες ήλιο, αρμύρα, ταβερνάκι. Και, ως ενήλικη πια, με εξόδους τα βράδια για ποτό και ξενύχτι μέχρι πρωίας. Μεγαλώνοντας, αυτό που άλλαξε σιγά-σιγά ήταν η αναζήτηση προορισμών που μπορούσαν να στερούνται νυχτερινής ζωής. Αλλά το τρίπτυχο ήλιος-αρμύρα-ταβερνάκι παρέμενε αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο. 

Και μετά, ήρθε η απαξίωση. Όχι ως προς τη μοναδικότητα και την αντικειμενική ομορφιά του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Ως προς την πραγματικότητα που δεν ήταν τόσο αψεγάδιαστη όσο την έδειχναν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, ο ΕΟΤ και τα περιοδικά. Αλλά και ως προς την επανάληψη, που από ένα σημείο και μετά δεν είχε τίποτα καινούριο να προσφέρει, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. 

Αύγουστος στην Ελλάδα
iStock

Διακοπές στην Ελλάδα τον Αύγουστο: Όνειρο ή εφιάλτης;

Ειδικά για εμένα, που, όπως και πάρα πολλοί, αναγκαζόμουν λόγω δουλειάς να παίρνω άδεια τον Αύγουστο, οι διακοπές αυτές άρχισαν να μετατρέπονται σε εφιάλτη. Οι λόγοι αρκετοί: 

  • Δυσχέρεια στο να βρεις ένα όμορφο μέρος να μείνεις, σε τιμή που να αντέχει η τσέπη σου. 
  • Δυσκολία στα εισιτήρια, που σχεδόν πάντα έβρισκες να πας, και –με κάποιον μαγικό τρόπο– δεν έβρισκες να γυρίσεις. 
  • Πολυκοσμία στις παραλίες, που μετέτρεπε την αναζήτηση ηρεμίας σε αναζήτηση parking, λες και κατέβηκες στο κέντρο της Αθήνας καθημερινή.
  • Λιλιπούτειοι παραθεριστές να γκρινιάζουν ή να τσιρίζουν, γιατί είχαν πάρει την άδεια από τους γονείς τους σαν η παραλία να τους ανήκει. Πραγματικός άθλος για τα νεύρα!
  • Επικίνδυνες διαδρομές, που μπορεί να σου κοστίσουν μέχρι και τη ζωή, για να μπορέσεις να αποφύγεις τον συρφετό. Με στόχο να κάνεις ένα μπάνιο με μοναδική παρέα τον καταγάλανο ελληνικό ουρανό και την απέραντη θάλασσα.
  • Δυσκολία για μια θέση στην ταβέρνα. Τελικά, μπορεί και να έπρεπε να κλείσεις τραπέζι, αν ήθελες να δοκιμάσεις και κάτι πιο ψαγμένο. 
  • Κι όλα αυτά κάτω από τον ανελέητο, καυτό ήλιο, που σε ιδρώνει και καίει τη σάρκα σου. Μαζί με την απειλή των ειδικών πως οι ακτίνες του έχουν γίνει πιο επικίνδυνες κι από το να σε χτυπήσει μολότοφ. 

Αύγουστος στην Ελλάδα
iStock

Η εναλλακτική: Διακοπές στο εξωτερικό!

Οι διακοπές στο εξωτερικό έγιναν η απόλυτη εναλλακτική για μένα. Με συνολικό κόστος ίσο ή και μικρότερο από τις διακοπές στην Ελλάδα. Με δροσιά, ηρεμία και πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα. Με την ανακάλυψη πάντα κάτι νέου, πέραν της χρυσής άμμου. Για εκείνον που μπορεί να βρει θεραπεία σε ένα μουσείο της Βιέννης, σε ένα gelato σε μια όμορφη πλατεία της Ιταλίας, ή σε μια βόλτα στη Biennale της Βενετίας. Για εκείνον που θα απολαύσει τη θέα ενός θερμοπίδακα της Ισλανδίας, ή θα κάνει μια όμορφη βόλτα στους τεράστιους, καθαρούς και δροσερούς δρόμους του Όσλο

Αύγουστος στην Ελλάδα
iStock

Μπορεί ήδη να γελάτε ή να θεωρείτε πως είμαι αγοραφοβική. Μπορεί και να είμαι. Επί 11 μήνες τον χρόνο συναναστρέφομαι με ανθρώπους στη δουλειά ή όποια άλλη δραστηριότητα, οπότε στο δικό μου μυαλό διακοπές σημαίνει: Διακόπτω τα όσα κάνω όλο τον χρόνο και κάνω κάτι νέο

Διακοπές δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Και, ναι μεν λίγες μέρες του καλοκαιριού αξίζει να ξοδευτούν σε ένα νησί, δίπλα μας όμως υπάρχουν και εναλλακτικές που σίγουρα μας αποζημιώνουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Η Μαίρη Θεοδώρου εργάζεται ως δημιουργική διευθύντρια στον χώρο της διαφήμισης. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.