Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα τα οφέλη της αναρρίχησης, ευκαιρία να το κάνετε στον ολοκαίνουργιο τοίχο που λειτουργεί πλέον στο ΚΠΙΣΝ.

Λες και δεν είχαμε αρκετούς λόγους να επισκεπτόμαστε κάθε τόσο το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μια νέα αθλητική δραστηριότητα φιλοξενείται εδώ και μερικές ημέρες σε στεγασμένο χώρο των εγκαταστάσεων, η οποία χαίρει ήδη μεγάλης επισκεψιμότητας.

Ο λόγος για τον Τοίχο Αναρρίχησης του ΚΠΙΣΝ, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα κάθε ηλικίας να γνωρίσουν το συναρπαστικό άθλημα της αναρρίχησης σε ασφαλές, υπαίθριο μα και στεγασμένο ταυτόχρονα περιβάλλον (βρίσκεται στην πλευρά του parking).

Οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων που αγαπούν το συγκεκριμένο άθλημα θα συμφωνήσουν ότι πρόκειται για μία εγκατάσταση που έλειπε από την ευρύτερη περιοχή. Και αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος που από την πρώτη κιόλας ημέρας λειτουργίας οι αιτήσεις συμμετοχής εξαντλούνται σε χρόνο ρεκόρ.

Ένας Τοίχος Αναρρίχησης μας περιμένει στο ΚΠΙΣΝ για να γυμνάσουμε σώμα και μυαλό
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Τι περιλαμβάνει ο Τοίχος Αναρρίχησης του ΚΠΙΣΝ

Ο Τοίχος Αναρρίχησης του ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει δύο κατασκευές για τις οποίες έχουν αντίστοιχα σχεδιαστεί δύο προγράμματα, για παιδιά και για ενήλικες, που έχουν την διάθεση να γνωρίσουν το άθλημα αυτό:

  • Η μέθοδος ασφάλισης «Top Rope» πραγματοποιείται σε μία κατασκευή σχεδιασμένη για ψηλές διαδρομές, ύψους 9 μέτρων, κατά την οποία ο αναρριχητής φορά ειδική ζώνη και ασφαλίζεται με τη χρήση σχοινιού, δεμένου από την κορυφή της διαδρομής, που του επιτρέπει να αναρριχηθεί με απόλυτη ασφάλεια.
  • Η μέθοδος «Βoulder», μία κατασκευή σχεδιασμένη για χαμηλές διαδρομές, ύψους 4 μέτρων, που προσφέρει την ελευθερία αναρρίχησης χωρίς ζώνη και σχοινί, με τη χρήση ειδικών στρωμάτων.

Στα προγράμματα αυτά καλούνται να συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά από 6 ετών και πάνω, οι οποίοι θα πρέπει να φορούν αθλητικά ρούχα και εφαρμοστά αθλητικά παπούτσια (αν όχι ειδικά αναρριχητικά). Οι συμμετέχοντες καλούνται ακόμα να φορούν σκουφάκι που να φοριέται μαζί με κράνος ή σκουφάκι μιας χρήσης, για λόγους υγιεινής. Ο εξοπλισμός ασφαλείας παρέχεται από το ΚΠΙΣΝ.

Ένας Τοίχος Αναρρίχησης μας περιμένει στο ΚΠΙΣΝ για να γυμνάσουμε σώμα και μυαλό
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Πώς μπορείς να δοκιμάσεις κι εσύ

Η συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα αναρρίχησης είναι εντελώς δωρεάν, όμως απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ. Προς το παρόν τα προγράμματα πραγματοποιούνται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Τι σου προσφέρει η αναρρίχηση

Τα οφέλη της αναρρίχησης είναι γνωστά χρόνια τώρα και για τον λόγο αυτό το άθλημα χαίρει χιλιάδων πιστών, ειδικά στην Ελλάδα που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς του πλανήτη. Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα, τώρα είναι η ευκαιρία σου γιατί:

  • Είναι μια εξαιρετική άσκηση για την καρδιά: Ενισχύει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και την αντοχή. Μελέτη έχει βρει ότι η αναρρίχηση απαιτεί την ίδια ποσότητα ενέργειας, όπως το να τρέχει κανείς ένα χιλιόμετρο σε 5 λεπτά. Υπολογίζεται δε ότι ένας αναρριχητής 70 κιλών «καίει» περίπου 10 θερμίδες το λεπτό ή 600 την ώρα.
  • «Χτίζει» μυϊκή δύναμη και γυμνάζει συνολικά: Πρόκειται για μια άσκηση που επιστρατεύει όλο το σώμα, ακόμα και τους πιο μικρούς μυς των χεριών και των δακτύλων, ενώ απαιτεί ισομετρικά κρατήματα, δηλαδή έντονες μυϊκές συσπάσεις και μάλιστα με κινήσεις που το σώμα γενικά δεν συνηθίζει.
  • Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου: Μελέτη έχει δείξει ότι αναρρίχηση διάρκειας περίπου δύο ωρών ενισχύει τη μνήμη κατά 50%. Πρόκειται για μια άσκηση που απαιτεί προγραμματισμό, λήψη αποφάσεων, συντονισμό, ισορροπία και ικανότητα αντίδρασης.
  • Ωφελεί την ψυχική υγεία: Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα κατάθλιψης γιατί απαιτεί συγκέντρωση και ενσυνειδητότητα, ενώ αυξάνει την αδρεναλίνη σε υγιή επίπεδα.
  • Τονώνει την αυτοπεποίθηση: Όταν συνειδητοποιείς πόσο ψηλά έφτασες με αποκλειστικά τις δικές σου δυνάμεις, η ικανοποίηση που νιώθεις είναι μοναδική.
  • Είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης για τα παιδιά: Όχι μόνο γιατί τα γυμνάζει ορμονικά, ενισχύοντας τον συντονισμό των κινήσεών τους, αλλά και γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τους φόβους τους. Με την αναρρίχηση τα παιδιά βγαίνουν έξω από τη «ζώνη ασφαλείας» τους και βήμα με το βήμα αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό τους. Ακόμα κι αν το μεγάλο ύψος αρχικά τα τρομάζει, σταδιακά μαθαίνουν ότι η διαχείριση του φόβου είναι μια υγιής διαδικασία ζωής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.