iStock

ΔΩΣΕ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Μπαίνει σιγά σιγά η Άνοιξη και πλησιάζει η ώρα της φροντίδας για τα φυτά στις γλάστρες ή τον κήπο σου. Διάβασε ποιες εργασίες χρειάζεται να κάνεις για να σου προσφέρουν νέα βλάστηση και ανθοφορία.

Πρώτες μέρες του Μαρτίου και η άνοιξη δεν αργεί να έρθει. Η φύση ξυπνά και στη βόλτα σου θα απολαύσεις τις ανθισμένες αμυγδαλιές, τα πρώτα αγριολούλουδα. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που φροντίζεις τα φυτά, για να είναι στα καλύτερά του τις ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες. Ποιες είναι οι εργασίες που χρειάζεται να γίνουν στο μπαλκόνι και τον κήπο σου την άνοιξη;

Ξεκίνα από την καθαριότητα

Η προετοιμασία ξεκινά με καθαριότητα. Μάζεψε τα ξερά φύλλα από το χώμα ενώ μπορείς να αφαιρέσεις και τα τυχόν ξερά κλαδιά από τα φυτά σου. Βγάλε τα πρώτα αγριόχορτα από τα παρτέρια σου αλλά και τις γλάστρες, και σκάψε ελαφρά το χώμα ώστε να αεριστεί.

Ακόμα και αν αυτές οι εργασίες σου φαίνονται βαρετές, μην ξεχνάς ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να βρεθείς κοντά στα φυτά σου αλλά και να γυμναστείς. Επιπλέον, είναι η κατάλληλη στιγμή να παρατηρήσεις συνειδητά τον χώρο του κήπου ή του μπαλκονιού και να γράψεις στο ημερολόγιο σου ποια νέα φυτά θα ήθελες να φυτέψεις, αν έχεις ανάγκες σε χρώμα, νέες υφές ή να δημιουργήσεις σημεία ενδιαφέροντος.

Δώσε στα φυτά σου ό,τι χρειάζονται την άνοιξη
iStock

Το πότισμα που θέλουν τα φυτά την άνοιξη

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, θα χρειαστεί να επικεντρωθείς στις ανάγκες των φυτών σου για πότισμα. Ειδικά α οι βροχές έχουν περιοριστεί, είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξεις τον προγραμματισμό του ποτίσματος αν έχεις αυτόματο σύστημα. Παρατήρησε το χώμα να έχει καλή στράγγιση και επίλεξε τις πρωινές ή απογευματινές ώρες για να ποτίσεις. Ρύθμισε το αυτόματο πότισμα κατάλληλα, ενώ χρειάζεται να ελέγξεις αν τα λάστιχα ή οι σταλάκτες παρουσιάζουν προβλήματα.

Δώσε στα φυτά σου ό,τι χρειάζονται την άνοιξη
iStock

Δώσε σημασία και στη λίπανση

Καθώς τα φυτά ξυπνούν και ετοιμάζονται για τη νέα τους βλάστηση και ανθοφορία, έχουν ανάγκη από θρεπτικά συστατικά. Είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλεις λίπασμα τόσο στις γλάστρες όσο και στα φυτά του κήπου. Το compost είναι μια καλή και φιλική προς το περιβάλλον λύση.

Αν χρησιμοποιήσεις κάποιο χημικό λίπασμα προτίμησε υγρό για τις γλάστρες σου, έστω και αν χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία μετά από 20 με 25 μέρες. Στον κήπο το κοκκώδες λίπασμα θα δώσει την απαραίτητη τροφή, αλλά θα χρειαστεί πολύ καλό πότισμα για να διαλυθεί και να απορροφηθεί από το έδαφος. Ακολούθησε τις οδηγίες δοσολογίας ώστε να μην προκαλέσεις προβλήματα στα φυτά σου.

Την άνοιξη τα φυτά χρειάζονται κλάδεμα

Ξεκίνησε να κλαδεύεις τα φυτά σου. Έτσι θα τα βοηθήσεις να δώσουν νέους, δυνατούς και υγιείς βλαστούς. Το συνειδητό κλάδεμα είναι πολύτιμο για τα φυτά σου. Θυμήσου ότι η επικέντρωση στην εργασία του κλαδέματος και η παρατήρηση θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις ώστε τα φυτά σου να προσφέρουν νέα βλάστηση και ανθοφορία.

κλάδεμα
iStock

Τις βροχερές μέρες, καλύτερα να μην κλαδέψεις, καθώς θέτεις τα φυτά σου σε κίνδυνο ασθενειών. Αν χρειαστεί και οι τομές είναι μεγάλες, μπορείς να προμηθευτείς από τα ειδικά καταστήματα πάστες κλαδέματος για να τοποθετήσεις στις τομές.

Έχε το νου σου για παγετό

Μια παροιμία λέει «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης», γιατί ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι παγωνιές. Μπορεί να πλησιάζει η άνοιξη, αλλά μην ξεχάσεις να συνεχίσεις να προστατεύεις τα ευαίσθητα φυτά του κήπου σου από το κρύο. Δεν χρειάζεται ακόμα να μεταφέρεις τις γλάστρες σε νέες θέσεις, αλλά κράτησε τες προστατευμένες.

Είναι ώρα και για φυτεύσεις

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, μπορείς να κάνεις τις μεταφυτεύσεις που επιθυμείς. Μετάφερε τα φυτά σε μεγαλύτερες γλάστρες ή άλλαξέ τους θέση στον κήπο. Επίσης, ο Μάρτιος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψεις:

  • αρωματικά ή ανθοφόρα, όπως γαρίφαλο, πετούνιες κ.ά.
  • καλοκαιρινούς βολβούς, όπως νεραγκούλες, ίριδες, ντάλιες κ.ά.
  • λαχανικά, όπως κολοκύθια, κρεμμυδάκια, μαρούλια κ.ά.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.