Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ «ΚΑΛΟ» ΠΑΙΔΙ

Ένα καλό παιδί, που συμμορφώνεται με τους κανόνες των άλλων, μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα των γονιών του, δεν βοηθάει όμως τον ίδιο του τον εαυτό. Μάθε γιατί πρέπει να αποφεύγεις αυτόν τον χαρακτηρισμό και πώς μπορεί να βλάψει το παιδί σου.

Στην προσπάθειά μας να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας, κάνουμε συχνά ένα λάθος: τους βάζουμε την ταμπέλα του καλού ή του κακού παιδιού, ανάλογα με το πόσο υπάκουα είναι και το πόσο εύκολα συμμορφώνονται με τους κανόνες, είτε τους δικούς μας, είτε του σχολείου, είτε ακόμη και της κοινωνίας.

Έχουμε όμως αναρωτηθεί τι κάνει ένα παιδί καλό και τι σημαίνει αυτό για τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του; Ένα καλό παιδί υπακούει στους κανόνες των μεγάλων αδιαμαρτύρητα. Ακολουθεί τους γονείς του, μελετάει με συνέπεια τα μαθήματά του, δεν κάνει φασαρία και δεν παραπονιέται.

Τι σημαίνει «καλό» παιδί

Ένα καλό παιδί στη συνείδηση όλων είναι το παιδί που κάνει ό,τι του λένε. Είναι όμως και το παιδί που δεν δημιουργεί αναστάτωση, προβλήματα όπως συνηθίζουμε να λέμε. Πόσο πιθανό είναι όλα αυτά να τα θέλει; Να τα έχει επιλέξει συνειδητά;

Το καλό παιδί
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πόσο πιθανό είναι για τον οποιονδήποτε –ακόμη και για έναν ενήλικα– να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των άλλων; Γιατί να είναι για ένα παιδί; Το πιο πιθανό είναι ότι τα καλά παιδιά έχουν καταπιέσει τις δικές τους επιθυμίες αλλά και τα συναισθήματά τους, προκειμένου να γίνουν αρεστά στους μεγάλους και να ανταποκριθούν στον χαρακτηρισμό του καλού παιδιού.

Τι νιώθει μέσα του το «καλό» παιδί;

Πολλά από τα καλά παιδιά υπήρξαν παιδιά αγχώδη. Και ξέρετε γιατί; Επειδή «περιτριγυρίζονται από τον φόβο, το άγχος, τις τύψεις και τις ενοχές για το αν θα ξεφύγουν από τον ρόλο αυτής της περσόνας που έχουν οικειοποιηθεί. Επιπλέον, ανησυχούν και φοβούνται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο», αναφέρει ο σύμβουλος ψυχικής υγείας Γιώργος Καπετανγιώργης.

Μάλιστα, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, δεν χρειάζεται οι συνέπειες να είναι πάντα ορατές. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει μια κύρωση, μια τιμωρία για το παιδί που δεν μελετάει. Τα παιδιά αυτά είναι συνήθως ευαίσθητα παιδιά που αντιλαμβάνονται την αναστάτωση των γονιών τους, όταν τα πράγματα δεν γίνονται όπως εκείνοι τα θέλουν ή όταν εκφράζουν τα ίδια τις ανάγκες τους, αντιρρήσεις ή διαφορετικά συναισθήματα.

Και κάπως έτσι τα λεγόμενα καλά παιδιά μαθαίνουν να παραμένουν σιωπηλά όσον αφορά τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Μαθαίνουν να κάνουν ησυχία για να μην ενοχλήσουν τους άλλους. Συναισθήματα όπως ο θυμός και η στενοχώρια καλύπτονται προσεκτικά. Τα καλά παιδιά δεν δείχνουν ότι ενοχλήθηκαν. Στην πραγματικότητα, φοβούνται μήπως χάσουν την αποδοχή και την αγάπη των γονιών τους.

Πώς καταπιέζουμε, άθελά μας, τα παιδιά

Όταν ζητάμε από το παιδί μας να είναι καλό ή ακόμη και όταν περηφανευόμαστε για το πόσο καλό είναι, κάνοντας τη συγκεκριμένη επιλογή λέξεων στην ουσία του ζητάμε να καταπιέσει τις ανάγκες του και τα συναισθήματά του, προκειμένου να εισπράξει την απαραίτητη γι' αυτό αποδοχή. 

Φυσικά δεν το κάνουμε συνειδητά, σύμφωνα με την Ambica Agarwal, εκπαιδεύτρια Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού και δημιουργό του λογαριασμού true_parenting_story, μέσω του οποίου προσφέρει συμβουλές σε γονείς και εξηγεί πώς οι λέξεις που χρησιμοποιούμε επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα μας.

Γιατί να αποδεχτείς τα «όχι» των παιδιών

Δυστυχώς, το καλό παιδί θα συνεχίσει και στην ενήλική ζωή του να συμπεριφέρεται με το ίδιο μοτίβο:

  • ικανοποιώντας πάντα τους άλλους,
  • λέγοντας πάντα «ναι»,
  • προσελκύοντας ανθρώπους που θα το καταπιέζουν.

Να γιατί το να μην έχουμε ένα καλό παιδί είναι προτιμότερο. Αποδεχτείτε λοιπόν όλα τα «όχι» των παιδιών σας, χωρίς να τα κάνετε να αισθάνονται άσχημα γι' αυτά. Επιτρέψτε τους να δημιουργήσουν τα δικά τους όρια και να αποκτήσουν τη δική τους φωνή, και αφήστε πίσω σας τους χαρακτηρισμούς του καλού και του κακού παιδιού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.