iStock

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΒΟΥΝΟ ΑΚΟΜΑ)

Μια άνοιξη σαν κι αυτή που κάνει τις τελευταίες μέρες, μάς άνοιξε η όρεξη για βουνό. Για τον Χελμό, συγκεκριμένα, και για μια ωραία μεγάλη βόλτα στα Καλάβρυτα, με διάσχιση του Βουραϊκού για τους πιο αθλητικούς και ανέβασμα με τον Οδοντωτό για όλες και όλους. Μια ανοιξιάτικη εκδρομή για μικρούς και μεγάλους!

Είναι κάμποσες εβδομάδες τώρα που τα Καλάβρυτα στριφογυρίζουν στο μυαλό μου (το sold out Helmos Mountain Festival φταίει γι' αυτό) και είναι αυτές οι ανοιξιάτικες μέρες –που είναι κάπως συννεφιασμένες– και που σηκώνουν λίγο βουνό ακόμα. Με το βλέμμα στραμμένο στην Πελοπόννησο, λοιπόν, ο Χελμός είναι πάντα μια καλή ιδέα, όλες τις εποχές τους χρόνου, από το χειμώνα με τα χιόνια και το χιονοδρομικό κέντρο σε πλήρη λειτουργία, μέχρι το καλοκαίρι για όσους αγαπούν την ορεινή δροσιά του, αλλά και τις ενδιάμεσες εποχές, οπότε πρωταγωνιστεί σταθερά η φύση στην αναγέννηση ή στην πτώση της.

Όσο για τα Καλάβρυτα, εδώ στήνουμε το ορμητήριό μας για παντού τριγύρω, αφού πρώτα τα γυρίσουμε και τα μελετήσουμε. Εδώ επίσης τρώμε, πίνουμε και το ευχαριστιόμαστε – ό,τι χρειάζεται μια εκδρομή, δηλαδή, για να θεωρηθεί πετυχημένη.

Γνωριμία με τα Καλάβρυτα και την ιστορία (τους)

Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τα Καλάβρυτα είναι περί τα 190 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι θα οδηγήσετε δύο ώρες και ένα τέταρτο περίπου μέχρι να φτάσετε στην ιστορική κωμόπολη της Αχαΐας. Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα. Παρκάρετε το αυτοκίνητο και βολτάρετε στο πεζοδρομημένο κέντρο και τους γύρω δρόμους, χαζεύετε κτίρια και καταστήματα, κάθεστε για φαγητό, καφέ και γλυκό.

καλάβρυτα από ψηλά
iStock

Με τους περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέγουν τα Καλάβρυτα στη διάρκεια του χειμώνα, εξαιτίας του παρακείμενου χιονοδρομικού κέντρου, αυτή η εποχή που τα χιόνια έχουν λιώσει και το κέντρο έχει κλείσει, είναι ιδανική για να πετύχετε καλύτερες τιμές στα πάμπολλα καταλύματα του προορισμού, αποφεύγοντας συγχρόνως τον γνωστό συνωστισμό του χειμώνα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @visitkalavryta

 

Όσο για τη βόλτα στη μικρή πόλη, αυτή περιλαμβάνει οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο συγκλονιστικό Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο ίδιο το κτίριο που υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικό χώρος της συγκέντρωσής των κατοίκων των Καλαβρύτων από τις ναζιστικές δυνάμεις, για να ακολουθήσει ο διαχωρισμός τους και η θανάτωση σχεδόν όλων των αρρένων στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Ακολουθεί η επίσκεψη στον Τόπο Θυσίας, λίγο παραέξω και συγκεκριμένα στη Ράχη του Καπή, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο σημείο, όπου εκτελέστηκαν περισσότεροι από 800 Καλαβρυτινοί.

μουσειο ολοκαυτώματος
AP Photo/Petros Giannakouris

Γυρνώντας τον χρόνο παραπίσω και πηγαίνοντας στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, η ιστορική βόλτα στα Καλάβρυτα περιλαμβάνει επίσης και την επίσκεψη στη Μονή της Αγίας Λαύρας (4 χλμ. δυτικά της πόλης), όπου τον Μάρτιο του 1821 –και σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εξιστόρηση– κηρύχτηκε η επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου.

μονή αγίας λαύρας
Freepik

Έτερη ενδιαφέρουσα επίσκεψη είναι στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου (10 χλμ. βορειανατολικά των Καλαβρύτων), σε ένα σημείο που καθηλώνει, καθώς είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού, και σε κοντινή απόσταση με το χωριό της Κάτω Ζαχλωρού απ' όπου και εκκινεί (ή ολοκληρώνεται) μονοπάτι προς τη Μονή. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, αξίζει πραγματικά να το κάνετε.

Διάσχιση Βουραϊκού πεζή ή με τον Οδοντωτό

Μιας και αναφέραμε τον Βουραϊκό, όμως, αξίζει να πούμε δυο κουβέντες παραπάνω για το συναρπαστικό αυτό φαράγγι – προορισμός στην καρδιά της άνοιξης (και κάθε άνοιξης) που διανύουμε. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 20 χιλιομέτρων, μέρος του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού χάρη στην πλούσια βλάστηση και την απίστευτη φυσική ποικιλομορφία, αλλά και μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού E4.

Καταρράκτες, σπηλιές, πηγές και εντυπωσιακά βράχια, καθιστούν αυτή την 6ωρη πεζοπορική διαδρομή μια αξέχαστη εμπειρία, την οποία οι δεινοί και πεζοπόροι κάνουν μόνοι τους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να την κάνετε και οργανωμένα με οδηγό. Προτείνεται δε για παιδιά από δέκα ετών.

Στις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης εκδρομής μέσα... στην εκδρομή: η εκκίνηση γίνεται από τα Καλάβρυτα και χρειάζεται να έχετε μαζί σας αδιάβροχο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο, παπούτσια πεζοπορίας, άνετα ρούχα γενικώς και νερό (τα γνωστά δηλαδή). Η δε πεζοπορία ολοκληρώνεται στο Διακοφτό, απ' όπου θα επιστρέψετε με τον Οδοντωτό, για τον οποίο θα μιλήσουμε αμέσως. Πρόκειται άλλωστε για άλλο ένα must αυτής της καλαβρυτινής απόδρασης – ειδικά αν είστε με παιδιά και ανεξάρτητα απ' το αν θα διασχίσετε ή όχι το φαράγγι του Βουραϊκού με τα πόδια.

οδοντωτός
Κονταρίνης Γιώργος / Eurokinissi

Από το Διακοφτό, λοιπόν, που απέχει 161 χλμ. από την Αθήνα, η συναρπαστική σιδηροδρομική ανάβαση, διαρκεί μια ώρα περίπου, και περνάει από το φαράγγι του Βουραϊκού και συγκεκριμένα από 49 γέφυρες και σημεία όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%, οπότε το τρένο γαντζώνεται σε οδοντωτές σιδηροτροχιές, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια – εξ ου και «Οδοντωτός». Μην ξεχάσετε να μελετήσετε τα δρομολόγια του τρένου για να οργανώσετε καλά την εκδρομή!

Φαγητό, καφές, γλυκό και ψώνια στα Καλάβρυτα

Πίσω στα Καλάβρυτα και πάλι, η ορεινή αυτή εκδρομή συνιστάται ιδιαίτερα για όσους αγαπούν το κρέας (όχι ότι δεν υπάρχουν νόστιμες επιλογές για όλες και όλους). Στην αχαϊκή κωμόπολη, ωστόσο, εδράζονται δυο εξαιρετικές ταβέρνες για κλασική κρεοφαγία, του Βαρβιτσιώτη (Παλαιών Πατρών Γερμανού 28, τηλ. 2692022049) και του Χαραλαμπά (Εθνικής Αντιστάσεως 36, τηλ. 2692023014), στις οποίες δύσκολα αντιστέκεται κανείς. Εδώ κοντά και η επίσης καλή οικογενειακή ταβέρνα Η Αυλή (Σολιώτη 12, τηλ. 2692024404) για ωητά της ώρας, μαγειρευτά και χωριάτικες πίτες, ενώ λίγο παραέξω υπάρχει και το καλαίσθητο και λίγο πιο ιδιαίτερο σε γεύσεις και αισθητική Σπίτι της Μαριώς (4ο χιλιόμετρο Καλαβρύτων-Πούντας, τηλ. 2692022264).

Όσο για γλυκό και καφέ, αναζητείστε οπωσδήποτε το παραδοσιακό cafe και ζαχαροπλαστείο Ερμείδης (25ης Μαρτίου 34, τηλ. 2692023043) που σε τρία χρόνια συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, αλλά και το εξίσου παραδοσιακό cafe και ζαχαροπλαστείο Τζούρας-Αβραμόπουλος (25ης Μαρτίου 16, τηλ. 2692022058). Στην πλατεία των Καλαβρύτων θα βρείτε επίσης το πιο μοντέρνο Αχαϊκόν (τηλ. 2692024400) και ένα σωρό άλλες προτάσεις για κάθε γούστο.

Όσο για τις απαραίτητες αγορές της επιστροφής, αξίζει να προμηθευτείτε τα παραδοσιακά ζυμαρικά Καλαβρύτων «Χελμός» (2ο χιλιόμετρο Καλαβρύτων-Πούντας, τηλ. 2692022424), αλλά να ρίξετε και μια ματιά στα ωραία της Ανθής Ζησιμοπούλου ονόματι Komokoi (25ης Μαρτίου 55, τηλ. 6989472837). είναι χρωματιστά και πολύ πολύ χαριτωμένα!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.