ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΕ ΚΗΠΟ
Με λίγη φαντασία και τις σωστές επιλογές, ακόμα και το πιο μικρό μπαλκόνι στο κέντρο της πόλης μπορεί να μετατραπεί σε έναν ζωντανό, αρωματικό και γαλήνιο κήπο.
Για εμάς που ζούμε στην πόλη, η επαφή με τη φύση είναι παραπάνω από αναγκαία. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα μικρό μπαλκόνι είναι ο μοναδικός υπαίθριος χώρος που έχουμε στη διάθεσή μας για να βάλουμε λίγες γλάστρες. Βέβαια, ο αέρας, ο έντονος ήλιος και οι ψηλοί τοίχοι μετατρέπουν αυτά τα λίγα τετραγωνικά σε μια πραγματική πρόκληση για την καλλιέργεια φυτών. Πώς μπορούμε τελικά να μετατρέψουμε το μπαλκόνι μας σε έναν φιλόξενο κήπο;
Η απάντηση βρίσκεται στη φαντασία, τη φροντίδα και την κατάλληλη βοήθεια. Με έμπνευση από το μεσογειακό τοπίο, μπορούμε να μεταμορφώσουμε ακόμη και το πιο μικρό μπαλκόνι σε ένα ιδιαίτερο μέρος γαλήνης. Ανθεκτικά φυτά, φυσικά υλικά, αρωματικά βότανα και μια ελεύθερη φύτευση μπορούν να ζωντανέψουν το μπαλκόνι μας, προσφέροντας ένα καταφύγιο από την καθημερινότητα. Οι πρακτικές συμβουλές που ακολουθούν θα βοηθήσουν όποιον επιθυμεί να φτιάξει έναν ιδιαίτερο κήπο στο μπαλκόνι του.
Φυτά με διαφορετικό ύψος
Επίλεξε να «αντιγράψεις» τη φύση, δημιουργώντας έναν κήπο με διαφορετικά επίπεδα. Πώς θα το πετύχεις αυτό; Χρησιμοποίησε φυτά με διαφορετικό ύψος, τα οποία θα συνδυάσεις σε φυτοδοχεία. Μια καλή ιδέα είναι να επιλέξεις ένα ψηλό φυτό που θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο (π.χ. μια λεμονιά), 2 με 3 φυτά μεσαίου ύψους (π.χ. σάλβια και λεβάντα) και 2 με 3 φυτά χαμηλά ή κρεμοκλαδή (π.χ. λεμονοθύμαρο και διμορφοθήκη).
Μεγάλα φυτοδοχεία από φυσικά υλικά
Τα μεγάλα φυτοδοχεία σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις όμορφες συνθέσεις, αλλά και το επιθυμητό μικροκλίμα για τα φυτά. Τα φυσικά υλικά, όπως ο πηλός, το τσιμέντο ή το ξύλο, προσφέρουν καλύτερη αποστράγγιση και αισθητική από το πλαστικό. Βέβαια, στην αγορά θα βρεις και φυτοδοχεία από πλαστικό πολύ καλής ποιότητας, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
Ελεύθερη φύτευση
Η πυκνή και ελεύθερη φύτευση θα δώσει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός χρωμάτων, υφών και σχημάτων προσφέρουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερη προστασία των φυτών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μελετήσεις τις επιλογές σου, ώστε τα φυτά που θα επιλέξεις για το μπαλκόνι σου να έχουν παρόμοιες ανάγκες σε φροντίδα.
Εισαγωγή φυσικών στοιχείων
Ένα ξύλινο δάπεδο, μερικές πέτρες, μεγάλα κομμάτια ξύλου, υφάσματα σκιάσης, καλάθια, ξύλινα έπιπλα, δίνουν την αίσθηση ότι το μπαλκόνι είναι συνέχεια του φυσικού τοπίου. Οι φυσικοί χρωματικοί τόνοι είναι προτιμότεροι, ενώ καλύτερα να αποφύγεις τα έντονα βιομηχανικά στοιχεία.
«Ναι» σε μέλισσες και πεταλούδες
Επίλεξε να βάλεις φυτά που θα είναι πόλος έλξης για μέλισσες ή πεταλούδες. Έτσι, βοηθάς τη βιοποικιλότητα και προσφέρεις καταφύγιο, τροφή, αρώματα και κίνηση στον κήπο σου. Λεβάντα, δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο είναι μόνο μερικά από αυτά.
Πρόσθεσε το στοιχείο του νερού
Ένα μικρό συντριβάνι ή μια μικρή λίμνη θα δώσει διαφορετική όψη στο μπαλκόνι σου. Σε συνδυασμό με τον ήχο που παράγουν, θα προσφέρουν στον χώρο ηρεμία και χαλάρωση.
Κατάλληλος φωτισμός
Για να φωτίσεις τον χώρο, βάλε ηλιακά φαναράκια και γιρλάντες με ζεστό φως. Επίσης, απόφυγε τα έντονα φώτα, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις τον νυχτερινό ουρανό. Αν θες, μπορείς να τονίσεις κάποια ιδιαίτερα φυτά.
Ένας ξεχωριστός καθιστικός χώρος
Επίλεξε ξύλινα έπιπλα, μεγάλα μαξιλάρια δαπέδου, υφάσματα σε γήινους τόνους, καλαμωτές για σκίαση. Δημιούργησε έναν ξεχωριστό χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας ανάμεσα στα φυτά.
Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.