iStock

ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΛΟΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΣ

Είναι η αλόη βέρα το επόμενο eco-friendly εντομοαπωθητικό; Πάντως, οι φλούδες της περιέχουν ενώσεις που φαίνεται να διώχνουν ενοχλητικά έντομα.

Αν έχεις μποστάνι, μια γωνία στην αυλή σου με κηπευτικά ή λίγες γλάστρες με λαχανικά, σου προτείνουμε να φυτέψεις και μια αλόη βέρα (aloe vera). Οι λόγοι πολλοί, καθώς εδώ και χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το φυτό αυτό για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, την προώθηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και την επούλωση πληγών.

Ενώ η γέλη της αλόης έχει μεγάλη ζήτηση, οι φλούδες της καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει, καθώς επιστήμονες αναφέρουν ότι οι φλούδες της αλόης μπορούν να απομακρύνουν τα έντομα, λειτουργώντας ως φυσικό εντομοκτόνο. «Εκατομμύρια τόνοι φλούδες απορρίπτονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να τους δώσουμε αξία», λέει ο Debasish Bandyopadhyay, ένας από αυτούς.

Παρατηρώντας τη φύση

Ο Bandyopadhyay άρχισε να ενδιαφέρεται για τη χρήση που θα μπορούσαν να έχουν οι φλούδες αλόης ως εντομοκτόνο όταν επισκέφθηκε ένα κέντρο παραγωγής αλόης. Εκεί παρατήρησε ότι τα έντομα είχαν αφήσει το φυτό στην ησυχίας του, ενώ δεν ίσχυε το ίδιο για άλλα φυτά.

αλόη βέρα
iStock

Έτσι, ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να πάρει φλούδες στο εργαστήριό του. Όπως διηγείται, μάλλον τον μπέρδεψε, γιατί αρχικά προσπάθησε να τον στείλει σπίτι του με δείγματα των προϊόντων της εταιρείας.

Φλούδες αλόης: Από απόβλητα, οικολογικό εντομοκτόνο

Εδώ και καιρό πολλοί χρησιμοποιούν στο σπίτι το τζελ αλόης ως συστατικό σε ένα αριθμό μειγμάτων φυσικών φυτοφαρμάκων, μαζί με κρεμμύδι και σκόρδο, αλλά οι συνταγές δεν περιλαμβάνουν πάντα τις φλούδες. Επίσης, σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι φλούδες αλόης αντιμετωπίζονται ως γεωργικά απόβλητα και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη δημιουργία βιομάζας.

Μετά από πειράματα, η ερευνητική ομάδα εντόπισε περισσότερες από 20 ενώσεις στο φλοιό της, πολλές από τις οποίες έχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

αλόη
iStock

Μεταξύ αυτών, ήταν έξι ενώσεις (octacosanol, subenniatin B, dinoterb, arjungenin, nonadecanone, quillaic acid) που έχουν εντομοκτόνες ιδιότητες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ενώσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στα αποτελέσματα που παρατήρησαν.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένες ενώσεις δεν ήταν τοξικές, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια ενός εντομοκτόνου με βάση τις φλούδες αλόης.

Μια απλή συνταγή

  • Κόψε ένα φύλλο Aloe vera σε μικρές φέτες.
  • Τοποθέτησε τις φέτες σε ένα λίτρο νερό και φύλαξέ τες σε μέρος σκοτεινό για 1 έως 2 ώρες.
  • Φίλτραρε το εκχύλισμα και ψέκασε μία φορά κάθε 15 -20 μέρες τα φυτά σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.