Ο Brad Pitt. © 2023 Scott Garfitt/Invision/AP Photo

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ BRAD PITT

Τι σχέση έχει ο Brad Pitt με ένα είδος σφήκας; Και ποιος άλλος διάσημος ηθοποιός έχει «δανείσει» το όνομά του σε επιστημονική ανακάλυψη;

Αθλήτριες δίνουν το όνομα τους σε ασκήσεις που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ άλλοτε, καθώς είναι δικής τους έμπνευσης. Brand names μετατρέπονται στην καθομιλουμένη σε ρήματα. Καιρικά φαινόμενα βαφτίζονται με ονόματα που μετεωρολόγοι από πλούσιες λίστες για κάθε γράμμα της αλφαβήτου.

Το 2016 άνοιξε ένα νέο –ομολογουμένως ιδιαίτερο– κεφάλαιο στις ονοματοδοσίες. Τότε επιστήμονες βάφτισαν είδος σφήκας με το όνομα ενός ηθοποιού παγκοσμίου φήμης. Η ύπαρξη του συγκεκριμένου εντόμου δεν ήταν έως τότε γνωστή.

Δεν κοίταξαν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μακριά. Σε τοίχο του εργαστηρίου της βιολόγου Buntika Butcher, η οποία έκανε την ανακάλυψη, υπήρχε αφίσα του Brad Pitt. Που είναι ο αγαπημένος της ηθοποιός. Έτσι, το έντομο ονομάστηκε Conobregma bradpitti. Έκτοτε κανένας άλλος celebrity δεν είχε αυτό το προνόμιο.

Αυτό άλλαξε όταν Γερμανοί ερευνητές έδωσαν το όνομα του Keanu Reeves σε φυσικό προϊόν που παράγεται από βακτήρια του γένους Pseudomonas (Ψευδομονάδων) και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές ονομάστηκαν Keanumycins και εξοντώνουν μύκητες που προκαλούν ασθένειες σε φυτά και σε ανθρώπους.

Keanu Reeves
O Keanu Reeves. © 2022 Chris Pizzello/AP Photo
O Keanu Reeves.

Όπως δήλωσε ο Sebastian Götze, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που έκαναν επιστήμονες του Bio Pilot Plant στο Leibniz-HKI της Γερμανίας και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Chemical Society, «τα μόρια σκοτώνουν τόσο αποτελεσματικά, που τα ονομάσαμε από τον Keanu Reeves. Eίναι άλλωστε, εξαιρετικά θανατηφόρος στους ρόλους του».

Οι Keanumycins δρουν αποτελεσματικά ενάντια στο παράσιτο Botrytis cinerea, που μολύνει περισσότερα από 200 είδη φρούτων και λαχανικών, με συνέπεια τεράστιες απώλειες στη συγκομιδή κάθε χρόνου.

Ψευδομονάδες και βακτήρια
Οι Κιανουμύκητες στο μικροσκόπιο. © Harikumar Suma/Leibniz-HKI
Οι Κιανουμύκητες στο μικροσκόπιο.

Ανήκει στην κατηγορία των προβληματικών μυκήτων, που γίνονται όλο και πιο ανθεκτικοί στα υπάρχοντα χημικά φυτοφάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

«Πολλοί ανθρωποπαθογόνοι μύκητες είναι πλέον ανθεκτικοί στα αντιμυκητικά, εν μέρει επειδή χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες σε γεωργικά χωράφια», διευκρίνισε ο Götze.

Η βιοχημική ένωση που ανακάλυψε το εργαστήριο του έχει δείξει πως μπορεί να καταστρέψει και τον πολύ ανησυχητικό ανθρωποπαθογόνο μύκητα που λέγεται Candida albicans, συν κάποιους άλλους.

Επειδή πρόκειται για βακτηριακή και όχι χημική λύση, πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Έως τώρα, δεν έχει δείξει κανέναν κίνδυνο να βλάψει τα φυτικά ή ανθρώπινα κύτταρα. Well done, Keanu!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.