iStock

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΤΜΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μια συσκευή που αξίζει τα λεφτά της είναι για μένα ο ατμοκαθαριστής. Το επιβεβαίωσα καθαρίζοντας το σπίτι μου, που είχε γίνει σαν γιαπί.

Είμαι οπαδός των συσκευών που κάνουν ό,τι έκανα εγώ πριν από την εμφάνισή τους. Ενώ άλλοι μαζεύουν χρήματα για να πάνε ένα ταξίδι, εγώ προσπαθώ να βάλω κάτι στην άκρη ώστε να είμαι έτοιμη όταν κυκλοφορήσει το πρώτο σιδερωτήριο-ρομπότ.

Ομολογώ πως φλερτάρω με το AirDresser, μια συσκευή σαν ντουλάπα-ψυγείο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και «ατμίζει» τα ρούχα για να τα φρεσκάρει, να τα απολυμάνει και να διώξει τις μυρωδιές. Αλλά λέω να περιμένω λίγο ακόμα, μήπως και λύσω πιο αποτελεσματικά το θέμα μου με το σιδέρωμα – το οποίο έκοψα πριν από χρόνια, αφότου αποφάσισα πως δεν το θέλω στη ζωή μου.

Από τις τελευταίες αγορές που αποθέωσα στους φίλους μου –γιατί είμαι από αυτούς που μοιράζονται τα καλά νέα– είναι ο «Μάκης». Έτσι βάφτισα τη σκούπα-ρομπότ που εμφανίστηκε στο σπίτι πέρυσι, τέτοιο καιρό.

Ο «Μάκης» δεν θα πάρει ποτέ Όσκαρ απόδοσης – δεν βοηθάει και ότι έχω δύο σκύλους. Ωστόσο, είναι «τίμιος». Επίσης, δεν ασχολούμαι μαζί του περισσότερο από το να κλικάρω το On. Κάτι που δεν ισχύει για πολλές άλλες ηλεκτρικές σκούπες, αξίας εκατοντάδων ευρώ. Αντιλαμβάνομαι πως σε πολλές περιπτώσεις ισχύει το value for money, αλλά αρνούμαι να κάνω το σχετικό έξοδο αν είναι να κάνω τελικά εγώ τη δουλειά.

Αυτή είναι η βασική μου αρχή για όποια ηλεκτρική συσκευή μπαίνει στο σπίτι τελευταία (air fryer, rice cooker κλπ). Ο κανόνας, βέβαια, έχει και μια εξαίρεση: είναι ο ατμοκαθαριστής!

ατμοκαθαριστής
iStock

Ο ατμοκαθαριστής σαρώνει

Πρόσφατα αποφάσισα να βάλω ενεργειακό τζάκι στο σπίτι. Για τρεις ημέρες ζούσα σε γιαπί. Καθάριζα κάθε μέρα τη σκόνη από όπου μπορούσα, γιατί φοβόμουν μην πάθουν κάτι τα κατοικίδιά μου. Όταν έφυγαν οι άνθρωποι που έκαναν την εγκατάσταση, είχε έρθει η ώρα να εξαφανίσω όλους τους «εχθρούς». Από παντού.

Οι ειδικοί μου πρότειναν να καθαρίσω τους τοίχους αρχικά με μια νέα σκούπα χειρός και μετά με τα πανάκια που μαγνητίζουν και παγιδεύουν περισσότερη σκόνη και τρίχες. Σκέφτηκα ότι δεν είχε νόημα να εξοντωθώ, από τη στιγμή που εκκρεμεί το βάψιμο του σπιτιού. Έτσι, επιστράτευσα την ηλεκτρική σκούπα, με το πέλμα που έχει τρίχες. Αφότου ολοκλήρωσα όλους τους χώρους (πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά), έγινα ένα με τον ατμοκαθαριστή μου.

Με τον πιο απλό τρόπο που υπήρχε, καθάρισα όλους τους αρμούς και όλες τις επιφάνειες, στο 1/3 του χρόνου που θα χρειαζόμουν με άλλες μεθόδους. Σε κάθε περιοχή έκανα ένα πέρασμα πρώτα με ατμό και μετά με ένα πανί. Να πω κάπου εδώ πως βοήθησε το γεγονός ότι η συσκευή που έχω έχει ισχυρή πίεση ατμού και αυτό μου δίνει πιο αποτελεσματική καθαριότητα.

Όταν τελείωσα, ένιωσα τη διαφορά στον αέρα. Ήταν καθαρός. Είχα εξοντώσει όλα τα βακτήρια. Δεν είχα αφήσει παθογόνο μικροοργανισμό «όρθιο».

ατμοκαθαριστής

Παντού, αλλά με προσοχή

Πέραν των αρμών, του ταβανιού και των τοίχων (να ξέρεις, μπορεί να αφαιρέσει την κιτρινίλα από το κάπνισμα), καθάρισα τα μπάνια (ό,τι υπάρχει μέσα, για τα σημεία όπου συσσωρεύονται άλατα έβαλα το ειδικό ακροφύσιο), την κουζίνα (και τις συσκευές της), τα καλοριφέρ, τις πόρτες, τα μπαλκόνια, τα τζάμια, τα παντζούρια, τους διακόπτες και όλα τα υφάσματα των επίπλων.

Οκτώ ώρες αργότερα, ένιωσα πως, αν συνέχιζα, μάλλον δεν θα έβγαζα τη νύχτα. Έδωσα ραντεβού με τα δωμάτια για το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Εκ των προτεραιοτήτων μου είναι ο καθαρισμός των ντουλαπών και του στρώματος του κρεβατιού. Ακάρεα, λυπάμαι. Έρχεται η σειρά σας.

Αν τυχόν αγοράσεις ατμοκαθαριστή, θα ήθελα να σου πω ότι είναι χρήσιμο πριν τον χρησιμοποιήσεις σε ευαίσθητες επιφάνειες –ειδικά σε υφάσματα επιπλώσεων– να δοκιμάσεις σε ένα μη εμφανές σημείο για να δεις αν «αντέχει».

Δεδομένης της κατάστασης μου (βλ. ανακαίνιση) δεν έχω βάλει χαλιά. Ξέρω όμως πως και αυτά ανήκουν στη λίστα όσων μπορεί να καθαρίσει ο ατμοκαθαριστής. Όσο πιο ευαίσθητα είναι, τόσο μικρότερη πρέπει να είναι η πίεση και η θερμοκρασία του ατμού.

Αλλά αυτά θα τα διαβάσεις στα εγχειρίδια που συνοδεύουν αυτό το θαύμα της καθαριότητας. Κι αν οι καλοί επιστήμονες δημιουργήσουν έναν ατμοκαθαριστή-ρομπότ, θυσία θα γίνω και θα τον αγοράσω!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.