iStock

ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ DUOLINGO;

Συστήνεται σαν ένα app εκμάθησης ξένων γλωσσών, αλλά προκαλεί τέτοιο κόλλημα που θυμίζει βιντεοπαιχνίδι. Μαθαίνει κανείς ξένες γλώσσες από το Duolingo; Kαι αν όχι, γιατί εξακολουθεί να του δείχνει τόση αφοσίωση;

Έμαθα πρώτη φορά για το Duolingo όταν κολλητή μου φίλη διέκοψε κάποια στιγμή την έξοδο που περιμέναμε καιρό για να μπει σε αυτό το δημοφιλές app εκμάθησης ξένων γλωσσών ώστε να μην χάσει το καλό σκορ. Μου φάνηκε λίγο ασυνήθιστο, κάτι που θα περίμενα να κάνει ο γιος μου όταν έφηβος ήταν κολλημένος με το gaming, αλλά αρκέστηκα στο να την κοιτάξω με απορία και να περιμένω υπομονετικά τα λίγα λεπτά που χρειάστηκε για να τελειώσει αυτό που είχε να κάνει.

Ξανάκουσα για το Duolingo όταν η ίδια φίλη ήρθε επίσκεψη σπίτι μου. Κάποια στιγμή, πετάχτηκε πάνω έντρομη διαπιστώνοντας ότι πλησίαζαν μεσάνυχτα και δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τα task του Duolingo για την ημέρα. Αντί σαν άλλη Σταχτοπούτα να τρέξει στα σκαλιά χάνοντας το γοβάκι της, απομονώθηκε για λίγο για να κάνει τις ασκήσεις της ρωτώντας την παρέα αν θα μπορούσαμε να κάνουμε λίγη ησυχία.

Το απέδωσα σε δική της παραξενιά και εμμονή, μέχρι που λίγες μέρες πριν είδα ένα post στο Linkedin που περιέγραφε μια ανάλογη σκηνή. Δύο φίλες βρίσκονται σε ένα εστιατόριο και τρώνε μαζί. Ξαφνικά η μία δέχεται μια ειδοποίηση στο κινητό της πετάγεται πάνω, ζητά συγγνώμη και εξαφανίζεται για λίγα λεπτά. Η φίλη της ανήσυχη τη ρωτά τι συνέβη, κι εκείνη απαντά πως είχε ξεχάσει το Duolingo της και θα έχανε το σκορ της. Στο post, η φανατική ακόλουθος του Duolingo περιγράφει περήφανα την αντίδραση της σαν δείγμα αφοσίωσης, πειθαρχίας και δέσμευσης σε έναν στόχο.

Γιατί όλοι έχουν κολλήσει με το Duolingo
iStock

App εκμάθησης ξένων γλωσσών ή παιχνίδι;

Είναι όμως αυτό αφοσίωση ή όλη αυτή η κατάσταση θυμίζει περισσότερο εθισμό σε videogame; Αν και συστήνεται σαν ένα app εκμάθησης ξένων γλωσσών, οι τρόποι που το Duolingo κρατά τους χρήστες συνδεδεμένους θυμίζει πολύ τα βιντεοπαιχνίδια αλλά και τα τρικ που χρησιμοποιεί ο ψηφιακός κόσμος για να σε κρατά συνδεδεμένο και αφοσιωμένο καταναλωτή στην οικονομία της προσοχής.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Andrew Moseman, κι ο ίδιος κόλλησε με το Duolingo αλλά σύντομα κατάφερε να αποστασιοποιηθεί και να δώσει τη δική του εξήγηση για το τι συμβαίνει: το Duo Lingo είναι σχεδιασμένο να σε κρατά αγκιστρωμένο. Όπως χαρακτηριστικά γράφει, το Duolingo βασίζεται στους γνωστούς νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που κινητοποιούνται από το κύκλωμα της ανταμοιβής, με τεχνικές που οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν τελειοποιήσει για να αυξήσουν τον χρόνο που θα σε κρατούν συνδεδεμένο.

Αυτό περιλαμβάνει ενοχλητικές ειδοποιήσεις ακόμη και μέσα στην νύχτα, αν δεν έχεις καταφέρει να παρατείνεις το σερί συνεχόμενων ημερών, οι οποίες σε καταδιώκουν και στον πραγματικό κόσμο. Θέτει αυθαίρετα στόχους, όπως τα μαθήματα που ολοκληρώνεις ή οι πόντοι εμπειρίας που συσσωρεύεις για να σου ενισχύσει το αίσθημα της επίτευξης ενός στόχου. Σε ενθαρρύνει να συνδεθείς με φίλους σου από τον πραγματικό κόσμο και στην συνέχεια σου στέλνει email αν ένας από τους φίλους σου σε ξεπεράσει σε πόντους, ή σε βάζει σε αποστολές με έναν φίλο που δεν αντέχεις να απογοητεύσεις, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική πίεση και το αίσθημα ανταγωνισμού».

Ανεχόμαστε, υποστηρίζει ο Moseman, ή ακόμη και μας αρέσουν αυτά τα τεχνάσματα επειδή αισθανόμαστε οτι αξιοποιούμε τις καλύτερες πρακτικές των smartphones για να εκπληρώσουμε κάποιους στόχους μας, όπως την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας. Αλλά η διδασκαλία γλωσσών μέσω app δεν είναι απλώς εθιστική. Είναι άνετη. Αυτό που σου προωθούν τέτοιου είδους app είναι ότι ανταλλάσσεις κάποια λεπτά του χρόνου που θα περνούσες στα social media με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Γιατί όλοι έχουν κολλήσει με το Duolingo
Unsplash

Τη μαθαίνεις όμως;

Διάφορα δημοσιεύματα και έρευνες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Duolingo και άλλων ανάλογων app όσον αφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών. H ίδια η εταιρεία έχει αξιοποιήσει διάφορες μελέτες για να στηρίξει την αποτελεσματικότητα της σαν ένα εργαλείο εκμάθησης τουλάχιστον των βασικών στοιχείων μιας γλώσσας. Όμως οι γλωσσολόγοι αμφισβητούν το κατά πόσο η πρόοδος την οποία το app εγγυάται μπορεί να σε βοηθήσει σε κάτι στον πραγματικό κόσμο.

Όπως εξηγεί ο Moseman, «ο λόγος που συνεχίζουμε αν και δεν καταφέρνουμε άτι παραπάνω από το να ζητήσουμε μια βασική πληροφορία, όπως το που είναι η τουαλέτα, αποκαλύπτει κάτι για την ανάγκη μας να αντικαταστήσουμε την ανθρώπινη σύνδεση με την ευκολία που μας προσφέρει η τεχνολογία». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει Γερμανικών στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Stanford, «όλοι θέλουν να κάνουν τα πάντα γρήγορα και η διαδικασία της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία. Όλοι είναι εστιασμένοι να ψάχνουν τον γρήγορο δρόμο στα πάντα, αλλά η ουσιαστική γνώση μιας γλώσσας δεν έχει shortcut».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.