Η Βαμβακού Φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΥ

Παρθένα φύση, καθαρός αέρας που γεμίζει το μέσα σου, ανηφορικά μονοπάτια που αδημονείς να εξερευνήσεις, ησυχία… εκκωφαντική! Ο καθένας μας χρειάζεται ένα σαββατοκύριακο στη Βαμβακού.

Στην τελευταία στροφή πριν το GPS ανακοινώσει «Φτάσατε», ένα μικρό χωριουδάκι ξεπροβάλλει απέναντί σου, κρεμασμένο σχεδόν στην κατηφορική πλαγιά του Πάρνωνα. Σκέφτομαι ότι με μία κρεμαστή γέφυρα θα φτάναμε εκεί σε μερικά μόλις βήματα και δεν θα χρειαζόταν να διανύσουμε σχεδόν ένα ακόμα χιλιόμετρο στενού δρόμου στο βουνό. Ο Σταύρος Νιάρχος, που είχε καταγωγή από τη Βαμβακού, είχε προτείνει κάποτε στους κατοίκους να «μεταφέρει το χωριό απέναντι» για πιο εύκολη πρόσβαση. Όμως εκείνοι αρνήθηκαν. Η θέση της δεν είναι τυχαία. Λούζεται από τον ήλιο!

Η Βαμβακού μοιάζει με αμέτρητα άλλα χωριά της ορεινής Πελοποννήσου. Πνιγμένη στο έλατο, πανέμορφα γραφική και… πανήσυχη. Ενώ στην ακμή της μετρούσε πάνω από 200 οικογένειες, έφτασε στις αρχές του 2010 να έχει μόλις 7 μόνιμους κατοίκους! Θλιβερό; Κι όμως, ήταν αρκετοί για να κάνουν την ανατροπή. Ανάμεσά τους, μια παρέα νέων ανθρώπων συσπειρώθηκε και απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με κοινό όραμα την αναβίωση του τόπου. Το 2018 συστάθηκε το πρόγραμμα Vamvakou Revival. Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 35 και αναμένεται να αυξηθούν.

Γιατί χρειάζεσαι ένα σαββατοκύριακο στη Βαμβακού
Φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια

Γιατί να πας στη Βαμβακού

Δεν το κρύβω ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν που παρακίνησε και εμάς να την επισκεφθούμε. Το Ίδρυμα, ως ηθικός και οικονομικός υποστηρικτής, συνέβαλε όχι μόνο στο να δημιουργηθούν εκεί δύο ξενώνες («Η Ρούγα», με καταπληκτική θέα στις πλαγιές των γύρω βουνών, και ο «Παραδοσιακός Ξενώνας Βαμβακούς») και ένα όμορφο καφέ-εστιατόριο («Το Βουρέϊκο») με εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα (ενίοτε ζωντανή μουσική), αλλά και μια σειρά από ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά.

Γιατί χρειάζεσαι ένα σαββατοκύριακο στη Βαμβακού
Φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια

Τις ημέρες των σχολικών διακοπών για Χριστούγεννα που βρεθήκαμε εμείς, για παράδειγμα, είχε τη μουσική παράσταση «Το ταξίδι της Παπλωματούς», ένα εργαστήρι κατασκευής κούκλας με τη γυναίκα του Άγιου Βασίλη και ένα θεματικό εργαστήρι χημείας στο εορταστικό V.Lab. Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Στο φοβερό σχολείο του χωριού, το οποίο έχει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, προτζέκτορες και μάσκες 3D, για να μπορούν εκεί οι μικροί επισκέπτες να απολαμβάνουν δραστηριότητες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές των μεγάλων πόλεων.

Γιατί χρειάζεσαι ένα σαββατοκύριακο στη Βαμβακού
Η βιβλιοθήκη στο σχολείο της Βαμβακούς Φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια
Η βιβλιοθήκη στο σχολείο της Βαμβακούς

Το σχολείο είναι αναμφίβολα το στολίδι της Βαμβακούς. Διαθέτει μια φροντισμένη βιβλιοθήκη που κυκλώνει ένα όμορφο reading nοοk, δύο άριστα γήπεδα (μπάσκετ και ποδοσφαίρου) όπου μικροί και μεγάλοι ευχαριστιούνται παιχνίδι, και μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με τη Βαμβακού στο βάθος των ετών και των εποχών. Δεν διαθέτει, όμως, το βασικότερο: Μαθητές. Ο μοναδικός ανήλικος κάτοικος του χωριού ταξιδεύει καθημερινά στη Σπάρτη για να πάει στον παιδικό σταθμό. Οπότε το σχολείο ανοίγει μόνο στις αργίες και τα σαββατοκύριακα για να υποδεχτεί μικρούς επισκέπτες από άλλες περιοχές. Οι ντόπιοι φιλοδοξούν αυτό σύντομα να αλλάξει και το σχολείο να λειτουργήσει ξανά κανονικά.

Γιατί χρειάζεσαι ένα σαββατοκύριακο στη Βαμβακού
Χώρος υποδοχής στο σχολείο της Βαμβακούς Φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια
Χώρος υποδοχής στο σχολείο της Βαμβακούς

Πραγματικός τόπος συνάθροισης, βέβαια, είναι η μεγάλη, πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους να δεσπόζει αντίκρυ στις προτομές των μεγάλων δωρητών του τόπου, του Σταύρου και του Σπύρου Νιάρχου. Στην πλατεία υπάρχει και ένα μικρό παραδοσιακό καφενεδάκι, το οποίο δυστυχώς τις ημέρες που βρεθήκαμε εμείς εκεί ήταν κλειστό, ενώ στο πλάι αυτής, κατεβαίνοντας μερικά σκαλάκια, τα παιδιά χαίρονται παιχνίδι σε έναν ολοκαίνουργιο υπαίθριο παιδότοπο ή στο σκάκι.

Γιατί χρειάζεσαι ένα σαββατοκύριακο στη Βαμβακού
Ο Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους στην πλατεία της Βαμβακούς Φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια
Ο Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους στην πλατεία της Βαμβακούς

Όλα αυτά –το σχολείο, ο ξενώνας, η ταβέρνα, η πλατεία– βρίσκονται σε αποστάσεις μερικών βημάτων μεταξύ τους. Αν θέλεις να ευχαριστηθείς πραγματικά περιήγηση στη φύση, από το χωριό ξεκινά ένα φοβερό κυκλικό μονοπάτι που σε οδηγεί μέσα στο δάσος του Πάρνωνα και περίπου 2 ώρες αργότερα σε επιστρέφει ξανά στο χωριό. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο του χωριού προτείνονται κι άλλες διαδρομές, κρυμμένες κάτω από πανύψηλες καρυδιές και καστανιές με προορισμούς που θα αποζημιώσουν, όπως το εγκαταλελειμμένο σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής που δεσπόζει περί τα 300 μέτρα ψηλότερα. Στο τέλος της πεζοπορίας ο οργανισμός σου θα σε ευγνωμονεί!

Τι άλλο θα κάνεις το σαββατοκύριακο εκεί

Η Βαμβακού προσφέρεται, λοιπόν, για ένα σούπερ χαλαρωτικό και ξεκούραστο σαββατοκύριακο στη φύση, όμως αφού θα είσαι εκεί μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς και τα γύρω χωριά του Πάρνωνα, καθένα εκ των οποίων κρύβει το δικό του ξεχωριστό μυστικό.

Γιατί χρειάζεσαι ένα σαββατοκύριακο στη Βαμβακού
Το Πολύδροσο Φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια
Το Πολύδροσο

Στο Πολύδροσο, για παράδειγμα, περί τα 20 λεπτά μετά τη Βακμβακού ανηφορίζοντας προς την καρδιά του Πάρνωνα, θα σε εντυπωσιάσει η αρχιτεκτονική. Το χωριό που οι παλιότεροι αποκαλούν Τσίντζινα ξεχωρίζει για τις εντυπωσιακές πετρόκτιστες κατοικίες. Έχει έναν πανέμορφο ξενώνα και μια καταπληκτική ταβέρνα, το «Κουκουνάρι» όπου φάγαμε τα καλύτερα πιάτα ολόκληρης της εκδρομής, μεταξύ των οποίων ένα αξέχαστο μελωμένο κότσι, πεντονόστιμο οσομπούκο και κολοκυθόσουπα βελουτέ.

Γιατί χρειάζεσαι ένα σαββατοκύριακο στη Βαμβακού
Η θέα από το Πολύδροσο Φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια
Η θέα από το Πολύδροσο

Στις Καρυές, το χωριό που θα συναντήσεις ακριβώς πριν τη Βαμβακού πηγαίνοντας προς τα εκεί, θα κάνεις στάση για να καθίσεις στην ηλιόλουστη πλατεία και να απολαύσεις καφέ και γλυκό, ενώ τα παιδιά θα παίζουν παραδίπλα. Μην τυχόν και φύγεις από εκεί, όμως, αν δεν ανηφορίσεις προς τις Καρυάτιδες!

Γιατί χρειάζεσαι ένα σαββατοκύριακο στη Βαμβακού
Οι Καρυάτιδες στην πατρίδα τους, τις Καρυές Φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια
Οι Καρυάτιδες στην πατρίδα τους, τις Καρυές

Δεν αστειεύομαι: Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου όταν στο τέλος του δρόμου βρεθείς μπροστά στο μαρμάρινο μνημείο, αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου Ναού του Ερεχθείου, που στήθηκε εκεί για να συνδέσει το παρόν με το ένδοξο παρελθόν του τόπου. Οι Καρυές, λοιπόν, είναι η πατρίδα των Καρυάτιδων, οι οποίες ήταν ιέρειες παρθένοι που χόρευαν λατρευτικό χορό κάθε χρόνο στα «Καρυάτεια», γιορτή προς τιμήν της Αρτέμιδος της Καρυάτιδας. Με την πάροδο των ετών στον χορό αυτό άρχισαν να παίρνουν μέρος κοπέλες και από άλλες πόλεις της Λακωνίας, που ονομάζονταν επίσης Καρυάτιδες. Και έγιναν όλες τόσο περίφημες για τον μαγευτικό χορό και την αρμονική κορμοστασιά τους, που οι περισσότερες αντίστοιχες γυναικείες μορφές στη γλυπτική ονομάστηκαν Καρυάτιδες. Γύρω από το χωριό θα παρατηρήσεις και άλλα αγάλματα αφιερωμένα σε Ολύμπιες θεότητες, όπως η Δήμητρα και η Εστία. Αυτά δωρήθηκαν στην Κοινότητα Καρυών από τον Δήμο Αθηναίων σε «ανταπόδοση» της προσφοράς των Καρυάτιδων στον Ναό του Ερεχθείου στην Ακρόπολη.

Σου άνοιξα την όρεξη για εκδρομή; Η Βαμβακού απέχει μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα. Και μην αφήσεις για την τελευταία στιγμή τη διαμονή σου, πιθανότατα να μη βρίσκεις!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.