iStock

Η ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

Αν σας ενοχλούν οι ασταμάτητες ομιλίες στο γραφείο, join the club, που λένε. Ο περιβαλλοντικός θόρυβος την ώρα της εργασίας έχει πραγματικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην παραγωγικότητά μας.

Πόσοι από εμάς καθόμαστε σε ένα πολυσύχναστο καφέ, περιτριγυρισμένοι από θόρυβο, όπως ομιλίες, κινητά που χτυπούν, δυνατή μουσική, για να διαβάσουμε ένα βιβλίο; Μάλλον λίγοι, μιας και το συγκεκριμένο περιβάλλον δεν ενδείκνυται για διάβασμα.

Αν, λοιπόν, δεν μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλίο μας μέσα σε ένα τέτοιο μαγαζί, γιατί καλούμαστε να είμαστε αποδοτικοί, όταν εργαζόμαστε κάτω από ανάλογες συνθήκες; Η απάντηση είναι προφανής. Δεν θα είμαστε αποδοτικοί.

Το άρθρο αυτό, για παράδειγμα, γράφτηκε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας που στο γραφείο χτυπούσαν μηνύματα στο messenger, γίνονταν συσκέψεις, ακούγονταν βιντεάκια. Χρειάστηκα, λοιπόν, τον διπλάσιο χρόνο για να το ολοκληρώσω, ενώ «κέρδισα» έναν πονοκέφαλο και δύο επιπλέον ώρες εργασίας στο σπίτι.

Πριν βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε γκρινιάρα, το Ινστιτούτο Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (IOSH), αναφέρει ότι «αυτό που για έναν άνθρωπο αποτελεί απλό ήχο, μπορεί κάλλιστα για κάποιον άλλο να αποτελεί θόρυβο».

Ποιος θόρυβος μάς ενοχλεί περισσότερο

Στην περίπτωσή μου, οι ασταμάτητες ομιλίες γύρω μου είναι αυτό που με αποσυντονίζει πλήρως και χρειάζεται να διαβάσω τρεις φορές την ίδια παράγραφο και να γράψω ξανά και ξανά την ίδια πρόταση.

Ευτυχώς, έρχονται οι έρευνες να αποδείξουν ότι δεν είμαι παράξενη. Φινλανδική μελέτη αναφέρει ότι η ομιλία είναι η πιο ενοχλητική πηγή περιβαλλοντικού θορύβου σε γραφεία ανοιχτού τύπου, με τους μισούς περίπου εργαζομένους να παραπονιούνται για την ακουστική του χώρου.

Παλαιότερη έρευνα, μάλιστα, που προχώρησε στην καταγραφή των πιο ενοχλητικών θορύβων στο γραφείου, βάζει στην πρώτη θέση τις συνομιλίες μεταξύ συναδέλφων (42%), ενώ ακολουθούν οι δυνατές ομιλίες στο τηλέφωνο (33%), ο βήχας / το φτέρνισμα / το φύσημα της μύτης (38%), το κουδούνισμα τηλεφώνου (28%), το δυνατό μάσημα (18%).

Η ηχορύπανση βλάπτει την παραγωγικότητα
iStock

Πώς επηρεάζεται η παραγωγικότητά μας

Πληθώρα επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι ο υπερβολικός περιβάλλοντος θόρυβος μάς βλάπτει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για μια ενόχληση που μας αποσπά την προσοχή. Στη χειρότερη; Έχει επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Όσον αφορά τους χώρους εργασίας, ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επίδρασή του στην παραγωγικότητά μας, καθώς επηρεάζονται εργασίες όπως η κατανόηση κειμένου και η δημιουργική σκέψη.

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, το 69% των εργαζομένων αναφέρει ότι η συγκέντρωση και η παραγωγικότητά του επηρεάζονται αρνητικά από την ηχορύπανση. Μάλιστα, όσοι έχουν την τάση να κάνουν πολλές εργασίες παράλληλα, οι λεγόμενοι multitaskers, είναι περισσότερο ευάλωτοι. Όταν διακόπτεται η συγκέντρωσή τους, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εστιάσουν ξανά στην εργασία τους.

Ανάλυση στο International Review of Industrial and Organizational Psychology, που περιλάμβανε περισσότερες από 100 μελέτες, ανέφερε ότι ο θόρυβος σχετίζεται με την εργασιακή ικανοποίηση του προσωπικού σε χώρους ανοιχτού τύπου.

Πέρα, όμως, από τις εργασιακές μας επιδόσεις, ο θόρυβος στο γραφείο οδηγεί σε αύξηση του αριθμού λαθών, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται περισσότερος χρόνος εξαιτίας της διόρθωσής τους, διαπιστώνει ο ψυχολόγος Nick Perham από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Cardiff Metropolitan University.

Η ηχορύπανση βλάπτει την παραγωγικότητα
iStock

Τα πολλαπλά κόστη της διακεκομμένης εργασίας έχει τονίσει στο παρελθόν και η Gloria Mark, από το τμήμα Informatics του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine. Πέρα από τον χρόνο που χάνουμε όταν κάποιος μας διακόπτει, υπολόγισε και τον χρόνο που χάνουμε προσπαθώντας να επιστρέψουμε σε αυτό που κάναμε. Έτσι, ο μέσος εργαζόμενος διακόπτεται κάθε 11 λεπτά και χρειάζεται περίπου 24 λεπτά για να επιστρέψει στην εργασία του.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε μελέτη της, ακόμα και αν ολοκληρώσει την εργασία του δουλεύοντας γρηγορότερα, έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, όπως η αύξηση των επιπέδων άγχους, ο εκνευρισμός και η καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μία από τις θεωρίες είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες που είναι σημαντικές για την ολοκλήρωση ορισμένων εργασιών και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τον περιβαλλοντικό θόρυβο έρχονται κατά κάποιο τρόπο σε σύγκρουση.

Όπως εξηγεί ο Perham, ο εγκέφαλός μας δεν «κλείνει» ποτέ. Δέχεται ασταμάτητα ερεθίσματα. Ακόμα κι όταν δεν προσέχουμε συνειδητά τους ήχους γύρω μας, τα αυτιά μας είναι πάντα ανοιχτά. Αυτό σημαίνει πώς, όταν χρειάζεται να συγκεντρωθούμε, κάθε θόρυβος στο παρασκήνιο μας αποσπά την προσοχή.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν καλύτερα όταν επικρατεί ησυχία, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν», λέει σε συνέντευξή του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.