iStock

Η «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΟΥ

Με αφορμή τη φετινή «Ώρα της Γης», εστιάζουμε στη βιώσιμη διατροφή, ώστε να καταλάβουμε πώς ό,τι περνάει από το πιάτο μας επηρεάζει τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο, η «Ώρα της Γης» (Earth Hour) μάς καλεί να σβήσουμε συμβολικά τα φώτα για μία ώρα, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού στον πλανήτη. Η «Ώρα της Γης» είναι σήμερα, Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, στις 20:30, και δίνει έμφαση στο ζήτημα της βιώσιμης διατροφής. Καθόλου τυχαία, αφού η τροφή μας αποτελεί ίσως τον ισχυρότερο δεσμό μας με τη φύση.

Παρόλο που τείνουμε να το ξεχάσουμε, για την παραγωγή της τροφής μας απαιτούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι, όπως είναι η γη και το νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι διατροφικές επιλογές αλλά και η καταναλωτική συμπεριφορά μας επηρεάζουν με άμεσο τρόπο το περιβάλλον συνολικά.

Ήξερες, για παράδειγμα, πως ο τρόπος με τον οποίο παράγεται σήμερα η τροφή μας ευθύνεται όχι μόνο για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, αλλά για ορισμένα άλλα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η αποδάσωση και η απώλεια βιοποικιλότητας;

Ωστόσο, δεν είναι αργά για να καταλάβουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος περνάει και μέσα από το πιάτο μας. Αν από σήμερα κιόλας υιοθετήσουμε μια βιώσιμη διατροφή, θα δούμε πολύ άμεσα οφέλη, τόσο στην υγεία μας, όσο και στην υγεία του πλανήτη. Με άλλα λόγια, η βιώσιμη διατροφή κάνει καλό και σε εμάς και στο περιβάλλον!

WWF Ώρα της Γης

Τι εννοούμε, όμως, λέγοντας «βιώσιμη διατροφή»; Τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής «κρύβονται» στη μεσογειακή μας παράδοση. Η –δική μας– μεσογειακή διατροφή αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή, που παρουσιάζει τις πλέον βιώσιμες επιλογές και μας βοηθά να υιοθετήσουμε διατροφικές συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον.

Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε μια διατροφή φιλική προς τον πλανήτη

1. Επιλέγουμε τροφές με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, δηλαδή τροφές με όσο το δυνατόν μικρές επιπτώσεις στη φύση (π.χ. φρούτα, λαχανικά που γνωρίζουμε πως παρήχθησαν με υπεύθυνο τρόπο, χωρίς να καταστραφούν δάση ή να χρησιμοποιηθούν πεδιάδες για εκτεταμένες καλλιέργειες).

2. Επιλέγουμε τροφές που η παραγωγή τους δεν βασίζεται σε εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

3. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη σήμανση και να αναζητούμε στη συσκευασία πιστοποιήσεις ή σφραγίδες ποιότητας, όπως το RSPO (Round table on Sustainable Palm Oil) για το φοινικέλαιο, ή τη σήμανση ASC (Aquaculture Stewardship Council) για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια.

4. Επιλέγουμε πάντα τοπικά φρούτα και λαχανικά. Περιορίζουμε τα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά, που επιβαρύνουν τον πλανήτη με τη μεταφορά τους.

5. Επιλέγουμε πάντα εποχικά φρούτα και λαχανικά.

6. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε αν η τροφή μας είναι φιλική προς το περιβάλλον είναι να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που την παρήγαγαν και αν είναι δυνατόν να τους γνωρίσουμε από κοντά! Πολλές φορές, από τους μικρότερους παραγωγούς, ανακαλύπτουμε διατροφικούς «θησαυρούς» που συνήθως δεν συναντάμε στις μεγάλες αγορές!

7. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσουμε τόσο την υγεία μας όσο και το περιβάλλον είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης σε σχέση με αυτές ζωικής.

8. Τρώμε υγιεινά και αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο υψηλότερες είναι οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις, λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Επίσης, επειδή τα επεξεργασμένα τρόφιμα χάνουν τη θρεπτική τους αξία, πρέπει να παραχθεί συνολικά περισσότερη τροφή για να καλυφθούν οι ελάχιστες διατροφικές απαιτήσεις.

9. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει πολλά συστατικά, αλλά συνήθως έχει περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, και λιγότερη ζάχαρη, έλαια, λίπη και κρέας.

10. Θυμόμαστε να αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε και στις σωστές ποσότητες, μειώνοντας έτσι τη σπατάλη τροφίμων.

Εάν κάνουμε αυτές τις πιο υγιεινές, πιο υπεύθυνες επιλογές, θα συμβάλλουμε κι εμείς σε ένα μέλλον όπου ο πλανήτης μας θα καταφέρει να μας προσφέρει όλα τα πολύτιμα αγαθά που χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας.

Πώς μπορείς να συμμετάσχεις στη φετινή «Ώρα της Γης»

Οι τρόποι συμμετοχής στη φετινή «Ώρα της Γης» είναι πολλοί:

1. Πάρε μέρος στον διαγωνισμό για ένα master class μαγειρικής με τον σεφ Γιώργο Τσούλη

Στο πλαίσιο της φετινής «Ώρα της Γης», το WWF Ελλάς συνεργάζεται με τον σεφ Γιώργο Τσούλη, ο οποίος υπογράφει τη «μυστική» συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη και καλεί το κοινό να την ανακαλύψει μαζί του, παίρνοντας μέρος στον διαγωνισμό για την ανάδειξη τριών νικητών που θα κερδίσουν μια θέση σε ένα μοναδικό master class μαγειρικής με τον ίδιο. Πάρε μέρος στον διαγωνισμό εδώ.

2. Παρακολούθησε το live cooking event & μαγείρεψε με τον σεφ Γιώργο Τσούλη (26/3, 19:30-20:30)

Το Σάββατο 26 Μαρτίου (19:30-20:30), ο σεφ θα ετοιμάσει ένα πρωτότυπο cooking event που θα μεταδοθεί ζωντανά, τόσο από τη σελίδα FB του WWF, όσο και από τη σελίδα FB του σεφ, μαγειρεύοντας τη «μυστική» συνταγή της «Ώρας της Γης», παρέα με το κοινό.

3. Σβήσε τα φώτα & στείλε το μήνυμά σου (26/3, 20:30)

Μαζί με εκατομμύρια πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις, σβήσε κι εσύ τα φώτα για μια ώρα και στείλε το δικό σου μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ας δώσουμε και φέτος το παρόν κι ας ενώσουμε τις φωνές μας για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον!

#EarthHour #Connect2Earth #Eat4Change

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.