Unsplash Note Thanun

ΚΑΝΕ DIGITAL DETOX ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ

Η αδυναμία να συγκεντρωθούμε οφείλεται και στην ψηφιακή υπερπληροφόρηση. Τι είναι το digital detox και πώς υπόσχεται να μας κάνει να πάρουμε... προαγωγή; 

Ακόμη θυμάμαι με νοσταλγία τις μέρες και τα χρόνια που μπορούσα να διαβάζω και αργότερα να δουλεύω απερίσπαστη. Εξεταστικές, εργασίες, και μετά άρθρα και κείμενα έπαιρναν πάντα την αφοσίωση που τους άρμοζε. Δεν είχε χρειαστεί να αμφισβητήσω τις πνευματικές μου ικανότητες. Και ήταν πολύ νωρίς για να μάθω τη σημασία του digital detox.

Μόνο που δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι αυτές βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά μου να συγκεντρώνομαι, η οποία προέκυπτε αβίαστα. Στα χρόνια της ψηφιακής εποχής και με την πανδημία να ανακηρύσσει σε απόλυτο κυρίαρχο την εξ αποστάσεως εργασία, τα πράγματα άλλαξαν. Κατάλαβα ότι το μυαλό μου είχε χάσει την ικανότητά του να συγκεντρώνεται σε οτιδήποτε. Ψάχνοντας, ανακάλυψα τον Cal Newport, τον άνθρωπο που μιλάει και γράφει για τον ψηφιακό μινιμαλισμό και το digital detox. Τι είναι και πώς υπόσχονται να μας βοηθήσουν;

Digital detox: Ο Cal Newport είναι η Marie Kondo της ψηφιακής ζωής

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες δεν λειτουργεί προς όφελός μας, υποστηρίζει ο Newport, που –παραδόξως– είναι επίκουρος καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Georgetown στις ΗΠΑ.

Η απώλεια της ικανότητας για συγκέντρωση είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των περισπάσεων που δημιουργούν τα social media, τα e-mails, ο βομβαρδισμός πληροφοριών από το διαδίκτυο. Χάνοντας τη συγκέντρωσή μας, ουσιαστικά χάνουμε την ευκαιρία μας να κάνουμε καλή δουλειά, αλλά και τις απλές καθημερινές στιγμές της ζωής μας. Δεν είμαστε παρόντες στη ζωή μας. Όλα αυτά ίσως τα έχουμε ξανακούσει.

Όμως ο Newport πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Γίνεται ο γκουρού του ψηφιακού μινιμαλισμού. Ως ειδικός της ψηφιακής πραγματικότητας, προτείνει μέσα από τα βιβλία του και τα podcasts του πολύ συγκεκριμένους τρόπους για να κάνουμε digital detox με σκοπό να επανέλθουμε στην εδώ και τώρα ζωή, βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, ξεχωρίσουμε στη δουλειά μας, ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Η σημασία του digital detox
Unsplash Robin Worrall

Digital detox στην καθημερινότητα

Οι επίμονες ειδοποιήσεις που μας κάνουν κάθε τρεις και λίγο να επιστρέφουμε στην οθόνη του κινητού μας είναι εθιστικές επί σκοπώ. Όλα τα apps που χρησιμοποιούμε είναι οι τρόποι που έχουν βρει οι επιχειρήσεις τεχνολογίας για να κερδίζουν χρήματα από το σκρολάρισμά μας.

«Καταργήστε κάθε εφαρμογή που βγάζει λεφτά στρέφοντας την προσοχή σας στο κινητό σας». Αυτό προτείνει στο καινούργιο του βιβλίο, με τίτλο Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World. Ο Newport συστήνει 30 ημέρες συνειδητής αποχής από όλα τα apps του κινητού μας. Μπορούμε να αφήσουμε τις εφαρμογές ανοιχτές στον υπολογιστή μας, αλλά όχι στο κινητό μας. Το κινητό θα πρέπει να «χτυπάει» μόνο για τηλεφωνήματα και sms.

Στο διάστημα των 30 ημερών θα αρχίσουμε να βιώνουμε ξανά τις καθημερινές μας στιγμές και θα επανεκτιμήσουμε την αξία τους. Τότε θα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε ποιες εφαρμογές μάς είναι απαραίτητες. Οι εφαρμογές που εκφράζουν τις αξίες της ζωής μας θα ξαναμπούν επιλεκτικά στα κινητά μας. Αυτή η ψηφιακή αποσυμφόρηση των 30 ημερών θα μας χαρίσει «φιλοσοφία σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας». Θα είμαστε δηλαδή συνειδητοποιημένοι πλέον. Αυτό θα πει digital detox!

ΤΟ ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, SOCIAL MEDIA KAI E-MAIL ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.

Τι είναι το «υπόλειμμα προσοχής»;

Κάθε φορά που στρέφουμε την προσοχή μας από ένα αντικείμενο σε κάποιο άλλο και μετά ξανά στο πρώτο, υπάρχει ένα κόστος. Οι ειδικοί το έχουν αποκαλέσει «υπόλειμμα προσοχής». Το υπόλειμμα προσοχής μπορεί να μειώσει τη γνωστική μας ικανότητα για ένα μικρό διάστημα. Φανταστείτε τι συμβαίνει αν αυτό το πέρα-δώθε της προσοχής γίνεται διαρκώς. Το να τσεκάρουμε συνεχώς τις συσκευές μας, τα μηνύματά μας, τα social media και τα e-mail μας είναι καταστροφικό για την ποιότητα της δουλειάς μας. Ειδικά αν είναι πνευματική.

Τι σημαίνει «βαθιά εργασία»;

Ο όρος «βαθιά εργασία» –στα αγγλικά deep work– είναι επινόηση του Cal Newport. Tον εμπνεύστηκε από το deep sleep για να περιγράψει την ικανότητα να συγκεντρωνόμαστε χωρίς περισπάσεις σε κάτι που έχει υψηλές γνωστικές απαιτήσεις. Είναι μια ικανότητα που μας επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε πολύπλοκες πληροφορίες και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε λιγότερο χρόνο.

Η βαθιά εργασία μπορεί να μας κάνει καλύτερους στη δουλειά μας. Είναι κάτι σαν σούπερ δύναμη στην ψηφιακή εποχή! Όσο περισσότερο εξασκούμαστε στη βαθιά εργασία, τόσο πιο γεμάτοι αισθανόμαστε από αυτό που κάνουμε. Στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας του 21ου αιώνα, είναι ίσως το μόνο ουσιαστικό εφόδιο που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΑΠΡΑΓΟΙ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΣΕ ONLINE ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.

4 τρόποι για να κατακτήσετε τη «βαθιά εργασία» μέσω του digital detox 

1. Μην αναβάλλετε

Μην περιμένετε να βρεθεί ελεύθερος χρόνος ή καλή διάθεση. Χρειάζεται επιμονή και θέληση. Όσο αναβάλλουμε να μπούμε βαθιά σε αυτό που κάνουμε, τόσο περισσότερη κούραση αισθανόμαστε. Βοηθητικό είναι να σημειώσετε στο ημερολόγιο τους χρόνους που θέλετε να εστιάσετε στην εργασία σας, σαν να ήταν ραντεβού που δεν παίρνουν αναβολή. Κάθε μέρα αυξήστε αυτούς τους χρόνους από λίγο.

2. Αγκαλιάστε τη βαρεμάρα

Η βαρεμάρα μπορεί να είναι ένας τρόπος να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας στη συγκέντρωση! Γιατί; Όταν βαριόμαστε, συχνά επιλέγουμε να κάνουμε κάτι που θεωρούμε χαλαρωτικό, όπως να σκρολάρουμε στο κινητό μας. Στην πραγματικότητα, όμως, έτσι συνηθίζουμε τον εγκέφαλό μας να απασχολείται με κάποιο ερέθισμα. Και με το που βαριόμαστε να δουλέψουμε, το μυαλό μας επιλέγει μηχανικά το σκρολάρισμα, που μπορεί να μας παρασύρει με τις ώρες. Αντ’ αυτού, αφεθείτε στις σκέψεις σας. Είναι προτιμότερο να μείνετε για λίγο άπραγοι, παρά να χαθείτε σε online μονοπάτια.

3. Καταργήστε τα social media

Τα social media έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μια ψηφιακή ζωή τόσο φορτωμένη, που απειλεί να αφανίσει την αληθινή. Επιπλέον, το να παρακολουθούμε τις ζωές των άλλων μας κάνει πιο δυστυχισμένους. Ο ίδιος ο Cal Newport  δεν έχει λογαριασμούς στα social media. Ξεκινήστε με το πρόγραμμα digital detox των 30 ημερών αποχής!

4. Ελαχιστοποιήστε την «επιφανειακή δουλειά»

Ο όρος «επιφανειακή δουλειά» είναι το ακριβώς αντίθετο της βαθιάς. Περιλαμβάνει όλα εκείνα που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας (όπως συναντήσεις, τηλεφωνήματα, e-mails) και δεν απαιτούν υψηλή συγκέντρωση. Αν επιτρέψουμε σε όλα αυτά να κυριαρχήσουν στον χρόνο μας, δεν θα μπορέσουμε να εστιάσουμε σε ό,τι θα μας κάνει πιο παραγωγικούς. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να ελαχιστοποιήσουμε την «επιφανειακή δουλειά». Για να το πετύχουμε, ένας τρόπος είναι να την οριοθετήσουμε χρονικά.

Ο χρυσός κανόνας της επιτυχίας

Ένας πολύ απλός κανόνας είναι να εστιάσουμε στη θετική όψη ενός προβλήματος. Το να αναφερόμαστε στις αρνητικές συνέπειες που δημιουργεί η διάσπαση της προσοχής στην εργασία μας δεν βοηθάει.

Το να έχουμε όμως στο νου μας πόσο καλό κάνει η συγκέντρωση θα επιφέρει αποτέλεσμα. Διότι θα μας βοηθήσει να την επιδιώξουμε και να την καλλιεργήσουμε. Στη δύναμη της θετικότητας, άλλωστε, συμφωνούν όλοι οι ψυχολόγοι!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.