iStock

ΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΧΝΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ;

Στο σπίτι, κάθε δωμάτιο απαιτεί φροντίδα και θέλει να του αφιερώνουμε χρόνο για να είναι σε καλή κατάσταση. Ένα βασικό ερώτημα είναι πόσο συχνά πρέπει να απολυμαίνουμε συγκεκριμένα σημεία. Δύο ειδικοί μάς βοηθούν να βρούμε την απάντηση.

Υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα από το να βρίσκεσαι σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι; Εκ μέρους των ψυχαναγκαστικών με την καθαριότητα, θα απαντούσα πώς όχι, δεν υπάρχει. Το καθάρισμα σίγουρα απαιτεί χρόνο αλλά όταν ολοκληρωθεί προσφέρει ικανοποίηση στα όρια της ευεξίας!

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι προσπαθούμε να κάνουμε γενική καθαριότητα στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα. Προσωπικά, είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω, μάλιστα μερικές φορές υπό πίεση χρόνου ή θυσιάζοντας μια βόλτα ή μερικές ώρες στο γυμναστήριο. Το ερώτημα είναι εάν αρκεί αυτή η μία φορά την εβδομάδα για να έχω ένα καθαρό και απολυμασμένο σπίτι.

Σε γενικές γραμμές, αυτό το πρόγραμμα καθαριότητας φαίνεται να λειτουργεί καλά, αλλά ορισμένα πράγματα στο σπίτι χρειάζονται την προσοχή μας.

Με τη βοήθεια δύο ειδικών σε θέματα καθαριότητας, γράφουμε αναλυτικά κάθε πότε θα πρέπει να απολυμαίνουμε κάποια βασικά σημεία στο σπίτι. Πρόκειται για τους Jason Tetro, μικροβιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «The Germ Files: The Surprising Ways Microbes Can Improve Your Health and Life», στο οποίο αναφέρεται στο πώς τα μικρόβια συμβάλλουν θετικά στη ζωή και την υγεία μας, και την Becky Rapinchu, συγγραφέα του βιβλίου «The Organically Clean Home», το οποίο περιλαμβάνει συνταγές για προϊόντα καθαρισμού με φυσικά συστατικά.

σεντόνια
iStock

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε:

– Τα σεντόνια

Είναι σημαντικό να πλένουμε τα σεντόνια μία φορά την εβδομάδα. Αν και τα περισσότερα βακτήρια που «κάθονται» στα σεντόνια έρχονται από το περιβάλλον, όπως η σκόνη, και συνήθως είναι αβλαβή, τα βακτήρια και οι μύκητες μαζί με ορισμένη βρωμιά ή «έλαια» που αποβάλλει ο οργανισμός μας κατά τον ύπνο μπορεί να κολλήσουν στα σεντόνια και στο δέρμα μας, συμβάλλοντας στην ακμή και την πιτυρίδα. Για αυτό είναι σημαντικό να αλλάζουμε τα σεντόνια μας μία φορά την εβδομάδα ή τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες και να τα πλένουμε με ζεστό νερό.

– Τους νεροχύτες

Στο ερώτημα κάθε πότε πρέπει να απολυμαίνουμε τους νεροχύτες, η απάντηση είναι κάθε μέρα. Όπως αναφέρει ο Tetro, οι νεροχύτες συσσωρεύουν πολλά μικρόβια και μπορεί να γίνουν πολύ βρώμικοι. Για παράδειγμα, βακτήρια από τρόφιμα όπως η σαλμονέλα μπορούν να μολύνουν τον νεροχύτη της κουζίνας, ειδικά αν έχουμε πλύνει, κόψει ή μαγειρέψει ωμό κοτόπουλο (το οποίο καλό είναι να μην πλένουμε πριν το μαγείρεμα).

νεροχύτης
iStock

– Το πάτωμα

Τα χαλιά (που λογικά στρώνονται τους πιο κρύους μήνες, αλλά ας το έχουμε κατά νου) καλό είναι να σκουπίζονται με την ηλεκτρική σκούπα κάθε εβδομάδα, και ακόμη πιο συχνά αν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι. Έτσι, κρατάμε τη σκόνη, τη βρωμιά και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες μακριά. Όσον αφορά την καθαριότητα του πατώματος, ο Tetro συμβουλεύει να το σφουγγαρίζουμε τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Φυσικά, αν τυχαίνει να γίνεται και πιο συχνά, όχι απλά δεν πειράζει αλλά αντιθέτως μας βοηθάει να κρατάμε μακριά βακτήρια από τρόφιμα που μπορεί να εξαπλωθούν.

– Το μπάνιο

Το μπάνιο πρέπει να το πλένουμε μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. Ο Tetro λέει ότι το μπάνιο είναι το μέρος όπου υπάρχουν τα περισσότερα βακτήρια. Σκεφτείτε ότι το βακτήριο E. Coli (το οποίο έχει βρεθεί μέχρι και στα κινητά μας τηλέφωνα) μπορεί να υπάρχει σε απόσταση λίγο λιγότερη από τα 2 μέτρα από την τουαλέτα στον νιπτήρα. Για να το κρατήσουμε μακριά μας πρέπει να απολυμαίνουμε την τουαλέτα και τον νιπτήρα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και τη μπανιέρα τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τη χρήση.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, και τις κουρτίνες του μπάνιου! Ιδανικά θα πρέπει να απολυμαίνονται μία φορά την εβδομάδα για να μην δημιουργηθεί μούχλα, κυρίως από την υγρασία που μαζεύεται στο μπάνιο.

– Τις πετσέτες

Οι πετσέτες του μπάνιου γεμίζουν βακτήρια που, αν δεν στεγνώσουν τελείως, μπορεί να αναπτυχθούν.

Επιπλέον, επειδή οι μύκητες που προκαλούν πιτυρίδα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στις πετσέτες, η Rapinchuk συνιστά να αλλάζουμε τις πετσέτες του μπάνιου κάθε δεύτερη μέρα.

Όσον αφορά τις πετσέτες της κουζίνας, σαφώς συγκεντρώνουν βακτήρια κάθε φορά που τις χρησιμοποιούμε για τρόφιμα ή πλένουμε τα χέρια μας. Ο Tetro συνιστά να τις πλένουμε εβδομαδιαία, εκτός αν έχουμε σκουπίσει τα χέρια μας μετά από μαγείρεμα ωμού κρέατος, οπότε και πρέπει να πλυθούν αμέσως.

καθαριότητα
iStock

– Τα πόμολα στις πόρτες

Η Rapinchuck υποστηρίζει ότι αν και τα πόμολα συσσωρεύουν βακτήρια, δεν χρειάζεται να πλένονται πολύ συχνά. Αντιθέτως, τα πόμολα στο μπάνιο και την κουζίνα μαζεύουν πολλά περισσότερα βακτήρια, για αυτό η απολύμανσή τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι αναγκαία. Αν μάλιστα κάποιο μέλος του σπιτιού νοσεί από κάποια μεταδοτική ασθένεια, συνιστάται να γίνεται απολύμανση στα πόμολα και συχνότερα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.