iStock

ΚΙΣΣΑΒΟΣ: ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ

Έχουν διάφορα καλά κρυμμένα μυστικά οι Λαρισαίοι. Ένα από αυτά είναι το πιο κοντινό βουνό τους, ο αγαπημένος και πολύ φιλικός Κίσσαβος. Μέχρι εκεί θα εκδράμουμε σε αυτή την ταξιδιωτική –μισοανοιξιάτικη, μισοκαλοκαιρινή– ιστορία. Μια εκδρομή που έχει πολύ βουνό, πολύ πράσινο, κάμποσα χωριά και λίγη θάλασσα από μακριά· ό,τι πρέπει για την εποχή (και για κάθε εποχή).

Όλα τα καλά έχει ο Κίσσαβος, αυτό το βουνό που απλώνεται στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και ανήκει εξολοκλήρου στη Θεσσαλία. Πρώτα και κύρια, η δυνατότητα που δίνει σε κάθε ταξιδιώτη να το γνωρίσει από την κορφή (κυριολεκτικά) ως τη θάλασσα. Είναι κατάφυτο, με τα έλατα, τις οξιές, τις βελανιδιές, τις καστανιές, τις κρανιές και τα σφενδάμια του, ενώ αποκτά μια αλπική γύμνια στα πολύ ψηλά, και έχει και σημεία με άφθονα νερά.

Έχει επίσης πολλά και πανέμορφα χωριά και, όπως είναι αναμενόμενο, σημεία με φανταστική θέα. Εκεί που φτάνει μέχρι τη θάλασσα βρέχεται από το Αιγαίο. Δεν είναι λίγο αυτό. Κίσσαβος, λοιπόν, ή Όσσα. Ένα βουνό που αγαπάμε πολύ και με χαρά σας το συστήνουμε μέσα από μια σειρά από διαφορετικές και πάντα ενδιαφέρουσες στάσεις. Σημείο εκκίνησής μας η Λάρισα, σε απόσταση 352 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 152 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Προορισμός Αμπελάκια

Με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και μακρά ιστορία, τα Αμπελάκια είναι ένα χωριό το οποίο προσεγγίζεται πολύ εύκολα (με μια παράκαμψη 5 χιλιομέτρων) από την εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, άλλα δεν συνδέεται άμεσα με άλλα χωριά. Εδώ θα έρθετε και θα παραμείνετε.

Κίσαβος, Απμελάκια
iStock

Θα παρκάρετε στην είσοδο του χωριού και έπειτα θα συνεχίσετε πεζή για μια ωραία μεγάλη βόλτα που περνάει από το αρχοντικό του Γεώργιου Σβαρτς. Το αρχοντικό αυτό χρονολογείται στα 1787 και λειτούργησε ως έδρα της «Κοινής Συντροφίας και Αδελφότητας των Αµπελακίων», που θεωρείται ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός στον κόσμο, αλλά και ως κατοικία του προέδρου της Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς. Αν είναι ανοιχτό, αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να δείτε το εσωτερικό του κτιρίου και έπειτα συνεχίστε τον περίπατο στο υπόλοιπο χωριό με άλλες δύο στάσεις (αν τα βρείτε ανοιχτά) στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949, όπου λειτουργούσε το παράνομο τυπογραφείο του Ε.Α.Μ. Κισσάβου.

Μουσείο
EUROKINISSI

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, και σίγουρα η ανάπαυλα για καφέ ή φαγητό στην ωραία μεγάλη πλατεία. Αν είστε με παιδιά σε ηλικίες που μπορούν να κινηθούν μόνα τους και αγαπούν τη μπάλα, το ανοιχτό και περιποιημένο γηπεδάκι ποδοσφαίρου στο εσωτερικό του χωριού θα τα κρατήσει μακριά από κινητά και λοιπές οθόνες, ενώ εσείς θα απολαμβάνετε τον καφέ σας στο χαριτωμένο Μύρτιλο (τηλ. 6973051774) ή το φαγητό σας στην πλατεία, στον Πλάτανο (τηλ. 2495093130) ή στον Τάκη (τηλ. 2495093462). Με τα κρεατικά να έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό σε όλες τις ταβέρνες του χωριού, δυο ακόμα επιλογές είναι Η Κοινή Συντροφία 1778 (τηλ. 6977553573) και το Ριζάρι (τηλ. 2495093105).

Στα ψηλά της Ανατολής

Εκκινώντας και πάλι από τη Λάρισα, ο επόμενος προορισμός μας είναι το ορεινότερο χωριό του Κισσάβου (960 υψόμετρο), ονόματι Ανατολή – οι ντόπιοι το ξέρουν και ως Σελιτσάνη, όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία του. Εδώ θα φτάσετε ακολουθώντας την επαρχιακή οδό προς Αγιόκαμπο και ακολουθώντας τις ταμπέλες και τις οδηγίες του GPS, ανηφορίζοντας έναν φιδίσιο δρόμο που θέλει μια κάποια αντοχή για να φτάσετε από τόσο χαμηλά τόσο ψηλά. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα τόσο όμορφο και περιποιημένο χωριό, με φανταστική θέα (εννοείται), αλλά και πλατεία (και αυτό εννοείται σε τούτα τα μέρη) που θα το ευχαριστηθείτε με το παραπάνω.

Μετά τη βόλτα, κάντε μια στάση για τσίπουρο και μεζέ στο καφενείο της Ευθυμίας (τηλ. 2494081296) και αν είναι Σαββατοκύριακο που δέχεται επισκέπτες και προσκυνητές (αλλά λογικά και τις υπόλοιπες μέρες), περάστε φεύγοντας από την παρακείμενη Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (τηλ. 2494081289). Το μοναστήρι διατηρεί και καλλιέργειες και φάρμα και οι μοναχές του παράγουν και εμπορεύονται από γαλακτοκομικά προϊόντα και χειροποίητα ζυμαρικά, μέχρι μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αφεψήματα, εκχυλίσματα, θεραπευτικές αλοιφές και βότανα. Όλα τα καλά, δηλαδή!

Στη δροσιά του Μεγαλόβρυσου

Από εδώ η επιστροφή μπορεί να γίνει προς το Μεγαλόβρυσο ή Νιβόλιανη, όπως ήταν η παλιά ονομασία του. Οι φαν του Θανάση Παπακωνσταντίνου σίγουρα το έχετε ακουστά, καθώς εδώ βρίσκεται το στούντιο ηχογραφήσεων «Αχός» που έχει στήσει ο ίδιος. Επίσης εδώ –σε μια φανταστική τοποθεσία του χωριού με πηγές και βρύσες– έγιναν κάποια από τα γυρίσματα του μουσικού ντοκιμαντέρ ΠΕΡΙ-ΛΗΨΗ, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό online, σε σκηνοθεσία του γιου του, Αριστοτέλη Παπακωνσταντίνου, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Θανάση και αγαπημένους φίλους και μουσικούς του.

Μεγαλόβρυσο
Hercules Milas/Alamy/Visualhellas.gr

Ωραίο το Μεγαλόβρυσο, καταπράσινο και αυτό και με επίσης υπέροχη θέα τριγύρω, αν και πιο χαμηλά από την Ανατολή, στα 600 υψόμετρο.

Ωραία και η μεγάλη πλατεία του, όπου θα βρείτε και την εξαιρετική ταβέρνα Νιβόλιανη (τηλ. 2494024165) που σερβίρει και καφέ και γλυκό αν πάτε νωρίς, αλλά η συμβουλή μας είναι να παραμείνετε εκεί και να δοκιμάσετε το εξαίσιο πρόβειο κεμπάπ τους.

Πάντα στο Μεταξοχώρι

Βόλτα στο Μεγαλόβρυσο, όμως, σημαίνει και βόλτα στο Μεταξοχώρι ή Ρέτσιανη. Ο δρόμος κατηφορίζει κι άλλο μέχρι που φτάνει σε ένα από τα ωραιότερα και δημοφιλέστερα χωριά της περιοχής με διατηρητέα αρχοντικά και παλιές εκκλησίες – μια παραδοσιακή αρχιτεκτονική που σχετίζεται σίγουρα με την άνθηση της βιοτεχνίας μεταξιού ήδη από τον 17ο αιώνα, την αγροτική ανάπτυξη που ακολούθησε, αλλά και την άφιξη κάμποσων καλλιτεχνών (συγγραφείς, μουσικοί, ηθοποιοί) τις προηγούμενες δεκαετίες, που κάποια στιγμή το επισκέφθηκαν, το αγάπησαν και αποφάσισαν να παραμείνουν.

Κίσαβος, Μεταξοχώρι
Hercules Milas/Alamy/Visualhellas.gr

Το Μεταξοχώρι συγκεντρώνει αρκετή κίνηση τα Σαββατοκύριακα, για καφέ και τσίπουρο (και φυσικά παιχνίδι) στην πανέμορφη πλατεία του με τα τεράστια πλατάνια και το δημοτικό καφενείο που παραμένει ανοιχτό καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εδώ και ένας αγαπημένος και εξαιρετικά καλόγουστος ξενώνας, το Αρχοντικό Σουλιώτη (τηλ. 2494022040), σε περίπτωση που επιλέξετε να μείνετε λίγο παραπάνω.

Απ’ τη Σπηλιά στην κορυφή του βουνού

Αν υπάρχει ένα βουνό που νιώθεις ότι μπορείς να φτάσεις στην κορυφή του χωρίς να είσαι έμπειρος πεζοπόρος, αυτό είναι σίγουρα ο Κίσσαβος. Αρκεί να το επιτρέπει ο καιρός – καλά, αυτό ισχύει για κάθε κορυφή. Η διαδικασία έχει ως εξής. Εκκινώντας και πάλι από τη Λάρισα, θα οδηγήσετε περί τα 32 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό Σπηλιά που βρίσκεται στα 850 υψόμετρο και από εκεί θα συνεχίσετε ακόμα πιο πάνω μέχρι το Καταφύγιο Κισσάβου (θέση Κάναλος, 1.600μ.), όπου και τελειώνει ο δρόμος. Το καταφύγιο το «τρέχει» ο κ. Ιωάννης Ζάχος (τηλ. 6979988954) και το ανοίγει για φαγητό και διαμονή κατόπιν συνεννόησης. Αν είστε μεγάλη παρέα, σύλλογος ή λέσχη και έχει διαθεσιμότητα, είναι βέβαιο ότι θα σας εξυπηρετήσει. Αν είστε μικρή παρέα, επικοινωνήστε μαζί του για να δείτε αν θα είναι ανοιχτά. Διαφορετικά, υπάρχουν οι καλές ταβέρνες της Σπηλιάς που σερβίρουν καλό και νόστιμο φαγητό. Πρόκειται για το Μπουγάζι (τηλ. 2495071442) και τον Μάνθο (τηλ. 6932764658), για πολύ κρέας και όλα τα συμπαρομαρτούντα – όχι ότι δεν θα βρείτε κάτι να φάτε και όσες και όσοι δεν τα πάνε καλά με τη ζωική πρωτεΐνη.

Κατά τ' άλλα, φτάνοντας μέχρι το τέλος του δρόμου με τον πεζοπορικό εξοπλισμό σας και με προορισμό την κορυφή (Προφήτης Ηλίας, 1978 μ.), καλό είναι να γνωρίζετε ότι το μονοπάτι δεν έχει μεγάλη κλίση (σήμανση Ο2). Την ολοκλήρωσή του συνοδεύουν συναρπαστικές εικόνες και συναισθήματα. Ο Όλυμπος, ο κάμπος, η θάλασσα. Αέρας ψυχρός. Μάτια και μυαλά ανοιχτά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.