iStock

ΚΟΡΙΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ποιος να το περίμενε ότι θα μας προβλημάτιζαν ξανά οι κοριοί! Γιατί εξαπλώθηκαν, πόσο κινδυνεύουμε και τι μπορούμε να κάνουμε, είτε προληπτικά είτε αν τους τσακώσουμε στο σπίτι μας;

«Θυμάμαι τη μητέρα μου που έβγαζε τα στρώματα στην αυλή, στον ήλιο και, αφού τους έριχνε πετρέλαιο, τα έτριβε με μια βούρτσα». Η συμπαθέστατη μαμά μιας καλής μου φίλης περιγράφει την εμπειρία της από τους κοριούς, στο χωριό που μεγάλωσε τη δεκαετία του 1950.

Αν και οι ιστορίες με τους κοριούς και τα τσιμπήματά τους ακούγονταν πάντα τόσο μακρινές στα αυτιά μας, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να μάθουμε ξανά τα πάντα γι' αυτούς. Το κακό ξεκίνησε, όπως ίσως έχεις ακούσει, από το Παρίσι, όπου τα τελευταία χρόνια είχαν σημειωθεί ορισμένα μεμονωμένα κρούσματα.

Πώς εξαπλώθηκαν οι κοριοί στην Ευρώπη

Βλέπεις, το Παρίσι είναι η πόλη με τους περισσότερους επισκέτες κάθε χρόνο και οι κοριοί λατρεύουν το ανθρώπινο αλισβερίσι και τα μπαγκάζια του. Φέτος όμως, θες τα 30χρονα της Eurodisney, θες η Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, πυροδότησαν μια μαζική επιδρομή των κοριών, που συν τοις άλλοις, έχουν γίνει και πιο ανθεκτικοί στα σχετικά εντομοκτόνα.

Κοριοί
iStock

Από το Παρίσι στο Λονδίνο, μια στάση δρόμος με το τρένο, το κακό δεν άργησε να εξαπλωθεί. Τώρα, οι υγειονομικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για τον κίνδυνο παγκόσμιας εξάπλωσης των κοριών, κίνδυνο που χτυπάει την πόρτα και στη δική μας χώρα.

Αν και το πρώτο ξενοδοχείο σε γνωστή περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής δεν επιβεβαίωσε τη σχετική καταγγελία, φέρεται ότι αναγκάστηκε να κλείσει μία ολόκληρη πτέρυγά του, ώστε να προβεί σε απεντόμωση, έπειτα από τον εντοπισμό κοριών. Ήδη, σε τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν ακουστεί ισχυρισμοί για περιστατικά και σε δεύτερο.

Πόσο μας απειλούν οι κοριοί στην Ελλάδα;

Αλήθεια ή όχι, το ταξίδι των κοριών στα σπίτια μας δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς τα κανελί ζουζούνια αγαπούν να κρύβονται σε αποσκευές, ρουχισμό και καθίσματα μεταφορικών μέσων, να αφήνουν τα αβγά τους και μπορούν να ταξιδεύουν για ώρες μέχρι να καταφέρουν να τραφούν με το αίμα μας.

Τα τσιμπήματά τους δεν είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή, ούτε για την υγεία, μιας και οι κοριοί δεν μεταφέρουν ιούς και βακτήρια, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην τηλεόραση, άρα δεν μεταδίδουν κάποια νόσο. Πλην όμως μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά και επίμονα.

Το τσίμπημα ενός κοριού προκαλεί φαγούρα και ερεθισμό στο δέρμα, ενώ τα ζωύφια μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε στρώματα, καναπέδες, υφάσματα, ρουχισμό, κουρτίνες, αποσκευές, ξύλινα δάπεδα, ακόμη και χαρτούρα.

Λάβε τα μέτρα σου!

Το καλό είναι ότι αν ψάξεις... τους βρίσκεις, αφού φαίνονται με γυμνό μάτι. Πιο δυσδιάκριτα είναι τα μικρά κιτρινωπά αβγά τους, από τα οποία μπορείς να δεις τα τσόφλια, εφόσον ψάξεις προσεκτικά.

Κοριοί
iStock

Τι μπορείς να κάνεις αν επιστρέφεις από ταξίδι

  • Μην ακουμπήσεις ποτέ την αποσκευή σου στο κρεβάτι σου ή σε κάποιο έπιπλο. Ιδανικά άφησέ την στο μπαλκόνι και άδειασέ την από εκεί. Εξέτασε προσεκτικά κάθε γωνιά της και καθάρισέ την σχολαστικά.
  • Πλύνε όλα τα ρούχα σου μαζί με αυτά που φόραγες στο ταξίδι (εννοείται ότι δεν θα καθίσεις με αυτά πουθενά στο σπίτι σου) στην πιο υψηλή επιτρεπόμενη θερμοκρασία. Κατά προτίμηση, χωρίς να τα αναμείξεις με άλλα άπλυτα.
  • Για να πεθάνουν οι κοριοί απαιτείται υψηλή θερμοκρασία, μεγάλος κύκλος πλύσης και πολλές στροφές. Δηλαδή, οι 60 βαθμοί Κελσίου για τουλάχιστον 30 λεπτά στις 1000 στροφές αποτελούν εγγύηση. Για τα ρούχα που δεν μπαίνουν σε τέτοιες θερμοκρασίες, προτίμησε τους 40 βαθμούς.

Τι μπορείς να κάνεις αν ανακαλύψεις κοριούς στα ρούχα ή στο στρώμα σου

  • Πλένεις τα ρούχα σου ξεχωριστά με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω. Αποτελεσματικό είναι και το στεγνό καθάρισμα με ατμό στους τουλάχιστον 54 βαθμούς Κελσίου που μπορεί να βοηθήσει και στην περιποίηση χαλιών, σανίδων, κουφωμάτων κρεβατιού και άλλων επίπλων.
  • Για τη μεταφορά των ρούχων στο καθαριστήριο, φρόντισε να τα κλείσεις καλά σε μια σακούλα, ώστε να μην μπορούν να εξέλθουν οι κοριοί.
  • Αν το ρούχο ή το ύφασμα στο οποίο έχει εισβάλλει κοριοί δεν επιτρέπεται να πλυθεί σε υψηλή θερμοκρασία, καλύτερα να το συσκευάσεις και να το αφήσεις μέσα στην ερμητικά κλειστή σακούλα για 1 χρόνο, ώστε να ψοφήσουν.
  • Όσον αφορά το στρώμα, τις κουρτίνες, τα χαλιά και το πάτωμα, υπάρχουν και ειδικά εντομοκτόνα. Πλην όμως δεν θα πρέπει να μείνεις ήσυχος, καθώς όπως αναφέραμε ήδη, οι νέοι κοριοί ενδέχεται να είναι πολύ ανθεκτικοί σε αυτά. Τσέκαρε λοιπόν ξανά και αν δεν έχουν εξαφανιστεί, θα πρέπει να καλέσεις κάποιον ειδικό απεντόμωσης.

Τι να κάνεις προληπτικά

  • Μην αφήνεις τα σκεπάσματα να σέρνονται στο πάτωμα και μην πετάς κάτω τα ρούχα σου.
  • Βάζε συχνά ηλεκτρική σκούπα (εκτός από τα πατώματα) και σε στρώματα, καναπέδες και καθίσματα και τσέκαρε για κοριούς ή ενδείξεις από τα τσόφλια των αβγών τους τα οποία είναι διακριτά.
  • Ξεκαθάρισε τα ρούχα σου και τη χαρτούρα σου, καθώς οι κοριοί λατρεύουν να φωλιάζουν σε μαζεμένα πράγματα, στρώσεις υφασμάτων και χαρτιού.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες αναφορικά με την εξολόθρευση των κοριών, ρίξε μια ματιά στη βρετανική οργάνωση Bedbugspecialist.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.