Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Πέρα από το να διαβάζει κάποιος τη μοίρα σου στο φλιτζάνι, το κατακάθι του καφέ μπορεί να έχει άλλες χρήσεις στο σπίτι. Ποιες είναι αυτές;

«Μόλις ξυπνήσω το πρωί, τα βλέπω όλα μαύρα. Θέλω μια κούπα με καφέ…», τραγουδούσε ο Νίκος Παπάζογλου, και κάθε μέρα ταυτίζομαι με τα λεγόμενά του. Χωρίς καφέ το μάτι δεν ανοίγει και η διάθεση είναι κάπως πεσμένη.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: ένας (το λιγότερο) καφές την ημέρα, άρα τουλάχιστον 365 κουταλάκια καφέ τον χρόνο. Η ποσότητα περισσευμάτων που μπορούμε να συγκεντρώσουμε είναι πολύ μεγάλη για να πηγαίνει χαμένη.

Ευτυχώς, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι να αξιοποιήσουμε το κατακάθι του καφέ στο σπίτι ή την αυλή μας, αν δεν θέλουμε να καταλήγει στα σκουπίδια ή στην κομποστοποίηση. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Λίπασμα για τα φυτά

Ο πιο απλός τρόπος για να επαναχρησιμοποιήσουμε το κατακάθι του καφέ είναι σαν λίπασμα στις γλάστρες ή στον κήπο μας, αν έχουμε. Τα φυτά για να μεγαλώσουν απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, το οποίο σταδιακά γίνεται πιο φτωχό. Το κατακάθι του καφέ περιέχει μέταλλα που βοηθούν στον εμπλουτισμό του. Μπορούμε, λοιπόν, να το αφήσουμε να στεγνώσει και στη συνέχεια να το ρίξουμε γύρω από τα φυτά μας.

2. Κατακάθι καφέ αντί για εντομοαπωθητικό

Ορισμένες ενώσεις του καφέ, όπως π.χ. η καφεΐνη, έχουν τοξική δράση στα έντομα. Τα περισσεύματα από το αγαπημένο μας ρόφημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εντομοαπωθητικό, για να απομακρύνουμε κουνούπια, μύγες και σκαθάρια, αλλά και για να κρατήσουμε μακριά από τα λουλούδια μας σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες. Τα βάζουμε, λοιπόν, σε μπολάκια τα οποία τοποθετούμε στον χώρο ή τα απλώνουμε γύρω από τα φυτά μας.

Γιατί να κρατήσεις το κατακάθι του καφέ
Χριστίνα Αβδίκου

3. Για να διώξουμε άσχημες μυρωδιές

Πριν ανάψουμε κεράκια και στικς, πριν ψεκάσουμε με αποσμητικό χώρου για να καλύψουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές που υπάρχουν στον χώρο, ας δώσουμε μια ευκαιρία στα κατακάθια του καφέ. Βάζουμε μικρή ποσότητα σε μπολ και τα τοποθετούμε στα σημεία που θέλουμε. Μπορούμε, ακόμα, να τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να εξουδετερώσουμε οσμές από τρόφιμα χαλασμένα ή με έντονη μυρωδιά που έχουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Εναλλακτικά, απλώς τα αφήνουμε δίπλα στον νεροχύτη και κάθε φορά που καθαρίζουμε σκόρδο ή κρεμμύδι πλένουμε με αυτά τα χέρια μας.

4. Το κατακάθι του καφέ ως φυσικό καθαριστικό κουζίνας

Οι κόκκοι του καφέ έχουν λειαντική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στο καθάρισμα δύσκολων επιφανειών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κατακάθι στο πλύσιμο των πιάτων, στο καθάρισμα της ψησταριάς ή για να αφαιρέσουμε το φαγητό που έχει κολλήσει σε κατσαρόλες και τηγάνια.

Φροντίζουμε, ωστόσο, να μην το εφαρμόζουμε σε πορώδη υλικά, γιατί θα αφήσει λεκέ.

Γιατί να κρατήσεις το κατακάθι του καφέ
Χριστίνα Αβδίκου

5. Για την επισκευή επίπλων

Με δύο γάτες στο σπίτι, τα ξύλινα έπιπλα στο σαλόνι μου έχουν γεμίσει γρατζουνιές. Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για να τις κρύψω είναι το κατακάθι που μένει στο φλιτζάνι μου μετά τον πρωινό καφέ (ελληνικός σκέτος).

Πώς; Παίρνω το κατακάθι και το ανακατεύω με λίγο νερό μέχρι να φτιάξω μια πηχτή πάστα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα, τρίβω μικρή ποσότητα πάστας στην γρατζουνιά, περιμένω 5-10 λεπτά και καθαρίζω με ένα βαμβακερό πανί. Το εκτεθειμένο ξύλο θα αποκτήσει καφέ χρώμα, ενώ όσο επαναλαμβάνουμε την διαδικασία τόσο σκουραίνει η απόχρωση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.