iStock

ΜΑΘΕ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

Μάθε πώς να διακόπτεις μια συζήτηση με σεβασμό και αυτοπεποίθηση, χωρίς να προκαλείς αμηχανία ή ένταση στους άλλους.

Eίστε σε μια παρέα και ένα μέλος της λέει ακατάσχετα ανακρίβειες. Θέλετε να διακόψετε, για να βάλετε τα πράγματα σε μια πιο ορθολογική βάση, αλλά δεν θέλετε να φανείτε αγενείς. Ούτε να προκαλέσετε μια αμήχανη στιγμή. Ωστόσο, νιώθετε πως πρέπει να παρέμβετε. Πώς μπορείτε να διακόψετε ευγενικά;

Σύμφωνα με όσα είπε στο Time ο Jefferson Fisher, δικηγόρος και συγγραφέας του The Next Conversation: Argue Less, Talk More, «ο καλύτερος τρόπος είναι να αναγνωρίσετε τι κάνετε. Ξεκινήστε ως εξής: Ξέρω ότι διακόπτω, ή Πρέπει να διακόψω».

Ακόμα καλύτερα είναι λέει να αρχίζουμε τη φράση με το όνομα αυτού που διακόπτουμε: «Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι δεν παίρνουν αμυντική στάση, αφού εσείς αναγνωρίζετε τι κάνετε. Δεν το βλέπουν ως προσβολή ή ότι θεωρείτε πως έχετε να πείτε κάτι πιο σημαντικό από ό,τι εκείνοι».

Πώς να διακόπτεις ευγενικά και αποτελεσματικά
Unsplash Joel Danielson

Βασική προϋπόθεση είναι να διακόπτουμε γιατί ακούμε κάποια ανακρίβεια, όχι απλώς κάτι που δεν μας αρέσει.

Ο νομικός εξήγησε πως το να εκφράζουμε αυτό που πρόκειται να κάνουμε –πριν το κάνουμε– είναι «σχεδόν πάντα χρήσιμο». Αν για παράδειγμα τσακωνόμαστε με κάποιον και ξαφνικά γυρίσουμε την πλάτη μας, τρέξουμε προς την πόρτα και την κλείσουμε με δύναμη πίσω μας, μάλλον η εξέλιξη δεν θα είναι καλή. Αν τώρα, πούμε πως φεύγουμε από το δωμάτιο, καθιστούμε σαφείς τις προθέσεις μας. Ξέρει ο άλλος τι να περιμένει από εμάς. Σε κάθε περίπτωση «όταν διεκδικούμε κάτι, το ελέγχουμε. Όταν λέμε κάτι δυνατά, δείχνουμε την αυτοπεποίθησή μας ως προς αυτό που κάνουμε και αυτό είναι ισχυρό στοιχείο στην επικοινωνία».

Πώς διακόπτουμε σε μια χαλαρή συζήτηση

Ας δούμε τι έχουν δείξει επιστημονικές έρευνες για το ποιος είναι ο πιο ευγενικός τρόπος να διακόψουμε κάποιον. Αν πρόκειται για μια χαλαρή συζήτηση, μελέτη διαπίστωσε πως αν διακόψουμε στη μικρή παύση (1-2 δευτερόλεπτα) που γίνεται φυσικά, η παρέμβαση μας φαίνεται λιγότερο ενοχλητική, εν αντιθέσει με όταν διακόπτουμε τον άλλο ενώ είναι στη μέση της πρότασής του.

ΕΧΕΙ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ, Π.Χ. ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΟ ΧΕΡΙ Ή ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ.

Χρησιμοποιούμε φιλικές φράσεις (π.χ. Μια γρήγορη σκέψη… ή Ω, αυτό που είπες μου θυμίζει…) που δείχνουν ότι πρόκειται περί συνεργατικής πλαισίωσης . Ένα ελαφρύ χαμόγελο και ένα νεύμα ή μια σύντομη οπτική επαφή πριν μιλήσουμε είναι κινήσεις που «μαλακώνουν» περισσότερο αυτό που πάμε να κάνουμε, αφού σβήνουν τον παράγοντα της κυριαρχίας.

Ό,τι πούμε καλό είναι να συνδέεται άμεσα με το θέμα και το στιλ που μιλάμε.

διακόπτω
Pexels Ekaterina Bolovtsova

Στον εργασιακό χώρο

Πολλοί έχουν ασχοληθεί επίσης με το πώς μπορούμε να διακόψουμε κάποιον που μιλάει στη δουλειά, χωρίς να χάσουμε τον επαγγελματισμό ή τον σεβασμό μας. Με βάση την ψυχολογική και επικοινωνιακή έρευνα,  αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τη φυσική παύση ή το τέλος της σκέψης. Έρευνα έχει αποκαλύψει ότι η διακοπή ενώ ο άλλος μιλάει είναι πιο ενοχλητική σε επίσημα περιβάλλοντα.

Εάν η συζήτηση έχει γρήγορο ρυθμό, μια ελαφρώς πιο γρήγορη διακοπή μπορεί να είναι αποδεκτή, αλλά εξακολουθείτε να στοχεύετε σε μια σύντομη παύση.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ.

Φροντίζουμε να πλαισιώσουμε την παρέμβαση μας με φράσεις που δείχνουν σεβασμό, όπως Μπορώ να προσθέσω κάτι; ή Συγγνώμη που διακόπτω, αλλά... Αυτό ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα εργασίας που έδειξαν ότι τέτοιου είδους εκφράσεις μειώνουν την αίσθηση αγένειας και ενθαρρύνουν τη συνεργασία. Έχει φανεί και ότι βοηθάει να κάνουμε χρήση διακριτικών μη λεκτικών μηνυμάτων. Για παράδειγμα, σηκώνουμε διακριτικά το χέρι, σκύβουμε προς τα εμπρός ή κάνουμε μια σύντομη οπτική επαφή με αυτόν που μιλάει για να δείξουμε την πρόθεση μας.

Συνολικά, μας βοηθάει το να είμαστε συνοπτικοί και να μιλάμε για ζητήματα σχετικά με τον σκοπό της συζήτησης, καθώς στον χώρο εργασίας συχνά δίνεται προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα.

Ένα πρακτικό παράδειγμα είναι το εξής: Σε μια ομαδική συνάντηση σχετική με χρονοδιάγραμμα ενός έργου, περιμένουμε μια παύση, σηκώνουμε ελαφρά το χέρι και λέμε: Συγγνώμη που επεμβαίνω, αλλά ήθελα απλώς να διευκρινίσω την προθεσμία για την πρώτη φάση… Αυτή η προσέγγιση είναι ευγενική, επαγγελματική και διατηρεί τη συζήτηση σε καλό δρόμο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.