O κεντρικός δρόμος του Ελληνικού Γορτυνίας.

ΜΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ

Αν νομίζεις ότι ξέρεις την ορεινή Αρκαδία, ίσως δεν έχεις επισκεφτεί το Ελληνικό, ένα χωριό κοντά στις όχθες του Λούσιου, με πέτρινα σπίτια και νόστιμο φαγητό, ό,τι πρέπει για μια ξεκούραστη ανοιξιάτικη εκδρομή για εξορμήσεις στη φύση και σε άλλα κοντινά χωριά.

Από την ορεινή Αρκαδία, στην οποία πλέον φτάνεις εύκολα και γρήγορα μέσω Τρίπολης, μάλλον γνωρίζεις τη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα, την Καρύταινα, ίσως και την Ανδρίτσαινα. Υπάρχει όμως και ένα λιγότερο γνωστό χωριό, ανάμεσα στη Στεμνίτσα και την Καρύταινα, που μοιάζει με ησυχαστήριο, ενώ προσφέρει όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου ταξιδιωτικού προορισμού.

Το Ελληνικό, που παλιά λεγόταν Μουλάτσι, χτισμένο στα 700 μ. υψόμετρο, πάνω σε καταπράσινους λόφους, έχει φαρδιούς λιθόστρωτους δρόμους, πέτρινα σπίτια και ανοιχτό ορίζοντα που βλέπει γύρω τριγύρω φύση, χωρίς να χρειάζεται να σκαρφαλώσεις σε ελικοειδή δρομάκια για να γευτείς ένα παραδοσιακό πιάτο ή να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου.

Εκδρομή στο Ελληνικό
Η πλατεία του χωριού.
Η πλατεία του χωριού.

Είναι μάλιστα ιδανικός προορισμός για μια ανοιξιάτικη, γρήγορη εκδρομή, αφού θα φτάσεις εκεί από την Αθήνα σε περίπου 3 «εύκολες» οδικά ώρες, μέσω Μεγαλόπολης (το πιο κοντινό αστικό κέντρο, που απέχει μόλις 23 χλμ.), ενώ θα μπορέσεις να δεις αρκετά ενδιαφέροντα αξιοθέατα και να πάρεις μια γερή δόση φύσης.

Ελληνικό: Ένα πετρόχτιστο χωριό στις πλαγιές του Μαινάλου

H Ιστορία το αναφέρει για πρώτη φορά το 1515, ως κτήση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την ονομασία Μουλάτσι, η οποία θεωρείται σλαβική. Το 1927 μετανομάζεται Ελληνικό από ένα τοπωνύμιο στα βόρεια του οικισμού, όνομα ιδανικό να εξυπηρετήσει το πνεύμα του εξελληνισμού των παλιών σλαβικών ονομασιών.

Εκδρομή στο Ελληνικό.
To Ελληνικό Γορτυνίας έχει φαρδιούς λιθόστρωτους δρόμους και ανοιχτό ορίζοντα.
To Ελληνικό Γορτυνίας έχει φαρδιούς λιθόστρωτους δρόμους και α νοιχτό ορίζοντα.

Το Ελληνικό είναι χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου και αποτελεί ορμητήριο για φυσιολατρικούς περιπάτους και δραστηριότητες όπως rafting, πεζοπορία, διάσχιση φαραγγιών και ποδηλασία βουνού. Λίγα μέτρα από το χωριό κυλάει ο Αλφειός, παραπόταμος του Λούσιου, στον οποίο μπορείς να φτάσεις μέσα από ένα όμορφο μονοπάτι.

Δραστηριότητες στη φύση και αξιοθέατα

Εκδρομή στο Ελληνικό
O Λούσιος από ψηλά.
O Λούσιος από ψηλά.

Στις όχθες του Λούσιου θα φτάσεις σε 4 λεπτά με το αυτοκίνητο (το περίφημο φαράγγι βρίσκεται περίπου 7 χλμ. μακριά), αλλά θα απολαύσεις μια καταπράσινη βόλτα στη φύση. Στο σημείο που τερματίζει το αυτοκίνητο βρίσκονται και τα ερείπια της Αρχαίας Γόρτυνας, το φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού.

Υπολείμματα που έχουν έρθει στο φως περιλαμβάνουν τμήματα της παλαιάς οχύρωσης, ερείπια κατοικιών και δημοσίων κτιρίων, το ιερό του Ασκληπιού και λουτρά με ιαματικές ιδιότητες. Τα λουτρά μάλιστα, περιλάμβαναν ένα ιδιαίτερο σύστημα θέρμανσης, που θεωρήθηκε από τους αρχαιολόγους αρκαδική ευρεσιτεχνία.

Εκδρομή στο Ελληνικό
Τα ερείπια της Αρχαίας Γόρτυνας.
Τα ερείπια της Αρχαίας Γόρτυνας.

Παραδίπλα θα δεις και μια βυζαντινή, αναπαλαιωμένη εκκλησία, τον ναό του Αγίου Ανδρέα, ενώ και οι σύγχρονες μονές Προδρόμου και Φιλοσόφου, γνωστές για τις μαγευτικές τους τοποθεσίες στο φαράγγι του Λούσιου, είναι κοντά με το αυτοκίνητο.

Το χωριό αποτελεί σταθμό αθλητών, μαραθωνοδρόμων και πεζοπόρων, οι οποίοι σταματάνε εδώ για να φάνε ή να πιουν καφέ στην ηλιόλουστη πλατεία του. Στάση αποτελεί και για τα πούλμαν που ακολουθούν τα μονοπάτια του θρησκευτικού τουρισμού.

Εκδρομή στο Ελληνικό
O Βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα κοντά στην Αρχαία Γόρτυνα.
O Βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα κοντά στην Αρχαία Γόρτυνα.

Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2016 διοργανώνεται ο αγώνας ορεινού τρεξίματος ELLINIKON Cross Country Race, που προσφέρει 3 διαφορετικές διαδρομές μήκους 52, 25 και 6,5 χιλιομέτρων, οι οποίες εκκινούν από το χωριό και τερματίζουν στην κεντρική του πλατεία.

Μια βόλτα για φαγητό στην πλατεία του χωριού

Στο Ελληνικό θα δοκιμάσεις παραδοσιακές γεύσεις, ενώ θα βρεις και καλό κρασί (και δεν εννοώ το χύμα). Ο καγιανάς, τα σπιτικά λουκάνικα, το αγριογούρουνο, η σαλάτα με λαχανίδα και καυτερή πιπεριά, το αρνάκι (ή ο κόκκορας) με τις παραδοσιακές χυλοπίτες, η προβατίνα στη λαδόκολλα, το μοσχαράκι με τσακώνικες μελιτζάνες και η βραστή γίδα είναι μερικές από αυτές.

Εκδρομή στο Ελληνικό
Το Παλιό Διδακτήριο δεσπόζει στην πλατεία του Ελληνικού.
Το Παλιό Διδακτήριο δεσπόζει στην πλατεία του Ελληνικού.

Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει αναπαλαιωμένο το Παλιό Διδακτήριο, ένα πέτρινο διώροφο κτίσμα, το οποίο λειτούργησε παλιότερα ως δημοτικό σχολείο, αλλά πλέον αποτελεί απλώς αξιοθέατο. Αξιοθέατο θεωρείται επίσης το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού, με τους δύο εντυπωσιακούς πολυέλαιους.

Κοντινή εκδρομή στην Καρύταινα

Από το Ελληνικό, που πλέον έχει 70 μόνιμους κατοίκους όπως μου είπαν σε μία από τις ταβέρνες του χωριού, μπορείς εύκολα να κάνεις εκδρομές στη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα και τη Βυτίνα, αλλά θα σου πρότεινα την Καρύταινα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα.

Εκδρομή στο Ελληνικό
Σοκάκι στην Καρύταινα.

Είναι ένα από τα πιο φωτεινά και γραφικά χωριά όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και το παρομοιάζουν με το Τολέδο της Ισπανίας.

Χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, γύρω από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο, η Καρύταινα ξεχωρίζει για τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της, χάρη στα παλιά σπίτια, το κάστρο και τις βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες της.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.