Freepik

Ο ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΑΤΜΟΣΙΔΕΡΟ

Υπάρχει τρόπος να καθαρίσεις το ατμοσίδερό σου και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να κουραστείς από το τρίψιμο, χρησιμοποιώντας ένα μόνο υλικό που έχεις στην κουζίνα.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι επειδή χρησιμοποιούμε το ατμοσίδερο πάνω στα καθαρά μας ρούχα και επειδή το γεμίζουμε μόνο με νερό (συχνά απιονισμένο), δεν είναι τόσο σημαντικό το τακτικό καθάρισμά του. Έτσι, όμως, η συσκευή μας συσσωρεύει με το πέρασμα του χρόνου άλατα και σκουριά, κάτι που δυσκολεύει το να διατηρήσουμε τα ρούχα μας καθαρά και σε καλή κατάσταση.

Ευτυχώς, το καθάρισμα του ατμοσίδερου είναι ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας ξύδι (θαυματουργό σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στην αντιμετώπιση της μούχλας). Ακολουθώντας τέσσερα απλά βήματα, το σίδερο θα γίνει σαν καινούργιο χωρίς να χρειαστεί καθόλου τρίψιμο.

1. Βγάλε το σίδερο απ' την πρίζα

Μη γελάς. Όσο αστείο κι αν ακούγεται το βήμα αυτό, απλά σκέψου πόσες φορές το έχεις παραλείψει (σε διάφορες οικιακές συσκευές) και το έχεις μετανιώσει. Πριν ξεκινήσεις, λοιπόν, το καθάρισμα βεβαιώσου ότι έχεις βγάλει την ηλεκτρική συσκευή από την πρίζα και περίμενε μέχρι το σίδερο να είναι εντελώς κρύο. Είναι σημαντικό να περιμένεις τουλάχιστον 45 λεπτά, όχι μόνο για να αποφύγεις τυχόν έγκαυμα, αλλά και προκειμένου το καθαριστικό μείγμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

2. Διάλυμα για το καθάρισμα του ατμοσίδερου

Το ξύδι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο μέταλλο, εάν δεν το αραιώσεις. Για να φτιάξεις, λοιπόν, το καθαριστικό διάλυμα φρόντισε να αναμείξεις ίσα μέρη λευκό ξύδι με αποσταγμένο νερό. Εάν το σίδερο είναι πολύ λερωμένο ή έχει σημάδια καψίματος, τότε η προσθήκη μαγειρικής σόδας στο μείγμα μπορεί να δημιουργήσει ένα ελαφρώς πιο ισχυρό διάλυμα, χωρίς να βλάψει το σίδερο. Έχε, ωστόσο, υπόψη σου ότι ο συνδυασμός των συστατικών αυτών θα κάνει το μείγμα να αφρίσει, γι’ αυτό μην το παρακάνεις με την ποσότητα. Διαφορετικά θα ξεχειλίσει το δοχείο νερού του ατμοσίδερου.

καθάρισμα ατμοσίδερου
iStock

3. Εφάρμοσε σωστά το καθαριστικό

Για να μην γδάρεις την πλάκα του σίδερου, εφάρμοσε το διάλυμα χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί από μικροΐνες, δίνοντας βάρος σε περιοχές που έχουν συσσωρευτεί άλατα ή σκουριά. Εναλλακτικά, μπορείς να μουσκέψεις το πανί στο διάλυμα και να το τυλίξεις γύρω από τη βάση, αφήνοντάς το για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια, το αφαιρείς και σκουπίζεις την πλάκα χωρίς να τρίψεις.

Αν χρησιμοποιήσεις την πάστα μαγειρικής σόδας, πρόσεξε μην εισχωρήσει στις τρύπες από όπου βγαίνει ο ατμός. Αν κατά λάθος συμβεί, απομάκρυνέ την με ένα νωπό πανάκι μικροϊνών και μια μπατονέτα. Μπορείς, φυσικά, να προσθέσεις λίγο νερό στον κάδο του ατμοσίδερου, να ανάψεις το σίδερο και να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία ατμού για να απομακρύνεις από τις τρύπες την πάστα που έχει μείνει. Απλώς, φρόντισε μετά να αφήσεις το σίδερο να κρυώσει ξανά πριν συνεχίσεις το καθάρισμα.

καθάρισμα ατμοσίδερου
Freepik

4. Βάλε σε λειτουργία το σίδερο

Μπορείς, για μεγαλύτερη ευκολία, να καθαρίσεις τις τρύπες του ατμού από μέσα προς τα έξω. Βάλε το μείγμα ξυδιού και νερού στο δοχείο νερού, αφού πρώτα συμβουλευτείς τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στη συνέχεια, άναψε το σίδερο και άσε το να ζεσταθεί με ενεργοποιημένη τη λειτουργία ατμού. Πάτα μερικές φορές το κουμπί, για να απελευθερωθεί ατμός και τέλος, αποσύνδεσε τη μικροσυσκευή και άφησέ την να κρυώσει.

καθάρισμα ατμοσίδερου
Freepik

Κάνε ακόμα πιο εύκολο το καθάρισμα του ατμοσίδερου

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, γι’ αυτό είναι προτιμότερο και ευκολότερο να αποτρέψεις τη συσσώρευση αλάτων και σκουριάς από το να τα απομακρύνεις. Τι χρειάζεται να κάνεις;

  • Να αδειάζεις τον κάδο νερού μετά από κάθε χρήση.
  • Mην περνάς το σίδερο πάνω από μεταλλικά διακοσμητικά, οπως φερμουάρ και κουμπώματα, γιατί μπορεί να χαράξουν την πλάκα του σιδήρου.
  • Προσπάθησε το καθάρισμα του ατμοσίδερου να γίνεται σε τακτική βάση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.