iStock

ΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΔΕΙΑ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ

Πρέπει ένας μπαμπάς να παίρνει άδεια πατρότητας και πότε; Τι έχει να κερδίσει τόσο αυτός, όσο και η υπόλοιπη οικογένεια; Με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα, ρωτήσαμε και μάθαμε γιατί είναι απαραίτητη η άδεια πατρότητας. Το σημαντικότερο; Μάθαμε ότι είναι και υποχρεωτική!

Εκείνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ από τους πρώτες μήνες της κοινής ζωής μας με τη νεογέννητη κόρη μας στο σπίτι είναι ότι το μωρό κοιμόταν πιο αργά από μένα. Καθώς ο μπαμπάς της επέστρεφε κάθε βράδυ από τη δουλειά γύρω στις 10, εκείνη είχε προσαρμόσει έτσι το ωράριό της, ώστε τον περίμενε για να αλληλεπιδράσουν. 

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που ένα τόσο μικρό μωρό ήθελε να βρίσκεται με τον μπαμπά του και έστηνε καραούλι. Επειδή κι εκείνος το ήθελε πολύ, εγώ απλώς χαιρόμουν βλέποντας τη σχέση τους να ανθίζει, ενώ παράλληλα κέρδιζα και μια-δυο ώρες ύπνου.

Η άδεια πατρότητας στην Ελλάδα: τι ισχύει

Σήμερα, 11 χρόνια μετά, μαθαίνω ότι το χτίσιμο αυτής της σχέσης μπαμπά-παιδιού από τόσο νωρίς προστατεύεται και από τον νόμο, καθώς οι μπαμπάδες δικαιούνται πλέον άδεια πατρότητας!

Σύμφωνα με τον νόμο 4808/2021 (άρθρα 27 και 28), μετά τις 19 Ιουνίου 2021 κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής παιδιού ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια. Επιπλέον, χορηγείται γονική άδεια 4 μηνών και στον πατέρα, όχι μόνο στη μητέρα.

Άδεια πατρότητας
iStock

Η άδεια πατρότητας κάνει καλό στην υγεία

«Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, το να αφιερώνει κανείς χρόνο στο παιδί του από τη στιγμή που γεννιέται είναι ευεργετικό, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ίδιους τους γονείς. Η εμπλοκή στην ανατροφή αλλά και το παιχνίδι μαζί τους συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των παιδιών, στο δέσιμο της οικογένειας, σε λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και σε καλύτερες μαθησιακές επιδόσεις», αναφέρει η Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, επίκουρη καθηγήτρια Νευροψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. 

Η εμπλοκή των γονιών με την ανατροφή των μωρών δημιουργεί χαρά, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, αλλά κυρίως διαμορφώνει τη γονεϊκή ταυτότητα από νωρίς. Ενώ δεν είναι λίγες οι έρευνες που υπογραμμίζουν τα οφέλη αυτής της σχέσης και στην υγεία των ίδιων των γονέων. Πόσο όμορφο, λοιπόν, είναι όλα αυτά τα οφέλη να τα έχει και ο μπαμπάς. Και πόσο πιο ισορροπημένο είναι και για τη νέα μαμά να μην επωμίζεται μόνη της όλα τα βάρη της γονεϊκότητας!  

Άδεια πατρότητας
iStock

Μπαμπάς από την πρώτη στιγμή

Η κ. Παπαδάτου-Παστού, όμως, μας λέει ότι η επαφή των πρώτων εβδομάδων, όταν το παιδί είναι νεογέννητο, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σχέση του με τον μπαμπά, διότι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα εμπλοκής του πατέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

«Οι μπαμπάδες που ασχολούνται με τη φροντίδα του μωρού έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία με τη γονική μέριμνα και συνεπώς αυτοπεποίθηση στην ικανότητά τους. Επίσης, γίνεται πολύ ξεκάθαρη η ταυτότητα του πατέρα. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστικά υψηλότερα επίπεδα εμπλοκής με την ανατροφή του παιδιού. Έτσι, η άδεια πατρότητας οδηγεί σε πιο θετικές συμπεριφορές στο μέλλον», απαντάει. 

Είναι υποχρεωτική η άδεια πατρότητας και στον ιδιωτικό τομέα;

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη πολύ σημαντικό σημείο στο κεφάλαιο «άδεια πατρότητας» και αυτό είναι η υποχρεωτικότητά της. Είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να δώσει αυτή την άδεια όχι μόνο στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα; Ναι, είναι. Είναι όμως υποχρεωμένος να τη ζητήσει ο εργαζόμενος; Όχι. Αν ο εργαζόμενος δεν ζητήσει την άδεια πατρότητας, δεν θα την πάρει. Κρατήστε αυτή την πληροφορία, μαζί με εκείνη που λέει ότι η άδεια πατρότητας δεν είναι είναι ευρέως γνωστή, ούτε καν θεωρείται απαραίτητη στην ελληνική κοινωνία

Άδεια πατρότητας
iStock

Τι σημαίνουν αυτά; Ότι μεγάλο ποσοστό μπαμπάδων δεν θα ζητήσει την άδεια. Είτε επειδή δεν το γνωρίζουν, είτε –κυρίως– για να μη στιγματιστούν στην εργασία τους ως τεμπέληδες ή αδιάφοροι για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Πράγμα που, όπως αναφέρει η κ. Παπαδάτου-Παστού, έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιαπωνία.

Κι όμως, η υποχρεωτική άδεια πατρότητας φαίνεται ότι όχι μόνο θα βοηθήσει στην ψυχική υγεία και την ισορροπία της νεοσύστατης οικογένειας, αλλά θα λειτουργήσει εξισορροπιστικά και στην αγορά εργασίας. «Γιατί τότε οι εργοδότες θα προσλαμβάνουν με μεγαλύτερη ευκολία και νέες γυναίκες, ενώ και οι μισθοί θα αρχίσουν να εξισώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τη Σουηδία, όπου εφαρμόζεται η υποχρεωτική άδεια πατρότητας, για κάθε μήνα άδειας που παίρνει ο νέος πατέρας το εισόδημα της μητέρας αυξάνεται κατά 6,7% 4 χρόνια αργότερα» εξηγεί η κ. Παπαδάτου-Παστού. 

Ας δώσουμε λοιπόν ως κοινωνία αυτό το δώρο στον πατέρα εργαζόμενο. Θα είναι ένα δώρο που θα αποφέρει με πολλές πολλές μορφές. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.