iStock

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Η ΑΘΗΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΑΕΙ ΞΥΠΝΙΟ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ

Η ζωή σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ έχει τα καλά, αλλά έχει και τα κακά της. Μπορείς να παραγγείλεις φαγητό στις 2 το βράδυ, αλλά σπάνια απολαμβάνεις 8 ώρες ποιοτικού ύπνου. Γιατί;

Πέφτω στο κρεβάτι κατά τις 12:00 κι εκεί που αρχίζω να μπαίνω σταδιακά στη Χώρα του Μορφέα, ένα επίμονο κορνάρισμα και μερικές νεανικές γκαρίδες έρχονται να με βγάλουν κλοτσηδόν. Το να ζεις σε μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται έχει τα υπέρ, αλλά έχει και τα κατά του. Από τη μία, μπορείς να βρεις φαγητό ό,τι ώρα της ημέρας θελήσεις. Από την άλλη, ο ύπνος σου δέχεται ένα μικρό πλήγμα από την δραστήρια αυτή πόλη.

Μέσα σε αυτές τις (υπερβολικά) ζωντανές πόλεις, η απώλεια μερικών ωρών ύπνου είναι μια συνηθισμένη θυσία. Στον βωμό της πολύβουης ζωής, ξεχνάμε τη σημασία του ύπνου για την καλή μας υγεία. Έτσι, ενώ μπορείς να παραγγείλεις σουβλάκι στις 2 το ξημέρωμα, το να κλείσεις 8ωρο ύπνου μοιάζει πολυτέλεια (ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όρο 7 έως 9 ώρες την ημέρα, ενώ τα παιδιά περισσότερες).

Ακόμα κι αν κάποιοι από εμάς προτιμούν να κοιμούνται και να ξυπνούν πιο αργά, ο άνθρωπος δεν είναι νυκτόβιο ζώο. Έχουμε εξελιχθεί έτσι, ώστε να ρυθμίζουμε τις φυσιολογικές μας διεργασίες σύμφωνα με την εναλλαγή φωτός-σκοταδιού.

Ωστόσο, οι νύχτες μας έχουν αλλάξει πάρα πολύ τους τελευταίους δύο αιώνες, χάρη στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Τώρα έχουν πλημμυρίσει με φως και ήχους και μπορούμε να συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας ακόμα και τις… μεγάλες ώρες.

ζωή στην πόλη
iStock

Ο ύπνος μας υποφέρει από τα φώτα στην πόλη

«Το τεχνητό φως θεωρείται μια μορφή ρύπανσης», εξηγεί η María Ángeles Bonmatí Carrión, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Murcia. Ως αποτέλεσμα επηρεάζει την υγεία μας. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο τεχνητού φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο λιγότερο κοιμόμαστε, ενώ επιδεινώνονται και τυχόν προβλήματα ύπνου. Επιπλέον, το εσωτερικό μας ρολόι «βραχυκυκλώνει», αφού το τεχνητό φως το κάνει να πιστεύει ότι δεν είναι ακόμα ώρα για ύπνο. Η φωτορύπανση, όμως, έχει και άλλες επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακών και μεταβολικών καταστάσεων.

Όλη η νύχτα ένα πάρτι

Χάρη στα ολονύχτια φώτα, τα βράδια μας έγιναν πιο θορυβώδη. Αποχαιρετήσαμε, λοιπόν, την ηρεμία και τη γαλήνη που χρειαζόμαστε για να κοιμηθούμε. Ο θόρυβος «τρυπώνει» στα σπίτια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και βλάπτει την υγεία μας, ανεξάρτητα από το αν μας ενοχλεί ή όχι. Η κατάσταση, ωστόσο, γίνεται πιο επιβαρυντική τη νύχτα.

ζωή στην πόλη
iStock

«Η παρατεταμένη έκθεση στον περιβαλλοντικό θόρυβο συμβάλλει σε 48.000 νέες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και 12.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Επιπλέον, 22 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια διαταραχή του ύπνου και 6,5 εκατομμύρια πάσχουν από σοβαρές χρόνιες διαταραχές ύπνου. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο χάνονται συλλογικά ένα εκατομμύριο χρόνια υγιούς ζωής λόγω των επιπτώσεων του θορύβου», τονίζει η ειδικός.

Μάλιστα, θόρυβο δεν προκαλεί μόνο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά και η έντονη νυχτερινή ζωή. Πάντα αναρωτιόμουν τι κάνουν οι κάτοικοι στου Ψυρρή, στο Κουκάκι, στα Εξάρχεια. Η κατάσταση έγινε λίγο χειρότερη λόγω πανδημίας, καθώς τα τραπεζοκαθίσματα έκαναν κατάληψη στα πεζοδρόμια και τις πλατείες.

Η λύση στο πρόβλημα; Ένας συνδυασμός ατομικής υπευθυνότητας (μην κορνάρεις στις 12 το βράδυ στον κολλητό να κατέβει, πάρε τον τηλέφωνο στο κινητό) και έλεγχος της εφαρμογής των νόμων που αφορούν την ηχορύπανση. Έτσι, ο ύπνος μας θα παραμείνει αλώβητος από την πολυτάραχη ζωή στην πόλη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.