Unsplash Rraphael Wild

ΟΙ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Ίσως το φετινό καλοκαίρι να είναι το πιο δροσερό της υπόλοιπης ζωής μας, μιας και οι καύσωνες αναμένεται να γίνουν πιο συχνοί.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που η αδερφή μου, κάτοικος Αγγλίας, μου έστειλε μήνυμα ότι οι βρετανοί πολίτες καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινηθούν, λόγω εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών. Στις 19 Ιουλίου 2022, το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα αυτή.

Μπορεί εμείς από την Ελλάδα να τη «δουλεύαμε» για την έλλειψη κλιματιστικών και για τους άμαθους στη ζέστη Άγγλους, αλλά το ζήτημα της αύξησης της θερμοκρασίας δεν είναι αστείο. Τα κύματα καύσωνα σαρώνουν Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Αφρική, και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.

Τα πιο θερμά καλοκαίρια έρχονται

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αμερικής και στην Ευρώπη που σημειώνονται φέτος το καλοκαίρι πιθανότατα θα είναι ο κανόνας μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences (Ιούλιος 2022). Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα επεισόδια καύσωνα θα αυξηθούν περισσότερο από 30%, καθώς πλησιάζουμε το 2050.

Η καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική κρίση. Από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν περιορίζουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αγνοούμε τις όποιες νομοθεσίες, το καλοκαίρι αυτό μπορεί να είναι το πιο… δροσερό της υπόλοιπης ζωής μας.

Οι καύσωνες θα γίνουν η νέα κανονικότητα
iStock

«Ένας ασυνήθιστος και άνευ προηγουμένου καύσωνας σάρωσε τη δυτική Βόρεια Αμερική στα τέλη Ιουνίου του 2021, με αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους ανθρώπων και θαλάσσιων πλασμάτων, καθώς και μεγάλες πυρκαγιές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Chunzai Wang, ερευνητής στο Εργαστήριο Southern Marine Science and Engineering Guangdong.

Στην παραπάνω μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν την κλιματική μεταβλητότητα, που μπορεί να υπάρξει είτε λόγω των φυσικών εσωτερικών διεργασιών στο κλιματικό σύστημα (εσωτερική κλιματική μεταβλητότητα) είτε λόγω φυσικών ή ανθρωπογενών εξωτερικών εξαναγκαστικών μηχανισμών (εξωτερική κλιματική μεταβλητότητα).

«Εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η πιθανότητα εμφάνισης περιστατικών ακραίου καύσωνα θα αυξηθεί και θα επηρεάσει περαιτέρω την οικολογική ισορροπία, καθώς και τη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη», συμπληρώνει ο Wang.

Οι καύσωνες θα γίνουν η νέα κανονικότητα
Unsplash Annie Spratt

Η ανάγκη για κλιματισμό

Αναμενόμενο, φαντάζομαι, το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας (Ιούνιος 2022) από το Harvard China Project, σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση για κλιματισμό. Η ομάδα βρήκε ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της τρέχουσας απόδοσης του κλιματισμού και των αναγκών που θα προκύψουν μέχρι το 2050 για να σωθούν ζωές, ειδικά σε χαμηλού εισοδήματος και αναπτυσσόμενες χώρες.

Ακόμα κι αν καταφέρουμε να φτάσουμε τα όρια εκπομπών που ορίζονται στις Συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα (λίγο χλωμό πλέον), το 40% με 50% του πληθυσμού σε πολλές από τις θερμότερες χώρες του κόσμου θα εξακολουθεί να χρειάζεται air condition.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.