Παραλία Σχοινιά EUROKINISSI

ΟΙ ΠΙΟ ΤΙΜΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην καρδιά του καλοκαιριού δεν υπάρχουν «μυστικές» ή «ψαγμένες» παραλίες κοντά στην Αθήνα. Σε απόσταση μάξιμουμ μίας ώρας από το κέντρο της πόλης θα βρεις όμως κάποιες «τίμιες», που αξίζουν την προσοχή μας για διαφορετικούς καθεμιά λόγους.

Κάθε Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, όλοι οι κάτοικοι Αθηνών και προαστίων έχουμε την ίδια «ιδέα»: Να πάμε για μπάνιο στη θάλασσα, με ή χωρίς παιδιά, φίλους, πεθερά, κατοικίδιο. Εννοείται ότι προσπαθούμε να ανακαλύψουμε μυστικές παραλίες και τελικά στριμωχνόμαστε σε λίγα τετραγωνικά άμμου μετά από μία ώρα οδήγησης, γιατί ο φίλος ήξερε την «καβάτζα».

Ας απλοποιήσουμε τα πράγματα κι ας δεχτούμε ότι μοναχικές βουτιές τα Σαββατοκύριακα δεν γίνονται και δη σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα. Με αυτή την παραδοχή εντοπίζουμε στην ακτογραμμή της Αττικής τα σημεία εκείνα που θα ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για μια βουτιά σε καθαρά νερά και μια θέση για την πετσέτα μας. Αυτή η επιθυμία εξάλλου μας ενώνει όλους εμάς, που συνωστιζόμαστε τα μεσημέρια του Σαββάτου στη Λεωφόρο Μαραθώνος ή Σουνίου.

Σχοινιάς, Μαραθώνας

Μία παραλία για όλα τα γούστα: ρηχά νερά και εστιατόρια για οικογένειες με παιδιά, «μπιτσόμπαρα» για εκείνους που στην πραγματικότητα δεν θέλουν να κολυμπήσουν, αλλά να πιουθν απογευματινό κοκτέιλ στη μπάρα, σέρφερ και kitesurfers…

Παραλίες
Παραλία Σχοινιά EUROKINISSI
Παραλία Σχοινιά

Χώρο για μένα έχει; Ναι, και βρίσκεται εκτός δημοφιλών προορισμών όπως το «Καράβι», ο «Μωραΐτης» και άλλα οργανωμένα σημεία της παραλίας. Έχει επίσης χώρο και για τα παιδιά σας, που απλώνουν κουβαδάκια στην αμμουδιά και, όχι σε βότσαλα όπως σε άλλες ακτές της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα, και κολυμπούν με ασφάλεια (εντάξει, και με την απαιτούμενη πάντα προσοχή) σε πολύ ρηχά νερά. Μειονέκτημα ίσως το τελευταίο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία κολυμβητές.

Τι είναι τελικά το εξαιρετικό στον Σχοινιά; Το πευκοδάσος, που απλώνεται παράλληλα με την ακτή και βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Μαραθώνα μία περιοχή Natura 2000, 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Τι προσέχω: Τα μάλλον βρώμικα νερά κοντά στο κωπηλατοδρόμιο.

Μπρεξίζα, Νέα Μάκρη

Απέχει λιγότερο από 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και μοιάζει εξωτική, όχι λόγω των νερών της αλλά των φοινίκων που ο δήμος φρόντισε να φυτέψει πολλά χρόνια πριν κατά μήκος της ακτής. Ένα φτωχο-Μαϊάμι στην ανατολική ακτή, δηλαδή. Τι σκιά να σου κάνει ένας φοίνικας; Οι οικογένειες πάντως απλώνουν τα είδη παραλίας κάτω από τα φοινικόδεντρα και πάνω στο γκαζόν (άλλη μία πρωτοβουλία κάποιου δημάρχου ολίγον άσχετη με το περιβάλλον).

Γιατί, παρόλο που την κακολογούμε, σταματάμε στη Μπρεξίζα; Γιατί είναι μέρος μίας παραθαλάσσιας και εξαιρετικά ευχάριστης διαδρομής που γίνεται πεζή ή με ποδήλατο και στο συγκεκριμένο σημείο, ειδικά αν έχεις παιδιά, μπορείς να βρεις τα πάντα σε απόσταση αναπνοής. Όχι όμως και την ησυχία σου.

Ζούμπερι, Νέα Μάκρη

Κάποτε ήταν μία ωραία μεγάλη παραλία με καθαρά νερά, εξαιτίας του βοριά που τη χτυπάει και «καθαρίζει» τη θάλασσα. Το μειονέκτημα ήταν τα βράχια εντός και η κακής ποιότητας άμμος μαζί με βότσαλα εκτός. Οι παρεμβάσεις έγιναν από τους μαγαζάτορες κυρίως της περιοχής, τα βράχια εντός έμειναν, τα βότσαλα εκτός αντικαταστάθηκαν από άλλα –κατάλληλα;– υλικά και με το άνοιγμα του «Ινδιάνου», του γνωστού πλέον beach bar της ανατολικής ακτής, ο νεαρόκοσμος ανακάλυψε το δοξασμένο στη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα Ζούμπερι. Η ομώνυμη ψαροταβέρνα είναι το καλύτερο after για την πείνα που φέρνουν οι βουτιές αλλά οι ξαπλώστρες… Κάπου ώπα! Κόβουν τη θέα στη θάλασσα.

Παραλίες
Παραλία Ζούμπερι iStock

Παραλία ΖούμπεριΌσο για τα νερά; Καθαρά μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Πάντως, αχινοί υπάρχουν. Η ύπαρξη αχινών, λένε κάποιοι, σημαίνει ότι η κατάσταση του νερού είναι συμβατή με τη ζωή. Γιατί συνεχίζω να πηγαίνω στο Ζούμπερι; Γιατί δεν έχει δρόμο πάνω από την παραλία οπότε ξεχνιέμαι, και επειδή υπάρχει η Φλωρίδα, ένας μαγικός θερινός κινηματογράφος σε απόσταση αναπνοής από την ακτή. Αλλάζεις μαγιό, φοράς παρεό και αντικουνουπικό, ρίχνεις και ένα φούτερ στην πλάτη και βλέπεις Ιντιάνα Τζόουνς.

Λίμνη, Αρτέμιδα

Στην αλλοτινή «Λούτσα» και νυν «Αρτέμιδα», δύο παραλίες ξεχωρίζουν για την καθαρότητα των νερών τους και γι’ αυτό έχουν βραβευτεί και με Γαλάζια Σημαία: Η «Διασταύρωση» και η «Λίμνη» («Αλυκή»). Η «Λίμνη», ονομάζεται έτσι γιατί συνορεύει με μία λίμνη, ονομαστό υγρότοπο, που φιλοξενεί ερωδιούς. Όποιος πάει, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι οι ερωδιοί δεν τρώνε σκουπίδια και αποτσίγαρα.

Γαλάζια Ακτή, Καλύβια Θορικού

35 και κάτι χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, λίγο πριν από το θρυλικό Λαγονήσι, βρίσκεται αυτή η αμμουδερή παραλία που βλέπει στο Σαρωνικό. Απλώνεται σε μεγάλη απόσταση και από τον κόσμο που βρίσκεται σε κάθε σημείο θα καταλάβετε αν μέσα τα νερά έχουν γλιστερές πέτρες (το σημείο κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, πιο ήσυχο), ή πιο βατή άμμο (στην αντίθετη πλευρά). Ενδιάμεσα, ένα beach bar για όποιον θέλει άνεση σε ξύλινη ξαπλώστρα.

Παραλίες
Π.Κ.

Εκατέρωθεν, τα καυτά καλοκαιρινά μεσημέρια ο επισκέπτης βρίσκει παρηγοριά και δροσιά κάτω από τη σκιά των δέντρων (από τη μια) ή τις κοινόχρηστες ομπρέλες (από την άλλη). Τη διαλέγει κανείς γιατί έχει σχετικά εύκολο παρκάρισμα. Δεν θα το κρύψουμε, τα Σαββατοκύριακα είναι πολυσύχναστη.

Άγιος Πέτρος και παραλία Cape Sounio Hotel

Ποια παραλία να πρωτοδιαλέξει κανείς από αυτές τις μεταξύ τους κοντινές παραλίες που συναντάς περνώντας τα Λεγραινά με κατεύθυνση προς Σούνιο; Πεντακάθαρες, με καταγάλανα νερά και οι δύο, διαφέρουν κυρίως ως προς τις ευκολίες: Οργανωμένη όπως φαντάζεστε είναι εκείνη του Cape Sounio Hotel. Δεν πληρώνετε είσοδο, αλλά για να βυθιστείτε στις ξαπλώστρες πρέπει να παραγγείλετε από το μπαρ.

Επίσης, έχει όλες εκείνες τις εγκαταστάσεις που σας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά: τουαλέτες, ντουζιέρες και αποδυτήρια. Ο Άγιος Πέτρος είναι λιγότερο κοσμικός και δεν είναι οργανωμένος, οπότε παίρνεις μαζί σου καφέδες, νερά και κολατσιό για την λιγούρα μετά τη βουτιά. Προσεγγίζεται από ένα μικρό δρομάκι που θα το έχανε κανείς αν δεν υπήρχε η ταμπέλα που οδηγεί προς την παραλία. Προσωπικά, αν κατευθυνθώ προς αυτές τις περιοχές, επιλέγω Άγιο Πέτρο, αν και ανατριχιάζω λίγο στέλνοντας SMS στους φίλους «ραντεβού στον Άγιο Πέτρο».

Παραλίες λίγο πιο μακριά

Ψάθα (περιοχή Ψάθας)

Ο Κορινθιακός κόλπος απλώνεται μπροστά στα μάτια σου την ώρα που βγάζεις τις σαγιονάρες και περπατάς ξυπόλυτος στην ακροθαλασσιά. Χρειάζεται βέβαια να διανύσει κανείς 60 χιλιόμετρα για να φτάσει εκεί, κάτω από το όρος Πατέρας, λίγο πιο έξω από το Αλεποχώρι. Αλλά η απόσταση και ο κόπος της οδήγησης ξεχνιούνται με την πρώτη βουτιά στα πεντακάθαρα νερά. Γιατί να επιλέξει κανείς να κάνει μία τόσο μεγάλη διαδρομή; Για να αποφύγει τον συνωστισμό.

παραλίες
Παραλία Ψάθας Alamy-Visualhellas_gr
Παραλία Ψάθας

Η Ψάθα είναι μεγάλη σε έκταση και απλώνεις την πετσέτα σου σε απόσταση ασφαλείας από τον διπλανό. Αλλά ακόμη κι αν κάτι δεν σου πάει καλά, αναζητάς ηλεκτρονικά την παραλία Προσήλι και ο χάρτης σε οδηγεί στα επίσης καταγάλανα και δροσερά νερά της ευρύτερης περιοχής του Πόρτο Γερμενό. Αλλά έχει ήδη πάει μακριά η βαλίτσα και όσο ειδυλλιακό και αν είναι το τοπίο ξέρεις ότι μετά τη χαρά της βουτιάς θα πρέπει να πάρεις τον μακρύ δρόμο του γυρισμού.

Βρωμοπούσι ή Καλοπήγαδο

Όλοι τη λένε «μυστική», αλλά όλοι γνωρίζουν το «Βρωμοπούσι», όπως είναι το παλιό της όνομα. Το δεύτερο συνθετικό, «πούσι», σημαίνει πηγάδι στα αρβανίτικα. Δεν γνωρίζουμε αν κάποτε υπήρχε εκεί ένα βρώμικο πηγάδι, πάντως σήμερα στη θέση αυτή βρίσκεται μία καθαρή παραλία με καταγάλανα νερά, η οποία δεν είναι αυτό που λέμε «σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο» αλλά σε απόσταση 53 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Οι ηλεκτρονικοί χάρτες βρίσκουν πανεύκολα το στίγμα κι έτσι το Βρωμοπούσι εντοπίζεται χωρίς δυσκολία οδηγώντας στον δρόμο Μαρκοπούλου-Λαυρίου και στρίβοντας αριστερά περίπου έξι χιλιόμετρα μετά τη δεύτερη έξοδο προς Κερατέα.

Χάρακας, όρια Σουνίου-Κερατέας)

Μην ακούσετε αυτούς που θα σας πουν «είναι κοντά»: Βρίσκεται απέναντι από τη νησίδα του Πατρόκλου, σε απόσταση 58 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας, και κινδυνεύετε να τον χάσετε αν δεν δείτε την πινακίδα που γράφει «παραδοσιακός οικισμός Χάρακα». Έχει πεντακάθαρα νερά και λιγότερο κόσμο από τις παραλίες της εκεί «γειτονιάς». Εναλλακτική παραλία δεν τη λες, πάντως, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Όταν όμως φύγει ο Αύγουστος, για να μην πω και ο μισός Σεπτέμβρης, μια βόλτα στον Χάρακα θα σου θυμίσει τις ακτές των αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

Info: Κατατοπιστείτε από το διαδίκτυο για τις καθαρές ή όχι παραλίες και θάλασσες της Αττικής. Οι μετρήσεις που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα cleanbeaches.gr προέρχονται από μετρήσεις τρίτων φορέων. Σε κάθε μέτρηση αναφέρονται αναλυτικά ο φορέας ελέγχου, link προς την ιστοσελίδα του φορέα, η ημερομηνία δειγματοληψίας και το σχετικό έγγραφο.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τις βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» ακτές της Ελλάδας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία είναι ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.