Unsplash Chewy

ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ο σκύλος στην παραλία μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικός, χρειάζεται όμως ειδική περιποίηση και προσοχή. Όσα πρέπει να αποφύγεις και να προλάβεις αν θέλεις να πάρεις μαζί τον τετράποδο φίλο σου στη θάλασσα.

Καλοκαιράκι είναι, διακοπές θα πας και ενδεχομένως να πάρεις μαζί σου τον σκύλο σου. Αν δεν έχεις κάνει το πείραμα, ίσως να τον πάρεις και στην παραλία, για να δεις ποια είναι τελικά η σχέση του με το νερό της θάλασσας. Συνήθως είναι η ίδια με το (γλυκό) νερό της μπανιέρας. Κράτα το στο μυαλό σου και συνεχίζουμε.

Αν δεν θέλει να μπει ο σκύλος στη θάλασσα, δεν έχει κάποιο νόημα να τον πιέσεις – δεν θα του «κόψεις» κάποια καριέρα, αν τυχόν έχει ταλέντο. Για να βελτιώσεις, ωστόσο, τη γενικότερη σχέση του με το νερό, μπορείς να εκμεταλλευτείς τη λατρεία του για τις λιχουδιές, να τον αποθεώνεις, με ήρεμο και θετικό τόνο στη φωνή σου.

Στο τέλος της ημέρας, τα κατοικίδιά μας είναι μέγιστοι «πανηγυρτζήδες». Στη δική μου σκύλα (τη Μυσιρλού), οι έπαινοι και οι λοιπές εκδηλώσεις θαυμασμού για το μεγαλείο της, λειτουργούν καλύτερα από τα ίδια τα treats. Εν αντιθέσει με τον άλλο σκύλο μου, τον Μπέμπη (τον άρχοντα του σπιτιού), που δεν τον νοιάζει κάτι άλλο από το φαγητό.

Θετικός συνειρμός να υπάρχει και θα πείσεις τον σκύλο σου να καθίσει να τον καθαρίσεις, αλλά και να τον σκουπίσεις καλά μετά τη βουτιά, αφού η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει δερματικά προβλήματα. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα αυτιά (το εσωτερικό) και τα μάτια.

Αλμυρό νερό και σκύλος: Ποια είναι η σωστή περιποίηση

Τώρα, σε ό,τι αφορά το αλμυρό νερό, είναι χρήσιμο να ξέρεις πώς μπορείς να προστατεύσεις το ζώο σου, εφόσον κάνει την ηρωική είσοδο. Όλα εξαρτώνται από το τρίχωμα – και ενίοτε τη ράτσα.

Ο σκύλος στη θάλασσα
Unsplash Wade Lambert

Αν ο σκύλος σου είναι Labrador Retriever ή Chesapeake Retriever ή Portugal Water Dog ή Irish Water Spaniel ή κάποια άλλη ράτσα που έχει εκτραφεί για να μπορεί να κολυμπήσει στο αλμυρό νερό, σημαίνει πως το τρίχωμά του είναι φυσικά λιπαρό. Έτσι, μπορεί να αντισταθεί στην απορρόφηση του αλμυρού νερού.

Τι κάνεις αν ο πιο πιστός σου φίλος έχει διπλό τρίχωμα; Τα σκυλιά με διπλό μανδύα τριχώματος έχουν εκτός από εξωτερικό τρίχωμα και υπόστρωμα τριχώματος. Το εξωτερικό τρίχωμα αποτελείται από μακριές τρίχες που προστατεύουν από την υγρασία και τη βρωμιά. Το υπόστρωμα είναι πυκνότερο, πιο... βαμβακερό και λειτουργεί ως μόνωση, προστατεύοντας από χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίπτωση, πέραν του ότι δεν είναι υγιές (για εκείνον) να τον κουρεύεις, δεν είναι υγιές να αφήσεις το αλμυρό νερό πάνω του, καθώς αυτό που έχει αιχμαλωτιστεί μεταξύ των τριχωμάτων, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του και να προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων. Άρα, πρέπει να κάνεις ό,τι θα έκανες και σε σένα: ντουσάκι με καθαρό, γλυκό νερό και καλό στέγνωμα.

Αν τώρα, ο σκύλος σου έχει λεπτή ή μεταξένια τρίχα, διατρέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει δερματικά προβλήματα από την έκθεση στο αλμυρό νερό και τον ήλιο. Ως εκ τούτου, το ξέβγαλμα συνιστάται και σε αυτή την περίπτωση.

Άλλοι κίνδυνοι για τους σκύλους στην παραλία

Η άμμος

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει για τον σκύλο στην παραλία είναι η άμμος. Κατά λάθος ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (σίγουρα θα κάνει ανασκαφή αναζητώντας δροσιά, θα υπάρχει κολλημένη άμμος στην μπάλα που του πετάς και στις πατούσες, τις οποίες θα γλείψει) μπορεί να την καταπιεί. Τα μικροσκοπικά σωματίδια της άμμου γίνονται βαριά και σχηματίζουν συμπαγή κομμάτια όταν βραχούν.

Άρα, μπορούν να μπλοκάρουν τον εντερικό σωλήνα. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη σοβαρή πάθηση που λέγεται απόφραξη εντέρου. Τα συμπτώματα που θα σου δείξουν ότι χρειάζεται να πας σε κτηνίατρο είναι ο εμετός, η αφυδάτωση, το κοιλιακό άλγος, το οίδημα στην περιοχή του στομαχιού, το λαχάνιασμα και η ανησυχία. Αν έχεις γλυκό νερό πρόχειρο και προσέχεις ώστε να μην υπάρχει συγκέντρωση άμμου στα παιχνίδια του, δεν υπάρχει φόβος. Πολύ περισσότερο αν κάνετε το ντουσάκι που λέγαμε όταν φύγετε από την παραλία.

Ο σκύλος στη θάλασσα
Unsplash Stephanie Buffington

Η ζεστή άμμος

Όπως καίγονται οι πατούσες σου, όταν περπατάς μέσα στο μεσημέρι στην άμμο της παραλίας, το ίδιο συμβαίνει και με τις πατούσες του ζώου σου. Μόνο που αυτές παθαίνουν πιο εύκολα εγκαύματα. Άρα για το καλό του ζώου σου, άφησέ το στο κατάλυμα τις πιο καυτές ώρες της ημέρας.

Η θερμοπληξία

Δεδομένου ότι τα σκυλιά δεν ιδρώνουν όπως εμείς, η θερμοκρασία του σώματός τους μπορεί να ανέβει επικίνδυνα σε μια ηλιόλουστη μέρα στην παραλία. Είναι λοιπόν, προτιμότερο να αφήνουμε το σκύλο μας σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος (μαζί με μεγάλη ποσότητα νερού), κατά τη διάρκεια της ημέρας και να το έχουμε κοντά μας νωρίς το πρωί ή από το απόγευμα και μετά.

Το ηλιακό έγκαυμα

Μερικοί σκύλοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος από άλλους και αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με τον τύπο (ψιλή τρίχα ή ακόμα και άτριχο ζώο) και το χρώμα του τριχώματος (το άσπρο είναι πιο ευαίσθητο). Δεν είναι καλή ιδέα να του βάλετε το δικό σας αντιηλιακό. Υπάρχουν ωστόσο, ειδικά αντηλιακά για τους σκύλους!

Τα φύκια

Τα ξηρά φύκια που υπάρχουν σε ορισμένες παραλίες περιέχουν τοξίνες. Όταν απορροφήσουν νερό (μέσα στο στομάχι) διογκώνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη και να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Προσοχή, λοιπόν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.