ΠΟΙΑ ΦΑΓΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΣ ΠΟΤΕ ΣΕ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Δεν είναι πάντα εύκολο να αποφασίσεις τι θα ετοιμάσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που σ' έχουν προσκαλέσει. Αν θες να είναι ένα φαγητό από τα δικά σου χέρια, διάβασε 6 παγίδες που πρέπει να αποφύγεις.
Δεν είναι απλή υπόθεση το τι θα φέρεις στο γιορτινό τραπέζι που σε κάλεσαν. Μπορεί να μοιάζει εξαιρετική ιδέα να προσφέρεις δώρο το αγαπημένο σου κρασί, ωστόσο αν δεν το πίνει κανένας άλλος, δεν είναι. Αντίστοιχα, είναι αξιέπαινη η προσπάθειά σου να μαγειρέψεις πρώτη φορά ένα δύσκολο φαγητό, καλύτερα όμως να μείνει στο σπίτι αν δεν νιώθεις σιγουριά για το αποτέλεσμα ή σε τι κατάσταση θα φτάσει στον οικοδεσπότη.
Πολλές φορές, ιδίως όταν δεν γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, θα πρέπει να μαντέψεις τι πρέπει να φέρεις. Γι' αυτό, εξηγούν στο site της Martha Stewart, μη διστάσεις να ρωτήσεις τον οικοδεσπότη τι προτιμά, αν για παράδειγμα θα του ήταν χρήσιμο κάποιο ορεκτικό, μια σαλάτα ή επιδόρπιο, ή αν χρειάζεται κάτι πρακτικό της τελευταίας στιγμής, όπως πάγο ή αναψυκτικά. Ούτως ή άλλως, η συνεννόηση σε τέτοιες περιπτώσεις ενδείκνυται, πάντως σίγουρα απόφυγε τα παρακάτω.
Φαγητά που τρώγονται δύσκολα
Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι ένα πιάτο, αν στάζει, θρυμματίζεται ή απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία για να καταναλωθεί, μάλλον θα προκαλέσει περισσότερο άγχος παρά απόλαυση. Τα παρεΐστικα Χριστούγεννα δεν είναι για avant-garde εδέσματα, παρά για πιάτα πρακτικά και εύκολα στην κατανάλωση. Ειδικά σε πιο χαλαρές περιστάσεις ή cocktail πάρτι, τα φαγητά που χρειάζονται μαχαίρι, πιρούνι και ακροβατικά μένουν συνήθως διακοσμητικά.
Πιάτα με αλλεργιογόνα
Ξηροί καρποί, γλουτένη, γαλακτοκομικά, θαλασσινά και σόγια είναι συνήθεις πρωταγωνιστές στις τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. Πριν βάλεις όλη σου τη μαεστρία για πιάτα με πιθανά αλλεργιογόνα, φρόντισε να ενημερωθείς και να ενημερώσεις. Ακόμα κι αν σου δώσουν το ΟΚ, μια επισήμανση δείχνει φροντίδα και σεβασμό προς όλους τους καλεσμένους.
Φαγητά με έντονες μυρωδιές
Όσο κι αν αγαπάς μια παραδοσιακή συνταγή ή μια συνταγή της γιαγιάς σου για τη γεύση και το έντονο αρώμά της, ενδεχομένως να μην ταιριάζει στο γιορτινό τραπέζι. Ένα πιάτο που πνίγεται στο σκόρδο ή περιέχει ψάρια και θαλασσινά μπορεί να μην είναι το καλύτερο για έναν ή περισσότερους συνδαιτημόνες. Είναι προτιμότερο να κρατήσεις ιδιαίτερες συνταγές για το ρεβεγιόν που θα οργανώσεις στο σπίτι σου, όπου το μενού θα είναι της δικής σου επιλογής.
Φαγητά που χρειάζονται ζέσταμα
Η κουζίνα ενός σπιτιού δουλεύει στο κόκκινο τις ημέρες των γιορτών. Φαγητά που απαιτούν φούρνο, μάτι ή πολύπλοκη προετοιμασία για το σερβίρισμα μάλλον θα επιβαρύνουν τον (ήδη αγανακτισμένο) οικοδεσπότη. Επίλεξε κάτι που σερβίρεται όπως είναι ή, στην καλύτερη περίπτωση, χρειάζεται ελάχιστες παρεμβάσεις.
«Περίεργα» γλυκά και σνακ
Ό,τι κι αν ισχύει νομικά ή κοινωνικά, δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι αισθάνονται άνετα με φαγητά που περιέχουν ουσίες όπως το νόμιμο στη χώρα μας έλαιο κανναβιδιόλης. Όσο κι αν οι συνταγές και τα tips στο ίντερνετ αφθονούν, καλύτερα να το αποφύγεις. Οι αγαθές προθέσεις πίσω από ένα πιάτο με αγχολυτικές πατάτες φούρνου δεν αποκλείουν πιθανές αμήχανες αντιδράσεις και λανθασμένες εντυπώσεις.
Γαστρονομικούς πειραματισμούς
Ακόμη κι αν η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου, οι γιορτινές συνταγές που συναντάς παντού, από την τηλεόραση έως τα social media, σου εξάπτουν τη φαντασία. Αν μάλιστα κρίνω από τη δική μου εμπειρία, μια αποτυχημένη προσπάθεια για «πειραγμένους» γίγαντες στον φούρνο, το τραπέζι που θα μοιραστείς με κόσμο δεν είναι πεδίο για δοκιμές. Αν ένα πιάτο βασίζεται σε τεχνικές ή υλικά που δεν κατέχεις, παίρνεις μεγάλο ρίσκο. Προτίμησε κάτι δοκιμασμένο, που ξέρεις ότι θα σου βγει, ώστε να το απολαύσουν όλοι χωρίς αμηχανία, ψεύτικες φιλοφρονήσεις ή μπουκιές που έφτασαν αμάσητες στο στομάχι.