iStock

ΠΟΙΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟ ΠΟΤΙΣΜΑ;

Αν οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν σας επιτρέπουν να αφιερώνετε πολύ χρόνο στα φυτά σας, φροντίστε να κάνετε από πριν τη σωστή επιλογή για να τα διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο υγιή και όμορφα. Εμείς σας προτείνουμε μια λίστα με φυτά που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα.

Αγαπάτε τα φυτά και θαυμάζετε τα σπίτια των φίλων σας που καταφέρνουν να είναι καταπράσινα; Πόσες φορές υποσχεθήκατε στον εαυτό σας πως θα πάρετε έστω μια γλάστρα και θα προσπαθήσετε να την κρατήσετε για πάρα πολύ καιρό ζωντανή; Πόσες κι άλλες πόσες, και το μέτρημα χάνεται λίγο μετά την πέμπτη, έκτη, δέκατη τρίτη φορά.

Εκφράζετε επιφωνήματα ενθουσιασμού κάθε φορά που περνάτε το κατώφλι ενός σπιτιού ή ενός γραφείου που είναι γεμάτο γλάστρες; Πόσο θα θέλατε να είστε κι εσείς επιμελείς με τη φροντίδα των φυτών σας! Το θέλετε; Δεν το θέλετε. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τέτοιοι, που οι αγαθές προθέσεις πάνε περίπατο και η μπιγκόνια μένει απότιστη.

Φτάσαμε στο σημείο κλειδί: το κεφάλαιο πότισμα. Είναι το άλφα και το ωμέγα στη διατήρηση ενός φυτού. Αν ξέρετε ότι δεν μπορείτε να είστε συνεπείς με το πότισμα των φυτών σας, θα πρέπει από την αρχή να κάνετε σωστή επιλογή για να έχετε τις πιθανότητες με το μέρος σας. Υπέροχα τα φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά δεν κάνουν όλα για όλους.

Φτιάχνουμε μια λίστα με τα φυτά που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα και με αυτή στο χέρι πάμε να κάνουμε τις αγορές μας.

– Σανσιβέρια

Σανσιβέρια ή η γλώσσα της πεθεράς. Όπως και να το ζητήσετε αυτό το φυτό, θα καταλάβουν. Η σανσιβέρια είναι το ιδανικό φυτό αν είστε στα πρώτα βήματά σας με την κηπουρική. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά επίπεδα φωτός. Η σανσιβέρια καθαρίζει τον αέρα και, σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, απομακρύνει από τον χώρο την αρνητική ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η σανσιβέρια παράγει οξυγόνο αντί για διοξείδιο του άνθρακα.

φυτά
iStock

Sansevieria is a genus of about 70 species of flowering plants, native to Africa, Madagascar, and southern Asia. Common names include mother-in-law's tongue, devil's tongue, jinn's tongue, bowstring hemp, snake plant, and snake tongue. It is often included in the genus Dracaena; in the APG III classification system, both genera are placed in the family Asparagaceae, subfamily Nolinoideae (formerly the family Ruscaceae). It has also been placed in the former family Dracaenaceae.

Όσο για το πότισμα; Έχει την ιδιότητα να κρατάει νερό στα φύλλα της, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια του χειμώνα θέλει πότισμα μια φορά τον μήνα. Το καλοκαίρι θα χρειαστεί λίγο πιο συχνό πότισμα χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα είστε με το ποτιστήρι στο χέρι.

– Μονστέρα

Η μονστέρα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείτε να επιλέξετε. Επιβιώνει ακόμα και με λίγο φως, γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή ακόμα και για δωμάτια χωρίς πολύ φυσικό φως.

φυτά
iStock

Η μονστέρα χρειάζεται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα. Αν τη ποτίζετε πιο συχνά, θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες και οι βλαστοί της. Για να κρατήσετε ζωντανό το χρώμα στο φύλλωμά της, καλό θα ήταν να την ψεκάζετε 1-2 φορές την εβδομάδα.

– Σεφλέρα

Η σεφλέρα είναι κι αυτή ένα φυτό αρκετά ανθεκτικό στην έλλειψη νερού. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, το πότισμα μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Τον χειμώνα μπορείτε να την ποτίζετε μια φορά στις 15 μέρες.

φυτά
iStock

Το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί σάπισμα στους βλαστούς και κιτρίνισμα στα φύλλα της.

– Δράκαινα

Η δράκαινα μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα. Ένα πολύ εντυπωσιακό φυτό, το οποίο είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικό. Μπορεί να επιβιώσει και σε χώρους με λίγο φυσικό φως.

φυτά
iStock

Χρειάζεται πότισμα κάθε δέκα μέρες αλλά όταν η πιάνει η έντονη ζέστη θα είναι καλό να την ποτίζετε κάθε πέντε μέρες. Η δράκαινα μεγαλώνει πολύ γρήγορα, γι' αυτό και θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι κάθε 1,5 χρόνο χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

– Αγλαόνημα

Ξεχνάτε να ποτίσετε τα φυτά σας; Το αγλαόνημα είναι το φυτό που πρέπει να βάλετε στο σπίτι σας. Το ποτίζετε μια φορά την εβδομάδα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλό θα ήταν να ψεκάζετε με νερό τα φύλλα του για να αυξήσετε την υγρασία του.

φυτά
iStock

Το αγλαόνημα μπορεί να ζήσει και σε εξωτερικό χώρο, αρκεί να το τοποθετήσετε σε μια θέση αρκετά σκιερή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.