iStock

ΠΟΙΟ MAKEUP ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ;

Το makeup είναι ένα από τα «εργαλεία» που οι γυναίκες επιστρατεύουν ανέκαθεν για να δείχνουν πιο όμορφες. Πώς όμως το αντιλαμβάνονται οι άντρες, και ειδικά εκείνοι που αναζητούν μια μόνιμη σχέση;

Το makeup υπάρχει για να το χρησιμοποιεί κάθε άνθρωπος που θεωρεί ότι μπορεί με αυτό να «διορθώσει» μια ατέλεια ή να βελτιώσει ένα χαρακτηριστικό. Στερεοτυπικά, το μακιγιάζ ανέκαθεν θεωρούνταν και ως ένα εργαλείο των γυναικών για την προσέλκυση συντρόφων. Τη σήμερον ημέρα, βέβαια, η αγορά των ανδρικών ειδών makeup αξίζει 17,57 δισεκατομμύρια δολάρια! Εκτιμάται ότι έως το 2033 θα έχει φτάσει στα 43 δισεκατομμύρια!

Θα επιστρέψουμε στη σύνδεση του μακιγιάζ με τις μεθόδους που διαθέτει μια γυναίκα για να «κερδίσει» έναν άντρα, χάριν της έρευνας που αμφισβήτησε αυτή την ιδέα.

Παλαιότερες εργασίες είχαν ενημερώσει πως οι γυναίκες χρησιμοποιούν makeup για να κερδίζουν πόντους σε ό,τι αφορά την προτίμηση των αντρών, αλλά και στον ανταγωνισμό με άλλες γυναίκες.

makeup
iStock

Το 60% των γυναικών είχε δηλώσει ότι βλέπει τον εαυτό του ως «αρκετά μέτριο και τίποτα το ιδιαίτερο» όσον αφορά τη φυσική ομορφιά. Μόνο το 2% έβλεπε το πρόσωπο του ως «υπέροχο», με τη 1 στις 3 να ενημερώνουν ότι δεν βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς να βάλουν τουλάχιστον foundation.

Είχε διαπιστωθεί επίσης ότι οι άντρες αδυνατούσαν να καταλάβουν αν μια μακιγιαρισμένη γυναίκα ήταν τόσο ελκυστική όσο έδειχνε.

Ωστόσο, ερευνητές της πιο πρόσφατης σχετικής μελέτης είδαν ότι οι άντρες εντοπίζουν το μακιγιάζ –όσο επαγγελματικό κι αν είναι– και προτιμούν τις γυναίκες άβαφες, ειδικά αν θέλουν μια σοβαρή σχέση.

Όπως αναφέρεται στην ανασκόπηση της δημοσίευσης, ακόμα και οι άντρες που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το μακιγιάζ μπορούν να καταλάβουν αν έχει βάλει μια γυναίκα το κατιτί της, ανεξάρτητα από το πόσο εμφανίσιμη είναι ή αν έχει κάνει κάποια αισθητική επέμβαση. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι άντρες που αναζητούν μακροχρόνιες σχέσεις εντοπίζουν την ύπαρξη makeup στα γυναικεία πρόσωπα μέσα σε μόλις 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Η έρευνα προτείνει ότι οι άντρες δίνουν προσοχή στο πόσο γνήσια είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας πιθανής συντρόφου, επίγνωση που τους οδηγεί να προσαρμόσουν τις προτιμήσεις τους, ιδιαίτερα όταν αναζητούν μια σοβαρή, μακροχρόνια σχέση.

makeup
iStock

Η εργασία βασίστηκε σε τρεις μελέτες. «Έδειξαν με συνέπεια ότι οι ενήλικες άντρες που ήταν αδαείς ως προς το makeup εξακολουθούσαν να επιδεικνύουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται την ύπαρξή του ή όχι σε γυναικεία πρόσωπα έπειτα από έκθεση σε αυτά για ικανοποιητικό χρόνο ή για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη κι όταν το θέμα ήταν η σωματική ελκυστικότητα και οι πιθανότητες να είχαν υποβληθεί τα συγκεκριμένα πρόσωπα σε αισθητική επέμβαση».

Μελέτες αποκάλυψαν περαιτέρω ότι «οι άνδρες συμμετέχοντες που προσανατολίζονταν σε πιο μακροχρόνιες σχέσεις μπόρεσαν να αντιληφθούν τα σημάδια του makeup ακόμα και μετά από έκθεση σε γυναικεία πρόσωπα για μόλις 50 ms».

Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι άντρες –ειδικά εκείνοι που επιδιώκουν μια μακροχρόνια σχέση– είναι ευαίσθητοι στην αυθεντικότητα των φυσικών χαρακτηριστικών των πιθανών συντρόφων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.