iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΡΟΣΕΡΟ ΑΝ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Δυσκολεύεσαι να φανταστείς το καλοκαίρι χωρίς κλιματιστικό; Ίσως ήρθε η ώρα να μάθεις μερικά παλιά, δοκιμασμένα κόλπα για να κρατήσεις το σπίτι δροσερό σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα.  

Πολλά λάθη και αμαρτίες κρύβονται καλά τον χειμώνα και περιμένουν το καλοκαίρι για να λάμψουν. Δεν αναφέρομαι στις 5-6 παραπάνω σοκολάτες ή στα cheat days, που έγιναν cheat weeks, και τώρα φαίνονται στο μαγιό και στα αεράτα ρούχα. Σκέφτομαι όλα εκείνα που βρίσκεις μπροστά σου όταν καλείσαι να κρατήσεις το σπίτι δροσερό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Μπορεί να είναι ο βελούδινος ή τύπου δερμάτινος καναπές που δεν αντέχεις ούτε να σε ακουμπά ​αφότου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 26°C. Ή εκείνοι οι τοίχοι στο υπνοδωμάτιο, που τους ήθελες σκούρους και τώρα, όποτε ανοίγεις να μπει φως για να σκοτώσεις τα ακάρεα, το κρατάνε και ύστερα βγάζουν ζέστη.

Δε χάνονται οι ευκαιρίες να αναλογιστείς τέτοια ολισθήματα. Και το σενάριο να μείνεις χωρίς ηλεκτρικό στον καύσωνα δεν το λες ακραίο. Αντιθέτως, γνωρίζουμε καλά ότι είναι πιθανό, αλλά και ότι η κλιματική κρίση αυξάνει τις (αναγκαστικές και προγραμματισμένες) διακοπές ρεύματος.

iStock

Σε περίπτωση, λοιπόν, που συμβεί, δε χρειάζεται πανικός – ούτε και αυτομαστίγωμα. Με έξυπνες και απλές λύσεις κρατάς το σπίτι δροσερό, όπως στην προ air-condition εποχή. Κάποιες από αυτές δημοσιεύει το βρετανικό περιοδικό Homes & Gardens, που απευθύνθηκε σε top επαγγελματίες συστημάτων HVAC (Θέρμανση, Αερισμός, Κλιματισμός).

1. Επένδυσε στις κουρτίνες συσκότισης

Η πρώτη κίνηση είναι να μπλοκάρεις το φυσικό φως και τη ζέστη. Κλείνεις παράθυρα, περσίδες και κουρτίνες, «ειδικά εκεί που χτυπά απευθείας ο ήλιος, για να εμποδίσεις τη θερμότητα από την ακτινοβολία», λέει ο Chuck Woosley, ειδικός σε συστήματα ψύξης και θέρμανσης.

Οι κουρτίνες συσκότισης είναι σοβαρή επένδυση. Κρατάνε τη δροσιά και «αν τις έχεις κλειστές τις πιο ζεστές ώρες, θα δεις μεγάλη διαφορά, ακόμα και χωρίς ρεύμα», σύμφωνα με τον τεχνικό κλιματισμού, Josh Mitchell. Η παθητική μόνωση κρατά τη ζέστη έξω, οπότε λάβε τα μέτρα σου.

2. Δημιούργησε ρεύμα αέρα

Μόλις πέσει η θερμοκρασία έξω, συνήθως το βράδυ ή νωρίς το πρωί, άνοιξε τα παράθυρα στις αντίθετες πλευρές του σπιτιού για να δημιουργήσεις ρεύμα. «Το κλειδί είναι να ενισχύσεις τη φυσική ροή του αέρα», εξηγεί ο Woosley. «Άνοιξε τα αντικριστά παράθυρα για να μπαίνει δροσερό αεράκι και να φεύγει η ζέστη». Αν έχεις μπαλκονόπορτες, εκμεταλλεύσου τες για μέγιστο αποτέλεσμα. Είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό.

Πώς να κρατήσεις το σπίτι δροσερό όταν κοπεί το ρεύμα
iStock

3. Δροσίσου κι εσύ

Μην προσπαθείς να δροσίσεις όλο το σπίτι, χωρίς να κάνεις πρώτα κάτι για σένα. «Βρέξε μια πετσέτα με κρύο νερό και τύλιξέ τη γύρω από τον λαιμό, τους καρπούς ή τους αστραγάλους σου», προτείνει ο Mitchell. «Στα σημεία αυτά, τα αιμοφόρα αγγεία είναι πιο επιφανειακά, οπότε βοηθά να ρίξεις γρηγορότερα τη θερμοκρασία του σώματός σου».

Ένα βαποριζατέρ με κρύο νερό από το ψυγείο είναι επίσης καλή ιδέα. «Ψέκασε το δέρμα σου και άφησε το νερό να εξατμιστεί για να νιώσεις άμεση ανακούφιση», λέει ο ίδιος. Ενδεχομένως και μια πετσέτα άμεσης ψύξης να δώσει ανάσα δροσιάς.

4. Όσο χαμηλότερα γίνεται

Η ζέστη πάει ψηλά οπότε, αν έχεις υπόγειο, θα γίνει το καταφύγιό σου. «Κάνε το υπόγειο τον κύριο χώρο σου κατά τη διακοπή ρεύματος», συμβουλεύει ο Mitchell. «Οι χαμηλότεροι όροφοι μένουν πιο σταθεροί σε θερμοκρασία». Ακόμα και στον ύπνο, η στρωματσάδα θα κάνει τη διαφορά. Σε κάθε περίπτωση, με υπόγειο ή χωρίς, κράτα τις πόρτες κλειστές για να περιορίσεις τη ζέστη.

Πώς να κρατήσεις το σπίτι δροσερό όταν κοπεί το ρεύμα
Portable electric fan and Japanese fan on wooden table iStock
Portable electric fan and Japanese fan on wooden table

5. Φρόντισε για ανεμιστήρες με μπαταρία

Οι κλασικοί ανεμιστήρες θα σε προδώσουν στο black out. Μήπως να αγοράσεις κάποιον που λειτουργεί με μπαταρία; «Τοποθέτησέ τον πίσω από παγωμένα μπουκάλια με νερό», λέει ο Mitchell. «Δεν θα κάνει πολλά για ολόκληρο το δωμάτιο, θα σου προσφέρει όμως μια μικρή ζώνη δροσιάς για κάποιες ώρες, για να νιώσεις καλύτερα». Οι μικροί, φορητοί ανεμιστήρες είναι εύχρηστοι, ενώ αξίζει μια ματιά στα μοντέλα που φορτίζουν με ηλιακή ενέργεια.

6. Απόφυγε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα

«Μη χρησιμοποιείς συσκευές που παράγουν θερμότητα, όπως γκαζάκια», προειδοποιεί ο Woosley. Ακόμα και τα κεριά, αν δεν είναι απαραίτητα για φωτισμό, καλύτερα να αποφεύγονται, αφού ζεσταίνουν γρήγορα τον χώρο και ίσως αποδειχθούν επικίνδυνα. «Για φαγητό, προτίμησε κρύα γεύματα, όπως σάντουιτς», προτείνει ο Mitchell.

7. Μην τα αφήνεις τελευταία στιγμή

Η πρόληψη είναι το παν. «Αν περιμένεις καύσωνα, δρόσισε το σπίτι σου όσο μπορείς πριν την ενδεχόμενη διακοπή», λέει ο Mitchell. Ετοίμασε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης με πράγματα όπως ανεμιστήρες με μπαταρία, επιπλέον μπαταρίες, πετσέτες ψύξης και αντηλιακές μεμβράνες για τα παράθυρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.