iStock

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αν δεν έχεις πάει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη, τρεις μέρες είναι αρκετές για να πάρεις μια γεύση από τα κύρια αξιοθέατά της, τα μυστικά της, τα γεμάτα θησαυρούς στενά της, την κοσμοπολίτικη αύρα της.

Η Κωνσταντινούπολη, το απλωμένο σε δύο ηπείρους διαμάντι της Ανατολής, είναι μια πόλη με τέτοια ιστορία και πολιτισμό, που δεν θα μπορούσε ποτέ να θεωρηθεί απλώς ως ένας ακόμη «προορισμός».

Πολλοί, ανάμεσά τους κι εμείς, χαρακτηρίζουν το ταξίδι εδώ ως ένα «ταξίδι ζωής». Και είναι, αφού αυτή η πόλη, και σαφώς η χώρα, δεν θυμίζει σε τίποτα άλλους, δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης.

Αν δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ την Κωνσταντινούπολη είναι λογικό να αναρωτιέσαι: «Είναι δυνατόν να καταφέρω να δω τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης σε μόλις τρεις ημέρες; Θα προλάβω;» Η απάντηση είναι ναι!

Τρεις μέρες ίσως δεν είναι το ιδανικό, είναι όμως αρκετές για να πάρεις μια γεύση από τα κύρια, αρχαία αξιοθέατά της, τα μυστικά της, τα στενά της που κρύβουν ατέλειωτους θησαυρούς και την κοσμοπολίτικη αύρα της. Ας ξεκινήσουμε μαζί αυτό το μαγικό ταξίδι.

Τρεις μέρες περιπλανώμενοι στα στενά της Κωνσταντινούπολης

Ημέρα 1η: Επίσκεψη στην Αγία Σοφία & στο Τοπ Καπί

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η πρώτη μέρα στην πόλη αν όχι με την εμπειρία που ξεπερνά κάθε προσδοκία; Η Αγία Σοφία είναι ο πιο ιστορικός τόπος λατρείας της Κωνσταντινούπολης, ένα ορόσημο – ίσως από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Κωνσταντινούπολη
Η επιβλητική Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Unsplash

Αρχικά λειτούργησε ως χριστιανικός ναός, από το 537 μέχρι το 1453. Εν συνεχεία και μετά την Άλωση, έγινε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1935, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Από το 2020, κι έπειτα από την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λειτουργεί και πάλι ως τζαμί.

Η αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας δεν περιγράφεται με λόγια. Κάθε γωνιά, κάθε γραμμή στους τοίχους αντανακλά τη μεγαλοπρέπεια της πόλης. Καθώς περπατάς μέσα στον μαγευτικό χώρο των ψηφιδωτών και των πανύψηλων τρούλων, η ατμόσφαιρά της σε μουδιάσει, σε καθηλώνει. Είναι σαν να περνάει από μπροστά σου όλη η ιστορία, όλο το παρελθόν αυτού του τόπου. Πώς να μην αισθανθείς ευγνωμοσύνη μπροστά σε μια τέτοια ιστορική στιγμή;

Info: Oι τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την Αγία Σοφία πληρώνουν πλέον εισιτήριο της τάξης των 25 ευρώ και οι γυναίκες οφείλουν να καλύψουν το κεφάλι τους για να εισέλθουν στο ναό. Το μεγάλο μείον είναι η τεράστια αναμονή και οι ατελείωτες ουρές που σίγουρα θα συναντήσεις, όποια εποχή κι αν την επισκεφτείς. Αν θες να μην περιμένεις τόσο, σου προτείνουμε να κάνεις κράτηση από πριν – η διαφορά στην τιμή δεν είναι μεγάλη.

Η πρώτη μέρα συνεχίζεται με την επίσκεψή μας σε ένα ακόμα από τα ξακουστά αξιοθέατα της πόλης, με 3.000.000 επισκέπτες ετησίως, το Παλάτι Τοπ Καπί, που μας έδωσε μια γενναιόδωρη γεύση των θησαυρών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κωνσταντινούπολη
Εσωτερική λήψη από το Παλάτι Τοπ Καπί. iStock
Εσωτερική λήψη από το Παλάτι Τοπ Καπί.

Σε αυτή την τεράστια έκταση, κατοικούσαν παλαιότερα οι Οθωμανοί Σουλτάνοι, γνωστοί για τον πλούτο, την πολυτέλεια και την υπερβολή τους. Εξού και τα περίπλοκα μοτίβα, οι χρυσές λεπτομέρειες και τα ζωντανά χρώματα που κοσμούν αυτήν τη βασιλική κατοικία και, φυσικά, που την κάνουν τόσο περιζήτητη.

Η αρχική ονομασία του Τοπ Καπί, ενός από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα παλάτια του κόσμου, ήταν «Yeni Saray», δηλαδή Νέο παλάτι, το οποίο το 1924 μετατράπηκε και επίσημα σε μουσείο.

Όσο και το γειτονικό Μουσείο Χαρέμι (στα αραβικά «Harim», που σημαίνει ιερός και απαραβίαστος τόπος), πρόκειται για τον ιδιωτικό χώρο του παλατιού, όπου κατοικούσαν η μητέρα του σουλτάνου, οι γυναίκες, οι παλλακίδες, τα παιδιά και οι υπηρέτριες, μέσα στον περιορισμό και την αιχμαλωσία.

Ημέρα 2η: Η Βασιλική Κιστέρνα, το Μεγάλο Παζάρι & το Τουρκικό Χαμάμ

Η ομορφιά αυτής της πόλης είναι σίγουρα ανεξάντλητη και τα πράγματα που έχεις να δεις αμέτρητα. Τη δεύτερη μέρα στην Κωνσταντινούπολη, επιλέγουμε να επισκεφτούμε έναν χώρο πολύ μακριά από τα συνηθισμένα, που όμοιός του δεν υπάρχει.

Χτισμένη τον 6ο αιώνα, με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, η Βασιλική Κιστέρνα ή αλλιώς «Γιερέ Μπατάν Σαράϊ», αποτελεί ένα υπόγειο βυζαντινό σύστημα υδροδότησης, μια δεξαμενή στην ουσία (τη μεγαλύτερη στην πόλη) για να φιλτράρει και να παρέχει πόσιμο νερό στο παλάτι.

Κατά την επίσκεψή μας στο εν λόγω επιβλητικό και σκοτεινό αξιοθέατο, αντικρίζουμε αρκετές κατακόμβες, 336 κίονες δωρικού και κορινθιακού ρυθμού, τα διάσημα αναποδογυρισμένα κεφάλια της Μέδουσας, ψάρια που κολυμπούν, καθώς και κέρματα που είναι πεταμένα διάσπαρτα στα νερά. Όλα αυτά «ντυμένα» με την κλασική μουσική που ακούγεται στο χώρο και που χαρίζουν αδιαμφισβήτητα μια μοναδική αίσθηση.

Σε 10 μόλις λεπτά με τα πόδια από τη Βασιλική Κιστέρνα βρισκόμαστε στο φημισμένο Μεγάλο Παζάρι (Grand Bazaar-Καπαλί Ταρσί) της Κωνσταντινούπολης. Έχουμε πάρει ήδη τη σοβαρή απόφαση να το εξερευνήσουμε, εννοείται πριν καν ανακαλύψουμε πόσο πραγματικά τεράστιο είναι.

Κωνσταντινούπολη
Το φημισμένο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης. iStock
Το φημισμένο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης.

Ένας πραγματικός λαβύρινθος από 61 δρόμους και πάνω από 4.000 μαγαζιά που σε μεταφέρει απευθείας σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα, γεύσεις και χρώματα.

Όσο περπατάμε ανάμεσα στο πλήθος, τόσο συνειδητοποιούμε ότι σε αυτή τη σκεπαστή αγορά (από τις πιο παλιές και μεγαλύτερες του κόσμου) πωλούν σχεδόν τα πάντα, κοινώς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προλάβουμε να τα δούμε όλα.

Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι βέβαια (αμαρτία να πας και να μην πάρεις τίποτα, έστω για σουβενίρ) βάλε στη λίστα σου μπρίκια, βαμβακερές πετσέτες, old fashioned δερμάτινα (μοιάζουν όντως με αυθεντικά), πολύχρωμα μαντήλια, φωτιστικά, κορνίζες, χαλιά και άλλα τέτοια παρεμφερή αντικείμενα.

Και οπωσδήποτε, από την Αγορά Μπαχαρικών (μόλις βγαίνεις από το Μεγάλο Παζάρι, στο αριστερό σου χέρι), πάρε μπαχάρια από όλο τον κόσμο, καφέ, τσάι, λουκούμια, και πεντανόστιμα γλυκά κάθε είδους.

Όλα αυτά με δύο βασικές προϋποθέσεις.

Πρώτον, να μην πιάσεις συζήτηση με τους πωλητές αν δεν έχεις σκοπό να αγοράσεις κάτι, γιατί μιλάμε για μια συζήτηση που στ’ αλήθεια δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ και δεύτερον να κάνεις αυτό που λέει και το όνομα του χώρου: παζάρι! Ποτέ, μα ποτέ μην αγοράσεις κάτι στην αρχική του τιμή. Άλλωστε γι' αυτό δεν ήρθες;

Η μέρα μας έμελλε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο, απολαμβάνοντας τη μοναδική εμπειρία ενός τούρκικου χαμάμ.

Κωνσταντινούπολη
Το Cağaloğlu Hamam στην Κωνσταντινούπολη. Alamy-Visualhellas.gr
Τουρκικό χαμάμ στην Κωνσταντινούπολη.

Η αλήθεια είναι πως η Κωνσταντινούπολη διαθέτει πολλά ιστορικά τουρκικά λουτρά, το Cağaloğlu Hamam, όμως, στην καρδιά του Sultanahmet, συνιστά ένα από τα τελευταία μεγάλα και πιο πολυτελή χαμάμ που χτίστηκαν στην πόλη κατά την Οθωμανική περίοδο.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1741 και από τότε μέχρι και σήμερα φημίζεται για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, με τα παραδοσιακά μαρμάρινα δάπεδα, τους ψηλούς, θολούς τρούλους, τα εσωτερικά μαρμάρινα σιντριβάνια και τον ιδιαίτερο εσωτερικό κήπο του, όπου τις εποχές που ο καιρός είναι καλός, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Στον χώρο υπάρχει καφετέρια, αλλά και μπαρ στην ταράτσα.

Από τη στιγμή που μπήκαμε στον χώρο του χαμάμ, μας πλημμύρισε μια αίσθηση αυθεντικότητας και παράδοσης γι’ αυτόν τον αρχαίο θεσμό, την ίδια στιγμή που αυτή η απόλυτα μυσταγωγική εμπειρία μάς χαλάρωσε και μας αναζωογόνησε.

Ημέρα 3η: Ο Πύργος, η Γέφυρα του Γαλατά & η Πλατεία Ταξίμ

Ξημέρωσε η τελευταία μέρα μας στην Κωνσταντινούπολη και αφού φάγαμε το καθιερωμένο χορταστικό τουρκικό πρωινό μας, σκεφτήκαμε πως έπρεπε να αδράξουμε τη μέρα για τα καλά.

Αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε προς τον Πύργο του Γαλατά, ακόμη ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα της Κωνσταντινούπολης, ύψους 67 μέτρων και τοποθετημένος στη συνοικία του Γαλατά, στο τέλος του γνωστού πεζόδρομου της Istiklal. Ο Πύργος κατασκευάστηκε το 1348 από τους Γενουάτες, με σκοπό να αποτελέσει έναν αμυντικό πύργο, αλλά αργότερα έγινε αστρονομικό παρατηρητήριο.

Κωνσταντινούπολη
O Πύργος του Γαλατά, ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα της Κωνσταντινούπολης. iStock
O Πύργος του Γαλατά, ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα της Κωνσταντινούπολης.

Ανεβαίνοντας στην κορυφή, ανταμειφθήκαμε από τη μοναδική αμφιθεατρική του θέα που φτάνει μέχρι την Αγία Σοφία, το Μπλε τζαμί, τον Βόσπορο.

Στη συνέχεια, διασχίσαμε την επιβλητική Γέφυρα του Γαλατά, κυρίως γνωστή για τους ψαράδες με τα καλάμια και τις πετονιές τους, και οπωσδήποτε για την εκπληκτική θέα στα μεγαλοπρεπή κτίρια και τα τζαμιά της πόλης.

Από εκεί, πήραμε το καραβάκι και πλεύσαμε καταμεσής του Βοσπόρου, για να αντικρίσουμε τα διάσημα αξιοθέατα, τα γραφικά ψαροχώρια και τις παραθαλάσσιες βίλες από πιο κοντά, μέσα από μια μοναδική διαδρομή, με την Ασία από την μια πλευρά και την Ευρώπη από την άλλη.

Κωνσταντινούπολη
Υπέροχη θέα στον Βόσπορο. iStock
Υπέροχη θέα στον Βόσπορο.

Info: Η πρόσβαση στο Πύργο του Γάλατα είναι πάρα πολύ εύκολη, αλλά θα ήταν καλό να προμηθευτείς τα εισιτήριά σου εγκαίρως. Κρίμα να χάσεις χρόνο περιμένοντας σε ακόμα μια τεράστια ουρά.

Εάν σου αρέσει το περπάτημα, σε λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια από τη γέφυρα, βρίσκεσαι στην Πλατεία Ταξίμ και τη διάσημη οδό Ιstiklal, έναν δρόμο γεμάτο από τουρίστες και ντόπιους από νωρίς το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης.

Εδώ, στην εμπορική καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με τον μεγάλο πεζόδρομο και τις ευρωπαϊκές βιτρίνες, κάθε γωνιά και κάθε κατάστημα, φανερώνουν την πολιτισμική ποικιλομορφία αυτής της πόλης.

Πρόκειται σίγουρα για μια από τις ωραιότερες βόλτες που μπορεί να κάνει κανείς στην Κωνσταντινούπολη. Και πίστεψέ μας, μπορεί να κάνει αμέτρητες!

Εάν έχεις περισσότερο χρόνο, άλλες μοντέρνες γειτονιές στην Κωνσταντινούπολη είναι το Beyoglou, το Karakoy, η Cihangir και η Cukurcuma. Σε κάθε μια από αυτές θα βρεις πολλά μαγαζιά εστίασης με καλό παραδοσιακό φαγητό ή καφέ με άρωμα Ανατολής, καθώς και μοντέρνα καταστήματα με ρούχα.

Το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του, με αυτή την τόσο γοητευτική πόλη να έχει κλέψει ολοκληρωτικά την καρδιά μας. Η Κωνσταντινούπολη έχει εγγυημένα υπερβολικά πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις – δεν αρκεί να την επισκεφτείς μία φορά. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο, μπορείς να μην επιστρέψεις στα βασικά αξιοθέατα, αλλά να επιλέξεις να δεις άλλα σημεία της πόλης.

Η γοητεία της Κωνσταντινούπολης δεν εξαντλείται ποτέ!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.