iStock

ΠΩΣ ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

Κι όμως, οι ξενόγλωσσες τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Με ποιον τρόπο;

Στη λίστα με τις σειρές και τις ταινίες που βλέπω στο Netflix, πέρα από τις αμερικανικές, υπάρχουν και αρκετές ισπανικές και γερμανικές, όπως το Who Killed Sara? (¿Quién mató a Sara?), το Money Heist (La Casa de Papel), το Dark και το All Quiet on the Western Front (το οποίο κέρδισε φέτος το βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας). Κριτήριο για την επιλογή τους ήταν αρχικά η γλώσσα, καθώς ήθελα να θυμηθώ έστω και λίγες λέξεις από τα Ισπανικά και τα Γερμανικά που επί χρόνια μάθαινα στα φροντιστήρια. Αργότερα, βέβαια, εκτίμησα τις ίδιες τις παραγωγές.

«Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά εργαλεία για να γίνετε καλύτεροι ομιλητές μιας άλλης γλώσσας. Αιχμαλωτίζοντας την προσοχή σας και διεγείροντας την περιέργειά σας, μπορούν να εμφυσήσουν μια θετική στάση απέναντι στη μάθηση», λέει ο Νεόφυτος Μίτσιγκας, λέκτορας στη Διδασκαλία Αγγλικών ως ξένη γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.

Αν και στην πράξη δεν αρκούν για να κατακτήσεις μια νέα ξένη γλώσσα (διαφορετικά θα μιλούσα ήδη σουηδικά), ωστόσο βάζουν ένα λιθαράκι στην εκμάθησή της. Ο κ. Μίτσιγκας, μάλιστα, προτείνει 4 τρόπους για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό το εργαλείο αυτό.

1. Προσέχουμε τα εξωγλωσσικά στοιχεία

Ένα από τα οφέλη της χρήσης ταινιών και τηλεόρασης στην εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας είναι ότι παρέχεται στους μαθητές ένα οπτικό πλαίσιο, το οποίο υποστηρίζει τη μάθηση. Για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση λέξεων και φράσεων, παρέχοντας οπτικές και ακουστικές ενδείξεις, όπως π.χ. οι εκφράσεις του προσώπου. Αυτές οι ενδείξεις ενισχύουν την ακουστική κατανόηση και υποστηρίζουν τη λεκτική επικοινωνία.

 

2. Η σχέση του ήχου με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Οι αλλαγές στη μουσική, οι ήχοι παρασκηνίου, η χρήση ηχητικών εφέ αποτελούν συστατικά της αφήγησης, που μας επιτρέπουν να κάνουμε προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη της πλοκής και τη γλώσσα που χρησιμοποιείται. Μια χρήσιμη τεχνική για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ακρόασης είναι να αγνοήσουμε τα οπτικά στοιχεία και να περιγράψουμε τους χαρακτήρες και το σκηνικό με βάση τους ήχους που ακούμε. Προσέχοντας, επίσης, γλωσσικά χαρακτηριστικά, όπως ο τονισμός, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς η γλώσσα και ο τόνος ποικίλλουν ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση.

3. Ερχόμαστε σε επαφή με την καθημερινή γλώσσα

Μέσω της έκθεσης στους διαλόγους που εξελίσσονται, βλέπουμε πώς πραγματικά μιλάνε οι άνθρωποι έξω από τον τυποποιημένο τρόπο των εκπαιδευτικών βιβλίων, που χρησιμοποιούνται στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Προφανώς, η γραμματική και το συντακτικό είναι απαραίτητα στη διαδικασία εκμάθησης, αλλά ο κινηματογράφος και η τηλεόραση μας δείχνουν πώς είναι η «ζωντανή» γλώσσα.

Οι ξενόγλωσσες σειρές βοηθούν στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
iStock

4. Η προφορά κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Μέσω του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, εκτιθέμεθα στα χαρακτηριστικά της φυσικής ροής μιας συνομιλίας και μάλιστα σε μια πληθώρα διαφορετικών καταστάσεων. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε πιο φυσική ροή λόγου και να μάθουμε περισσότερα για τη σωστή άρθρωση. Μπορούμε, επίσης, να εξοικειωθούμε με διαλέκτους, προφορές και τονισμούς, πράγμα σημαντικό κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.