Pexels

ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ; ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

Ένα νέο νομοσχέδιο στη Μινεσότα των ΗΠΑ φιλοδοξεί να σώσει τις μέλισσες που κινδυνεύουν σε όλο τον πλανήτη από εξαφάνιση. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά πόσο πολύτιμες είναι οι μέλισσες για το οικοσύστημα και ότι η προστασία τους θα πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας. Η Greenpeace αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν οι μέλισσες αφανιστούν, 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από αυτές (όπως τα μήλα, οι φράουλες, τα αμύγδαλα), θα εξαφανιστούν. Έχουμε, όμως, καταλάβει τι πρέπει να κάνουμε για να τις σώσουμε;

Σύμφωνα πάντα με την Greenpeace, η μεγαλύτερη απειλή για το σημαντικό αυτό έμβιο ον είναι τα πολύ τοξικά χημικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες. Καθώς τα φυτοφάρμακα αυτά κυκλοφορούν σε όλο το μέρος του φυτού, οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και πεθαίνουν. Μήπως έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τις μέλισσες στο... σπίτι μας, όπου το περιβάλλον για την αναπαραγωγή τους ίσως είναι πιο φιλικό;

Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτηκαν οι νομοθέτες της Μινεσότα στις ΗΠΑ, οι οποίοι ενέκριναν ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να σώσει τις μέλισσες – τουλάχιστον αυτές που κυκλοφορούν στην εν λόγω περιοχή!

Το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να σώσει τις μέλισσες

Οι νομοθέτες της Μινεσότα ενέκριναν προϋπολογισμό 900 χιλ. δολαρίων, ο οποίος θα διατεθεί σε ιδιοκτήτες κατοικιών με κήπο, προκειμένου να αντικαταστήσουν το γκαζόν με ειδικό, φιλικό για μέλισσες γρασίδι, που θα περιέχει αγριολούλουδα και τριφύλλι.

Το πρόγραμμα «Lawns to Legumes» θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα καλύπτει το έξοδο της αντικατάστασης του οικιακού γκαζόν κατά 75%. Στόχος είναι να μπει φρένο στον ρυθμό μείωσης του πληθυσμού μελισσών της αμερικανικής πολιτείας, οι οποίες τείνουν να φτάσουν στα όρια της εξαφάνισης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμα και ένα μικρό κηπάκι με φιλικά για μέλισσες άνθη μπορεί να βοηθήσει τους μικρούς επικονιαστές να χτίσουν και να συνδέσουν σημαντικά οικιστικά περιβάλλοντα.

Πώς θα σώσουμε τις μέλισσες;
Freepik

Η Μινεσότα φιλοξενεί περισσότερα από 450 ενδημικά είδη μέλισσας, πολλά εκ των οποίων έχουν εξαφανιστεί από άλλα μέρη του πλανήτη, άρα έχουν ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης προστασίας.

Στο πλαίσιο του νέου αυτού προγράμματος, έχουν επιλεγεί προς καλλιέργεια φυτά που ανθίζουν διαφορετικές εποχές του χρόνου, ώστε οι μέλισσες (και τα υπόλοιπα έντομα που θα προσελκύονται) να έχουν σίγουρα τροφή από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Στην Ελλάδα τι κάνουμε;

Όπως ισχύει στα περισσότερα ζητήματα που μας απασχολούν, στην Ελλάδα και η προστασία των μελισσών είναι εν πολλοίς θέμα «ατομικής ευθύνης». Ακολουθώντας τις συμβουλές της Greenpeace μπορούμε να:

  1. Αποφεύγουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων, αν είμαστε εμείς καλλιεργητές, και ως καταναλωτές να προτιμάμε βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα στα οποία δεν χρησιμοποιούνται συστημικά φυτοφάρμακα.
  2. Καλλιεργούμε μελισσοκομικά φυτά (δέντρα όπως αμυγδαλιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κορομηλιά, ροδακινιά, κερασιά, μηλιά, πορτοκαλιά, χαρουπιά, φουντουκιά, κουτσουπιά, πεύκο, έλατο, ευκάλυπτος και θάμνους όπως θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, θρούμπι, φασκόμηλο, καλέντουλα, βρούβα, κουμαριά, σινάπι, ρείκι, γαϊδουράγκαθο).
  3. Ακόμα κι αν δεν έχουμε κήπο, μπορούμε να κάνουμε το μπαλκόνι μας φιλικό για τις μέλισσες, γεμίζοντάς το με πολλά και διαφορετικά είδη λουλουδιών που ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές.
  4. Αν έχουμε χωράφι, ας μην το οργώνουμε ολόκληρο, αλλά να αφήνουμε μερικά χόρτα σε κάποια άκρη για να βρίσκουν τροφή οι μέλισσες.
  5. Εννοείται ότι δεν καταστρέφουμε τις φωλιές των αγριομελισσών που επικονιάζουν πάρα πολλά φυτά.
  6. Μπορούμε να φτιάξουμε μια φωλιά για μέλισσες και για άλλα ωφέλιμα όντα, ενώ καλό είναι να έχουμε πάντα λίγο νερό σε κάποιο σημείο για να «πίνουν».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.