Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΡΙΝ ΡΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ…

Μετρώντας αντίστροφα τις μέρες για τις εκλογές, ας μας επιτραπεί να παραθέσουμε –με αυστηρά  υποκειμενικούς όρους– ένα Αντισταθείτε!

Ο προεκλογικός καταιονισμός εξαγγελιών και υποσχέσεων παρέχει μια θαυμάσια ευκαιρία στην κριτική εγρήγορση. Ακόμη κι αν είναι δεδομένη η πολιτική σου προτίμηση, αποτελούν πρώτης τάξεως πνευματική άσκηση οι επιφυλάξεις απέναντι σε ό,τι ακούς.

Οι επιφυλάξεις δεν έχουν καμία σχέση με τη δυσπιστία και την καχυποψία. Βρίσκονται στον αντίποδα του «πίστευε και μη ερεύνα». Γυμνάζουν τα προσωπικά σου κριτήρια και εξοστρακίζουν διαλεκτικά το απόλυτον δίνοντας χώρο στην αξιολόγηση εναντίων θέσεων – δίνω χώρο δεν σημαίνει απαραιτήτως υιοθετώ.

Επιφυλάσσομαι παναπεί δεν αφήνομαι μακαρίως στις ψευδαισθήσεις και στις αυταπάτες. Αφήνω στην άκρη τις ευκολίες, δεν καταπίνω αμάσητη τροφή και αποφεύγω τα πάσης φύσεως ετοιματζίδικα των ιδεών – αυτά που διεκδικούν την αιώνια αλήθεια– και τείνω ευήκοον ους σε ό,τι ενισχύει το δικό credo, αλλά και στις ενστάσεις που είτε το αμφισβητούν είτε δημιουργούν δυναμική αμφιβολίας.

Σε ένα ποίημά του ο Μιχάλης Κατσαρός προτρέπει: Αντισταθείτε! Ας τον ακούσουμε:

Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι
στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
σ’ όλα τ’ ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι
σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
στις κολακείες τις ευχές στις τόσες υποκλίσεις
από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους.

Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ας μας επιτραπεί, λοιπόν, μέρες που ’ναι να παραθέσουμε με αυστηρά  υποκειμενικούς όρους ένα Αντισταθείτε:

  • Σ’ εκείνους που ποζάρουν φιλελεύθεροι, ανεκτικοί και δημοκρατικοί, αλλά κρυφίως βυσσοδομούν και ανοιχτά προκαλούν περιφρονώντας κάθε ιερό και όσιο της δημοκρατικής τάξης.
  • Σ’ εκείνους που πίσω απ’ τις μεταξωτές κουβέντες τους κρύβουν ξυράφια και σπαθιά ακόμη και για τους δικούς τους. Όταν τους ακούς να εκθειάζουν την αντίθετη άποψη, συνήθως την έχουν ήδη ναρκοθετήσει ή στραγγαλίσει.
  • Σ’ αυτούς που τάζουν «της Παναγιάς τα μάτια», με το ματάκι στις κάλπες και τη βεβαιότητα ότι απευθύνονται σε ηλίθιους. Εμπιστευθείτε τις μετρημένες κουβέντες, τους συγκρατημένα αισιόδοξους και εκείνους που υπόσχονται σκληρή δουλειά και ριζοτομικές αποφάσεις, πιθανώς δυσάρεστες για τους εθισμένους στην κερδώα ασυδοσία , στα προνόμια και στην εκ του πλαγίου παράκαμψη της νομιμότητας.
  • Στους αφιονισμένους κομματικούς που διψάνε για ρόλο και μερτικό στην εξουσία, για βόλεμα κι όχι για προσφορά. Μιλάμε για λαοθάλασσα μικρομεσαίων στελεχών που τρέμουν ότι θα χάσουν την θεσούλα τους ή αφηνιάζουν στην ιδέα ότι θα την κατακτήσουν μετά τις εκλογές.
  • Σε όσους κάνουν την παραδοξότητα μανιέρα, επιζητώντας να ξεχωρίσουν προκαλώντας θόρυβο.
  • Στους γραφιάδες  που αρέσκονται στον καταγγελτισμό και στην ξιφήρη κριτική, αλλά κρίνουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά.
  • Σ’ αυτούς που ζουν σε πλήρη αντίθεση με αυτά που διακηρύττουν. Θυμίζουν εκείνον τον ιερέα που έψαχνε τον δεύτερο χιτώνα του και δεν τον εύρισκε. Ρώτησε την παπαδιά, κι όταν εκείνη απάντησε ότι τον έδωσε στους φτωχούς εισακούοντας το δικό του κήρυγμα στην εκκλησία, ο παπάς της είπε: Αυτά είναι για τους άλλους, όχι για μας…

Επιτρέψτε μου κλείνοντας να επικαλεστώ πάλι τον Μιχάλη Κατσαρό: Ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ, αντισταθείτε…

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.