iStock

SIGMA MALE: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ

Αντιπαθούμε τις ταμπέλες, όμως ακόμα περισσότερο αντιπαθούμε την τοξική αρρενωπότητα που κατηγοριοποιεί τους άνδρες ως Alpha males. Γι' αυτό σήμερα δίνουμε βήμα στους Sigma males που φαίνεται πως νικούν στα σημεία.

Κανένα ενδιαφέρον δεν θα μας δημιουργούσε μια ακόμα «ταμπέλα» που κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σύμφωνα με ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά τους (αδιαφορώντας για όλα τα άλλα) αν δεν ερχόταν να καταρρίψει (ή έστω να αντισταθμίσει) την τοξική αρρενωπότητα με την οποία «πολιορκούμαστε» χρόνια τώρα. Το Sigma male βγάζει φλας και προσπερνά το Alpha male από αριστερά, με σεμνότητα, διακριτικότητα και ευγένεια. Χωρίς να χρειάζεται να γκαζώσει και να κάνει φασαρία. Χωρίς να πουλά μαγκιά.

Και, όπως η πρόσφατη ιστορία δείχνει, είναι αυτός τελικά που στο τέλος θα κερδίσει το κορίτσι (ή το αγόρι). Θες να μάθεις γιατί;

Ποιος είναι ο Sigma male

Ο Sigma male χαρακτηρίζεται από ανεξαρτησία, αψηφώντας εντελώς τις παραδοσιακές δομές ιεραρχίας της κοινωνίας.

Όσοι δεν τον ξέρουν καλά μπορεί να τον χαρακτηρίσουν εσωστρεφή, αποστασιοποιημένο, κάπως αινιγματικό. Γεγονός είναι ότι θα δυσκολευτείς να τον γνωρίσεις καλά. Είναι ο τύπος που περνά καλύτερα ανάμεσα σε ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του, παρά γνωρίζοντας νέο κόσμο και διευρύνοντας τον κύκλο του.

Ο άνδρας Sigma μιλά λίγο, αλλά μιλά σοφά. Και τότε όλοι ακούν επειδή θέλουν, όχι επειδή πρέπει.

Τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Sigma male:

Δεν αποζητά την προσοχή ή την αναγνώριση των άλλων. Όταν τη λάβει, δεν ζει γι’ αυτήν ούτε ανησυχεί ότι θα τη χάσει. Αντίθετα, προτιμά να παραμένει στο παρασκήνιο, παρακολουθώντας τους άλλους.

Μπορεί να ηγείται μιας ομάδας χωρίς να είναι αυταρχικός. Γεγονός είναι πως όταν σκέφτεσαι μια ηγετική φιγούρα, αυτή έχει τα χαρακτηριστικά ενός Alpha αρσενικού. Ο Sigma προτιμά να ηγείται με το να αποτελεί ο ίδιος παράδειγμα προς μίμηση και μέσω της επικοινωνίας με τους άλλους, παρά επιβάλλοντας την άποψή του. Και τα καταφέρνει εξίσου καλά.

Είναι μοναχικός τύπος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του αρέσει η παρέα, αλλά ότι δεν τη χρειάζεται για να περάσει καλά. Όταν, βέβαια, βρίσκεται με αγαπημένα του πρόσωπα είναι πολύ ευχάριστος!

Είναι ευέλικτος. Ο τύπος αυτός προσαρμόζεται στο περιβάλλον και με τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του και δεν απαιτεί από τους άλλους να αλλάξουν. Αυτό τον βοηθά να αποδίδει εξίσου καλά και έξω από τo comfort zone του.

Είναι ο εαυτός του, ανεξάρτητα από το ποιος τον παρακολουθεί. Την ώρα που ο Alpha πασχίζει να δείχνει ένα συγκεκριμένο, σοβαρό και με αυτοπεποίθηση πρόσωπο στην κοινωνία, ο Sigma θα έχει την ίδια στάση ζωής (και το ίδιο πρόσωπο) είτε είναι μόνος του είτε μαζί με άλλους.

Sigma male: Ποιος είναι και τι τον κάνει τόσο γοητευτικό;
iStock

Είναι καλός ακροατής. Και ο λόγος είναι ότι κατανοεί την αξία της ησυχίας και του σεβασμού όταν κάποιος άλλος μιλά. Δίνει περισσότερη προσοχή στο περιεχόμενο των λεγομένων κάποιου και όχι στην ένταση, ενώ μιλά μόνο όταν κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Δεν τα βλέπει όλα ή μαύρα ή άσπρα. Αυτός ο τύπος άνδρας δεν αντιλαμβάνεται το σωστό και το λάθος ως άσπρο και μαύρο, μα μέσω ενός πιο σύνθετου σκεπτικού. Για τον λόγο αυτό δεν βγάζει εύκολα συμπεράσματα για ανθρώπους, ενώ βάζει πολλή κριτική σκέψη σε ένα θέμα πριν αποφασίσει γι’ αυτό.

Οι κοινωνικές του δεξιότητες μοιάζουν κάπως… σκουριασμένες. Αν δεν τον γνωρίζεις καλά, μπορεί να θεωρήσεις ότι είναι αδιάφορος ή αγενής. Αλλά δεν είναι έτσι. Η στάση του αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι είναι πολύ καλός ακροατής. Δεν θα είναι ποτέ ο τύπος που θα κολακέψει ή θα διανθίσει τα λόγια του για να γίνει συμπαθής.

Μπορεί να ταιριάξει σε μια παρέα, αλλά δεν βασίζεται σε αυτήν. Αυτός ο τύπος είναι αρκετά ελαστικός ώστε να μπορεί να συνυπάρξει σε ένα κοινωνικό σύνολο με διαφορετικούς ανθρώπους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανάγκη από τους άλλους. Είναι πολύ ικανοποιημένος και με την συντροφιά του… εαυτού του.

Αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του. Τη στιγμή που το Alpha αρσενικό «ανθίζει» σε ένα περιβάλλον ανταγωνισμού και έντασης, ο Sigma θα πετύχει ή θα αποτύχει με τους δικούς του όρους. Ξέρει πως υπεύθυνος για τη μοίρα του είναι αποκλειστικά ο ίδιος, δεν του φταίει ποτέ η «άτιμη κοινωνία», και αποδέχεται τις συνέπειες των πράξεών του.

Τείνει να έχει έναν μικρό και στενό κύκλο ανθρώπων. Δεν έχει την ανάγκη να έχει πολλούς φίλους, ούτε να εντυπωσιάζει τα πλήθη. Προτιμά να έχει γύρω του λίγους ανθρώπους που μπορεί να εμπιστευτεί και με τους οποίους μοιράζεται τον ίδιο τρόπο σκέψης.

Είναι αυτάρκης. Πρόκειται για έναν άντρα που δίνει αξία στην ανεξαρτησία όσο σε τίποτε άλλο και δεν θέλει να βασίζεται σε κανέναν για την ύπαρξή του.

Δεν φοβάται να πάρει ρίσκα. Σπάνια θα ακολουθήσει την πεπατημένη ή τον εύκολο δρόμο για την επιτυχία. Απεχθάνεται τις κοινωνικές δομές ιεραρχίας, δεν θέλει να ανήκει σε αυτές, θέλει να κάνει το δικό του. Και αποδέχεται τους κινδύνους που μπορεί να έχει αυτό.

Ξέρει ποιος είναι και τι αξίζει. Ξέρει τα δυνατά του σημεία και τις αδυναμίες του. Και αυτό τον βοηθά να αναγνωρίζει τα λάθη του και να τα διορθώνει.

Έχει την ικανότητα να γίνει Alpha, αλλά δεν τον απασχολεί.

Sigma male: Ποιος είναι και τι τον κάνει τόσο γοητευτικό;
Invision/AP Jordan Strauss

Τι κάνει τον Sigma male τόσο γοητευτικό

Όταν σκέφτεσαι έναν γνήσιο Sigma male φέρε στο μυαλό σου τον Keanu Reeves ή τον Daniel Craig ως James Bond. Αυτό που τους κάνει τόσο γοητευτικούς είναι το μυστήριο που πλανάται γύρω τους. Είναι δύσκολο να αγνοήσεις την ευφυία και την ανεξαρτησία αυτού του άνδρα, ο οποίος δεν ακολουθεί το πλήθος και δεν αποζητά την αποδοχή κανενός. Γι’ αυτό και συνήθως είναι συμπαθής σε όλους, άνδρες και γυναίκες.

Μην προσπαθήσεις να του μοιάσεις. Για την ακρίβεια, μην προσπαθήσεις να ταιριάξεις σε καμία ταμπέλα. Γίνε η καλύτερη εκδοχή του δικού σου εαυτού. Όλοι οι άλλοι είναι ήδη πιασμένοι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.