Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, στην Πλατεία Λαού στο Κερατσίνι, 12 Οκτωβρίου 2023. ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΕΡΩΣΗ;

Πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τις Ευρωεκλογές, γι’ αυτό είναι παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις. Ωστόσο, η ορατή σήμερα κατάρρευση ενδέχεται να εξελιχθεί σε εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός κόμματος που κατέκτησε ταχύτατα υψηλά ποσοστά και κυβέρνησε για μια τετραετία τη χώρα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν φημίζεται για την ευρηματικότητα του λόγου του. «Τα λέει», βέβαια, αλλά με γλώσσα κομματικά εκπαιδευμένου αγορητή. Όμως για την ιλαροτραγική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είπε προσφάτως κάτι ενδιαφέρον:

«Με αυτά που γίνονται, σίγουρα έχουμε εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι στις επιθεωρήσεις της σεζόν. Φοβάμαι την απαξίωση και τη γελοιοποίηση».

Πέτυχε διάνα ο Σκουρλέτης. Ποτέ άλλοτε κόμμα της Αριστεράς δεν έχει προκαλέσει τόση θυμηδία στην κοινωνία, η οποία παρακολουθεί ενεή έναν ανηλεή πόλεμο που ξεπερνά τα σύνορα ιδεολογικής διαμάχης και θυμίζει συγκρούσεις αφιονισμένων χουλιγκάνων.

Ασφαλώς και διεξάγεται θεμιτή ιδεολογική μάχη μεταξύ της νέας ηγεσίας και των αντιφρονούντων, αλλά στα υπόγεια –εκεί που κυριαρχεί το μέγα όπλο των καιρών, το διαδίκτυο– τον τόνο δίνουν οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί, οι ύβρεις, η χολή και η φτήνια. Ένας αποκρουστικός υπόνομος.

Αυτό και μόνο φτάνει για να καταλάβει κανείς ότι η κοινωνία συνολικά έχει δίκιο να απομυθοποιεί και να απαξιώνει ταχύτατα την Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Παλιότερα, τους αριστερούς τους εκτιμούσαν ακόμη και σκληροί συντηρητικοί. Μπορεί να διαφωνούσαν με τις θέσεις τους και να τους κυνηγούσαν, αλλά αναγνώριζαν την εντιμότητα, το αγωνιστικό τους πνεύμα, το ήθος και τον αυτοθυσιαστικό χαρακτήρα στη συμπεριφορά τους.

Σκουρλέτης
Ο Πάνος Σκουρλέτης στην εκδήλωση για την παρουσίαση θέσεων από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υποψήφιο τότε για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, 1 Σεπτεμβρίου 2023. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Ο Πάνος Σκουρλέτης στην εκδήλωση για την παρουσίαση θέσεων από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υποψήφιο τότε για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, 1 Σεπτεμβρίου 2023.

Τώρα, τι να ζηλέψει ο κόσμος, τι να εξάρει και τι να σεβαστεί η κοινωνία; Το αβυσσαλέο μίσος μεταξύ συντρόφων; Την απίστευτη γελοιότητα διαπροσωπικών συγκρούσεων (π.χ. Πολάκης-Σκουρλέτης); Τις εκατέρωθεν καταγγελίες για παρασκήνια, τρολ και παραμάγαζα; Την εξόντωση χαρακτήρων από συριζαίικα Μέσα Ενημέρωσης εναντίον της μίας ή της άλλης πλευράς;

Τις ωμές απειλές για προγραφές εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ που ασκούν κριτική στον Κασσελάκη; Ρωτήστε τους συναδέλφους που εργάζονται στην Εφ.Συν. και στο Κόκκινο και θα καταλάβετε τι εστί χυδαιότητα και τι σημαίνει φασισμός. Ναι, εξ αριστερών. Δυστυχώς.

Πέραν όμως των υπογείων που βυσσοδομούν, οι αντίπαλες παρατάξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν αγώνα αλληλοεξόντωσης κι όχι απλώς επικράτησης. Οι «προεδρικοί» χαρακτηρίζουν τους άλλους υπονομευτές που παίζουν το παιχνίδι του Μητσοτάκη, υπονομεύοντας τότε τον Τσίπρα και σήμερα τον Κασσελάκη.

Και οι απέναντι, αντί να αποχωρήσουν εγκαίρως λέγοντας απλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν τους εκφράζει γιατί δεν συνιστά αριστερό κόμμα, προσπαθούν μέσω απίθανων επινοήσεων (διαδικαστικά τερτίπια επί της ουσίας) να αμφισβητήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία που ανέδειξε αρχηγό τον Κασσελάκη. Και να τον καθαιρέσουν!

Οποία τυφλότης! Μιλάμε για διαζύγιο με την κοινή λογική και πρωτοφανή, σε επίπεδο ύβρεως, αμφισβήτηση της δημοκρατικής τάξης. Και δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν τα στελέχη αυτά ότι έτσι χάνουν το (πολιτικό) δίκιο τους και εκτίθενται δεινώς στα μάτια της κοινωνίας.

ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Παύλος Πολάκης, 2 Σεπτεμβρίου 2023. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Παύλος Πολάκης, 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Η εν εξελίξει θλιβερή κλωτσοπατινάδα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε περαιτέρω συρρίκνωση. Ήδη έχει πέσει στο 12, 8%, μετά την απογοητευτική επίδοσή του στις Αυτοδιοικητικές.

Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν τελικώς διασπαστεί και κατέλθουν στις Ευρωεκλογές δύο κόμματα. Δεν αποκλείεται και τα δυο μαζί να συγκεντρώσουν ποσοστό μικρότερο από το ΚΚΕ, που ανεβαίνει και δεν αποκλείεται να καπαρώσει την τρίτη θέση.

Βέβαια, πολλά μπορεί να συμβούν σε ορισμένα πεδία μέχρι τις Ευρωεκλογές, γι’ αυτό είναι παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις. Ωστόσο, σήμερα η ορατή κατάρρευση ενδέχεται να εξελιχθεί σε εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός κόμματος που κατέκτησε ταχύτατα υψηλά ποσοστά και κυβέρνησε για μια τετραετία τη χώρα.

Ποιος ευθύνεται για την απελπιστική αυτή κατάσταση; Φταίει ο Τσίπρας και η αντιπολίτευση που άσκησε, καθώς και το ότι έφερε τον Κασσελάκη; Ευθύνεται η Ομπρέλα και οι συν αυτή που υπονόμευαν τον Τσίπρα και σήμερα κάνουν το ίδιο στον Κασσελάκη, όπως λέει η νέα Κουμουνδούρου; Μήπως η μνημονιακή του θητεία και η ατολμία για ριζοτομικές αλλαγές;

Αυτά κάποτε θα βρεθούν. Και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ’χουν να λένε ότι η ελπιδοφόρα «πρώτη φορά Αριστερά» κατέληξε ρεζίλι των σκυλιών. Δηλαδή, όπως το είπε προφητικά ο Σκουρλέτης, μιλώντας για απαξίωση και γελοιοποίηση…

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.