EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ: ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Πέρα από τις γενικές αναλύσεις για όσο συνέβησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ορισμένες επισημάνσεις που εστιάζουν σε επιμέρους πτυχές.

Λέω ν’ αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις αναλύσεις και να φωτίσουμε κάποιες γωνιές των εκλογών, σχετικές με πρόσωπα και γεγονότα.

Οι ηλικίες των υποψηφίων

Μα το θεό, δεν μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους –εν προκειμένω τους υποψήφιους– που δεν λένε την ηλικία τους στο βιογραφικό. Το συνηθίζουν κυρίως οι γυναίκες, αλλά το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο εμφανίζεται σε μικρότερη συχνότητα και στην επικράτεια των ανδρών.

Όταν βλέπω τέτοια βιογραφικά, παίρνω μαύρο μαρκαδόρο και διαγράφω. Δεν με ενδιαφέρουν τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη κι αν συμφωνώ με τις απόψεις τους. Αυτό το τήρησα και στην σταυροδοσία. Ήταν από την πλευρά μου κάτι σαν «έλεος πια με την πλεγματική κρυψίνοια».

Η περίπτωση Γεροτζιάφα

Δυστυχώς δεν εξελέγησαν σημαντικοί άνθρωποι, όπως ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη. Καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόνη, ο Γεροτζιάφας αρνήθηκε θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αποφάσισε να δώσει τη μάχη του σταυρού.

Γράφει το TVXS: «Η κατάληξη δείχνει ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον βοήθησε και οι ψηφοφόροι δεν επηρεάστηκαν ούτε από το επιστημονικό του κύρος ούτε από την πολιτική του συγκρότηση».

εκλογές - ψηφοδέλτια
Nick Paleologos/SOOC

Σύλληψη για ένα χάσταγκ

Συνελήφθη ο δημιουργός του χάσταγκ «Μητσοτάκη γαμ@@@σαι» και παραπέμπεται «για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια».

Ναι, ήταν χυδαίο το χάσταγκ αυτό. Είχε ενθουσιάσει τους αφιονισμένους που νόμιζαν ότι έτσι πλήττεται ο Μητσοτάκης. Κούνια που τους κούναγε… Αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν αποδοκιμάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι επιφανή στελέχη του το θεωρούσαν αξιοκατάκριτο.

Όμως, η σύλληψη και παραπομπή του δημιουργού του είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Συγγνώμη, αλλά το εμετικό αυτό σύνθημα κατ’ ουδένα τρόπο προτρέπει για διάπραξη εγκλημάτων και βιαιοπραγίες.

Άσε που αν δούμε τι εκστομίζεται καθημερινά, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο, από στελέχη των κομμάτων αλλά ενίοτε και από τους πολιτικούς αρχηγούς, τότε λίγοι θα απέφευγαν την σύλληψη και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη.

Διότι κάλλιστα οι ύβρεις, οι κραυγές και ορισμένες καταγγελίες τους θα μπορούσαν να θεωρηθούν διχαστικές και προτρεπτικές βιαιοπραγιών. Ελπίζω ο αρμόδιος εισαγγελέας να αποφασίσει ψύχραιμα και να μην παραπέμψει στο εδώλιο τον οργισμένο εξυπνάκια.

Η απομάκρυνση αρχισυντάκτη του Spiegel

Θυμάστε την υπόθεση της μικρής Μαρίας στον Έβρο; Την είχε αναδείξει το Spiegel, αλλά μετά από επανεξέταση των στοιχείων τα πήρε πίσω όλα και κατέβασε τις σχετικές αναρτήσεις.

Τώρα έγινε γνωστό ότι ο Steffen Klussman, αρχισυντάκτης του περιοδικού, απομακρύνθηκε από το Spiegel. Μεταξύ άλλων βαρύνεται και για την υπόθεση της μικρής Μαρίας…

H Πόπη Τσαπανίδου

Συγγνώμη, αλλά μια χαρά τα πήγε στον ρόλο της η Πόπη Τσαπανίδου. Ετοιμόλογη, άνετη, χαμογελαστή και σοβαρή, είναι η τελευταία που φταίει για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πόπη Τσαπανίδου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι δημοσκοπήσεις

Δημοσκοπήσεις: Ήξεραν, λέει, οι δημοσκόποι ότι ήταν πολύ μεγάλη η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εμφάνισαν τα πραγματικά ευρήματα διότι… φοβήθηκαν το bulling από τον ΣΥΡΙΖΑ! Ιλαρό επιχείρημα και μέγα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους πάντες – δημοσκόπους, μίντια και πολιτικούς.

Α! Να μην το ξεχάσω: Να ’ναι καλά ο Βαγγέλης Αντώναρος που σε μια κρίση ειλικρίνειας αποκάλυψε αυτό που συνηθίζουν κατά κόρον οι πολιτικοί προεκλογικά, αλλά νομίζουν ότι ο κόσμος είναι ηλίθιος και δεν καταλαβαίνει.

Είπε, λοιπόν, ότι ήξερε πως είναι μεγάλη η διαφορά από τη ΝΔ , αλλά δεν το έλεγε για να μην αποθαρρύνει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέλκουν περαιτέρω αναφορές και σχόλια για το φαινόμενο.

Η ευθύνη του λαού

Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο: από παλιά οι χαμένοι των εκλογών έριχναν την ευθύνη στον λαό. Είναι θύμα της προπαγάνδας, είναι άξιος της τύχης του, χρειάζεται ψυχίατρο η κοινωνία (ναι, έχει ειπωθεί και αυτό)…

Οι ίδιοι άνθρωποι τον ίδιο λαό τον υμνούσαν όταν έδινε στο κόμμα τους υψηλά και νικηφόρα ποσοστά. Δυστυχώς τέτοιες επιφανειακές και συνάμα απαξιωτικές προσεγγίσεις δεν εκπορεύονται μονάχα από τους κατά καιρούς πικραμένους αλλά και από επιφανείς διανοητές, ημέτερους και ξένους.

Και μια πρόβλεψη

Ας κλείσουμε με μια πρόβλεψη: το πιο πιθανό είναι να μην διατηρήσει το σημερινό ποσοστό της η ΝΔ. Δηλαδή ενδέχεται να απωλέσει δυο-τρεις μονάδες (προσεχώς, λεπτομέρειες). Όσο για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καμία πρόβλεψη προς το παρόν. Είναι πολύ ρευστή η κατάσταση στον ευρύτερο αυτόν χώρο.

Εν πάση περιπτώσει, θα επανέλθουμε μέχρι την 25η Ιουνίου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.