iStock

ΤΑ 6 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μπορείς να δημιουργήσεις έναν όμορφο κήπο μόνος σου, αρκεί να αποφύγεις τα λάθη που συνήθως κάνει ένας αρχάριος κηπουρός.

Πολλοί από εμάς έχουμε προσπαθήσει κατά καιρούς να ομορφύνουμε την αυλή ή τον κήπο μας, αλλά καταλήγουμε απογοητευμένοι. Όταν είσαι αρχάριος κηπουρός, οι καλές προθέσεις και η έμπνευση δεν αρκούν πάντα για να πάρεις το αποτέλεσμα που θες.

Καθώς η πρόσληψη επαγγελματία δεν είναι πάντα εφικτή, τα καλά νέα είναι ότι πολλές φορές δεν είναι απαραίτητη. Μπορείς μόνος σου να δημιουργήσεις έναν όμορφο κήπο, αρκεί να αποφύγεις τα λάθη που κάνουν συχνά οι αρχάριοι κηπουροί. Ποια είναι αυτά;

1. Δεν γνωρίζεις τι είδους χώμα έχεις

Το χώμα είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσεις το πράσινο δημιούργημά σου. Χωρίς τη γνώση αυτή δεν θα είσαι σε θέση να φροντίσεις σωστά τα φυτά που θα επιλέξεις. Ο πιο εύκολος τρόπος αν είσαι αρχάριος κηπουρός, είναι να πάρεις μια χούφτα χώμα και να ζητήσεις τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Φυτώρια υπάρχουν παντού. Ένας άλλος τρόπος είναι να πιάσεις μια χούφτα χώμα και να τη συμπιέσεις στο χέρι σου. Αν το χώμα είναι καστανοκόκκινο και παραμένει συμπαγές, πιθανότατα έχει άργιλο, ο οποίος κρατά πολύ νερό. Αν θρυμματίζεται εύκολα, πιθανώς περιέχει άμμο, που σημαίνει ότι αερίζεται καλύτερα και κρατά λιγότερο νερό.

αρχάριος κηπουρός
Pexels Mikhail Nilov

2. Δεν υπολογίζεις σωστά τον χώρο

Είναι σημαντικό για την όμορφη εμφάνιση του κήπου σου αλλά και τη σωστή ανάπτυξη των φυτών  να τους προσφέρεις τον χώρο που χρειάζονται. Πρόσεξε το βάθος φύτευσης, ώστε οι ρίζες να αναπτυχθούν χωρίς προβλήματα. Μην φυτεύεις μεγάλους θάμνου πολύ ρηχά ή μικροσκοπικά μονοετή φυτά βαθιά. Πρόσεξε, επίσης, μην αγοράσεις πάρα πολλά φυτά για τον χώρο που έχεις στη διάθεσή σου, γιατί θα τα στρίμωξεις και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια μπερδεμένη μάζα πρασίνου.

3. Φυτεύεις σε λάθος μέρος

Στα τριαντάφυλλα αρέσει ο ήλιος. Στις φτέρες πάλι όχι. Όταν αγοράζεις φυτά εξωτερικού χώρου, διάβαζε με προσοχή την ετικέτα που φέρουν και ζήτα επιπλέον συμβουλές από έναν υπάλληλο του φυτωρίου. Αν δεν φυτέψεις το σωστό φυτό στο σωστό σημείο, αυτό δεν θα αναπτυχθεί σωστά ή δεν θα αναπτυχθεί καθόλου.

αρχάριος κηπουρός
iStock

4. Ως αρχάριος κηπουρός επιλέγεις μόνο λουλούδια

Η αλήθεια είναι ότι τα ανθισμένα λουλούδια κάνουν έναν κήπο μαγευτικό. Όμως, τα τριαντάφυλλα μαραίνονται, οι περισσότερες πασχαλιές ανθίζουν μόνο για έναν μήνα τον χρόνο. Καλό είναι, επομένως, να περιλαμβάνεις ποικιλία φυτών στον κήπο σου, ανάμεσα σε αυτά και φυτά με πλούσιο φύλλωμα σε διάφορα σχήματα, υφές και χρώματα.

5. Αποφεύγεις τα δέντρα και τους θάμνους

Το χειμώνα, τα φυτά χάνουν τα άνθη και τα φύλλα τους και γίνονται καφέ. Αν δεν έχεις βάλει δέντρα και θάμνους, ο κήπος σου θα φαίνεται φτωχός και λίγο θλιβερός. Για παράδειγμα, η τσιντόνια, θάμνος που ανθίζει το χειμώνα θα σου χαρίσει χρώμα. Μην ξεχάσεις, ακόμα, να φυτέψεις κυκλάμινα ή πανσέδες.

αρχάριος κηπουρός
Pexels Gustavo Fring

6. Βάζεις φυτά κάτω από δέντρα

Τα μεγάλα δέντρα για να αναπτυχθούν χρειάζονται νερό, θρεπτικά συστατικά και χώρο. Το εκτεταμένο ριζικό τους σύστημα τραβάει ό,τι χρειάζονται από το έδαφος που τα περιβάλλει και το φύλλωμά τους απορροφά ήλιο, δημιουργώντας σκιά. Κι εδώ βρίσκεται το πρόβλημα: Κάθε φυτό χρειάζεται το δικό του φως, το δικό του νερό, τα δικά του θρεπτικά συστατικά και δεν θα τα βρει κάτω από ένα δέντρο. Φρόντισε, λοιπόν, να βάλεις τα φυτά σου πέρα από την κόμη του δέντρου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.