iStock

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Η σημασία των οικογενειακών γευμάτων είναι μεγάλη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Ξέρετε, όμως, πώς να τα οργανώνετε με επιτυχία;

Παρά το γεγονός ότι το οικογενειακό τραπέζι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τα παιδιά, μόνο το 30% περίπου των οικογενειών καταφέρνουν να τρώνε μαζί τακτικά, αναφέρει σε συνέντευξή της στο Harvard Graduate School of Education η Anne Fishel, οικογενειακή θεραπεύτρια και εκτελεστική διευθύντρια του Family Dinner Project (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βοηθά τις οικογένειες να ανακαλύψουν ξανά τη χαμένη απόλαυση του οικογενειακού τραπεζιού μέσα από γρήγορες συνταγές, διασκεδαστικές δράσεις και ευχάριστες συζητήσεις).

Αν και στις εύπορες οικογένειες η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη από ότι στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος (π.χ. λόγω της ανάγκης για δεύτερη εργασία), τα εμπόδια για την οργάνωση ενός οικογενειακού γεύματος φαίνεται να επαναλαμβάνονται παντού: Τα μέλη της οικογένειας είναι πολύ απασχολημένα, το καθημερινό μαγείρεμα αποδεικνύεται χρονοβόρο, τα παιδιά ή ο/η σύντροφος είναι πολύ επιλεκτικοί στο φαγητό, τα μέλη εστιάζουν στην χρήση της τεχνολογίας, οι έφηβοι φαίνεται να μην θέλουν να περνούν χρόνο με τους γονείς τους.

Κάντε την αρχή

Πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να καλλιεργεί τη συνήθεια αυτή; Ξεκινήστε θέτοντας εφικτούς στόχους, όπως το να τρώτε όλοι μαζί μία φορά ή δύο φορές την εβδομάδα. Πάνω σε αυτή τη βάση και χωρίς πίεση, μπορείτε να δουλέψετε και σταδιακά να αυξήσετε τον αριθμό των γευμάτων.

Βρείτε τι θέλετε να κάνετε ως οικογένεια, ποιοι είναι οι τομείς που θέλετε να εστιάσετε. Θέλετε να δοκιμάσετε νέες γεύσεις και κουζίνες; Θέλετε να κάνετε πιο διασκεδαστικό τον χρόνο που μοιράζεστε στο τραπέζι; Θέλετε να μάθετε πώς πέρασαν οι γύρω σας τη μέρα τους;

Στόχος είναι να μαζευτείτε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να περάσετε μαζί ποιοτικό χρόνο, να εμπλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της οικογένειάς σας σε όσα συμβαίνουν γύρω από το τραπέζι και όχι στο ίδιο το φαγητό.

Όπως λέει η Fishel, η τελειότητα δεν χρειάζεται να σας απασχολεί. Δεν χρειάζεται να στοχεύετε στο τέλειο νούμερο οικογενειακών γευμάτων, στο τέλεια μαγειρεμένο φαγητό, στους άψογους τρόπους. Το μαγικό συστατικό στα οικογενειακά γεύματα δεν είναι το φαγητό, αλλά το πόσο τα απολαμβάνετε. Νιώθουν τα παιδιά σας ότι κάποιος τα ακούει; Μήπως κάποιος εκφράζει έντονη κριτική ή θυμό; Αυτά είναι τα πράγματα στα οποία οι οικογένειες πρέπει να επικεντρωθούν.

Πώς να οργανώσετε ένα οικογενειακό τραπέζι
iStock

Πώς να οργανώσετε ένα οικογενειακό τραπέζι

  • Ακόμη και τα πιο απλά γεύματα, όπως ένα σάντουιτς ή το να παραγγείλετε φαγητό απ' έξω, μπορούν να προσφέρουν στην οικογένεια την ευκαιρία να περάσει χρόνο μαζί στο τραπέζι.
  • Keep it simple. Τα οικογενειακά γεύματα δεν χρειάζεται να είναι εντυπωσιακά και να απαιτούν ώρες προετοιμασίας. Εκμεταλλευτείτε την ευκολία που προσφέρουν οι σαλάτες και τα λαχανικά και ετοιμάστε πιάτα που αρέσουν σε όλους, όπως τα μακαρόνια και οι ομελέτες.
  • Βάλτε χαλαρωτική μουσική, στολίστε το τραπέζι με λουλούδια, ανάψτε κεριά. Έτσι, θα δημιουργήσετε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον.
  • Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στην επιλογή του μενού (π.χ. ποια κουζίνα τους αρέσει ή θέλουν να δοκιμάσουν;), στην προετοιμασία ορισμένων πιάτων ή στο στρώσιμο του τραπεζιού. Ζητήστε από τους έφηβους να φτιάξουν μια playlist με τραγούδια.

Πώς να οργανώσετε ένα οικογενειακό τραπέζι
iStock

Τι είναι καλό να αποφύγετε

Αφήστε τις σοβαρές συζητήσεις για άλλη στιγμή. Το οικογενειακό τραπέζι είναι για να θρέψετε το σώμα σας και να νιώσετε ασφάλεια και υποστήριξη. Αν και δεν υπάρχουν θέματα ταμπού, καλό είναι να μην συζητάτε στο τραπέζι πράγματα που θα έφερναν σε αμηχανία κάποιο μέλος της οικογένειας. Ορισμένα θέματα μπορεί να απαιτούν περισσότερη διακριτικότητα, εξηγεί η ειδικός.

Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν τις θέσεις τους. Εάν τα παιδιά αρχίσουν να τσακώνονται, βοηθήστε να επιλυθεί η διαφορά ειρηνικά.

Φροντίστε η τηλεόραση να είναι κλειστή. Αυτή είναι η ώρα για να ακούσετε ο ένας τον άλλον, να μοιραστείτε ιστορίες από τη μέρα σας.

Όσο για το κινητό τηλέφωνο; «Το να μην έχετε το τηλέφωνο στο τραπέζι είναι μια επιλογή. Άλλες οικογένειες μπορεί να το επιτρέπουν, αλλά μόνο για να μοιραστούν με τα υπόλοιπα μέλη μια φωτογραφία ή για να επιλύσουν μικρές διαφωνίες».

Η ώρα του φαγητού μπορεί να είναι είτε ευκαιρία είτε αγγαρεία. Αν θεωρηθεί αγγαρεία, τότε ό,τι καλό συνεπάγεται η δραστηριότητα αυτή, ουσιαστικά δεν υπάρχει και καμία σημασία δεν έχει αν στο τραπέζι σερβίρετε αστακό ή μακαρόνια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.