iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΣΗ JAPANDI ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ;

Μια τάση που υπόσχεται να μεταμορφώσει τον χώρο μας σε καταφύγιο ηρεμίας και καλής ενέργειας προέκυψε από την ένωση δύο διακοσμητικών στιλ. Τι ακριβώς είναι το Japandi και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ελληνικό σπίτι; 

Σταματήστε μια στιγμή ό,τι κάνετε και σκεφτείτε: Τι σημαίνει για εσάς σπίτι; Τι θα έπρεπε να είναι ιδανικά το σπίτι για εσάς; Ένα ησυχαστήριο; Ένα μέρος ηρεμίας, θαλπωρής και συγκέντρωσης; Όπου θα μπορείτε να κλείνετε απέξω τους αστικούς θορύβους και το στρες; Είναι αγάπη; Γαλήνη; Συντροφικότητα; Ό,τι κι αν σημαίνει για τον καθένα μας το σπίτι, τον τελευταίο καιρό ήρθε στην επιφάνεια. 

Καθώς αναγκαστήκαμε να μείνουμε πολύ περισσότερο στο σπίτι μας, να δουλέψουμε από εκεί, αλλά και να «συναντήσουμε» φίλους, συγγενείς και συνεργάτες, το ζήσαμε, το νιώσαμε, αφουγκραστήκαμε τις δικές μας ανάγκες μέσα σε αυτό. Μερικοί ίσως κάναμε αρκετές εκκαθαρίσεις, καθώς είχαμε το χρόνο. Διώξαμε τα άχρηστα και κρατήσαμε όσα αγαπάμε κι όσα χρησιμεύουν. Συνειδητοποιήσαμε ίσως ότι όσο πιο γεμάτος είναι ο χώρος, τόσο πιο ανοργάνωτος είναι και τόσο μεγαλύτερη ανησυχία μας προκαλεί. 

Τι σημαίνει Japandi στη διακόσμηση;

Χωρίς να το καταλάβουμε, υιοθετήσαμε –ή έστω προσεγγίσαμε– τις βασικές αρχές του Japandi. Το Japandi είναι μια νέα τάση διακόσμησης που συνδυάζει δύο διαχρονικά στυλ: το Japanese και το Scandinavian σε μια σύγχρονη εκδοχή. Σε αυτή, ο ιαπωνικός μινιμαλισμός συναντά τη σκανδιναβική λειτουργικότητα, καθώς παντρεύει τη λιτότητα στο σχεδιασμό με τα φυσικά υλικά και τα χρώματα, με στόχο ένα ξεκούραστο, ζεν και παράλληλα λειτουργικό χώρο. 

Στην πραγματικότητα το Japandi είναι ένας συνδυασμός της ασιατικής, παραδοσιακής φιλοσοφίας του Less is More και του σκανδιναβικού τρόπου ζωής που αποζητά τη θαλπωρή (γνωστή και ως hygge), την επαφή με τη φύση και τη λειτουργικότητα. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συνάντηση αυτών των δύο στυλ, χρήσιμο είναι να τα εξετάσουμε ξεχωριστά. 

Ιαπωνικός μινιμαλισμός

Το μοντέρνο ιαπωνικό design βασίζεται σε μινιμαλιστικές αρχές, καθαρές γραμμές και φυσικά υλικά. Τα έπιπλα είναι απλά, συχνά χαμηλά, οι τοίχοι κενοί και η χρωματική παλέτα ουδέτερη. Στόχος του είναι ο χώρος να μοιάζει καθαρός, ήσυχος και φρέσκος. Γι’ αυτό, το κυρίαρχο χρώμα συνήθως ακολουθεί ένα βασικό δομικό υλικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ξύλο. Όταν το ξύλο επικρατεί στα πατώματα και στα έπιπλα, τότε και τα χρώματα στους τοίχους και τα υφάσματα θα πρέπει να είναι σε παρόμοιες αποχρώσεις. Τα έντονα χρώματα, τα ζωηρά μοτίβα και τα εμπριμέ δεν έχουν θέση εδώ. 

Τι είναι το Japandi
iStock

Σκανδιναβική λειτουργικότητα

Το σκανδιναβικό design ασπάζεται εξίσου το μινιμαλισμό, πλην όμως υιοθετεί έναν διαφορετικό τρόπο για να τον προσεγγίσει. Τα σκανδιναβικά έπιπλα είναι μεν λιτά και σαφέστατα λειτουργικά, όμως τα χρώματα και τα μοτίβα είναι αρκετές φορές ζωηρά. Για τους Σκανδιναβούς σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα παίζει η αίσθηση της θαλπωρής. Δεν διστάζουν να πειραματιστούν με τις ζεστές και έντονες αποχρώσεις, την ποικιλία στα υλικά –δέρμα και μαλλί παίζουν εξίσου σημαντικό με το ξύλο ρόλο– και τη σημασία στη λεπτομέρεια. 

Πώς είναι ένας χώρος σε στυλ Japandi;

Το στυλ Japandi βασίζεται στη φιλοσοφία του Wabi-Sabi. Είναι η αρχαία ιαπωνική αξία του να αγαπάς αυτό που έχεις, ακόμη και με τις ατέλειές του, και να μην αποζητάς περισσότερα. Έτσι και στο σπίτι: αυτά που έχεις χρειάζεται να τα αγαπάς. Να τα βλέπεις και να χαίρεσαι. Να νιώθεις ζεστασιά στο χώρο σου. Να ζεις σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, να το αγαπάς. Γι’ αυτό τα υλικά που επιλέγονται είναι φυσικά και ζεστά, τα αντικείμενα λίγα και λιτά. Το βλέμμα πρέπει να ηρεμεί και το πνεύμα να χαλαρώνει. 

Ένα σπίτι διακοσμημένο σε στυλ Japandi αποπνέει ησυχία και πνευματικότητα. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι απαλά, συνήθως στις γήινες αποχρώσεις. Το ξύλο είναι το κυρίαρχο υλικό, που επικρατεί στο δάπεδο, στα παράθυρα αλλά και στα έπιπλα. Τα χαλιά είναι συνήθως ψάθινα ή σε απαλούς, γήινους τόνους. Τα φυτά δίνουν το παρών στους εσωτερικούς χώρους, ιδανικά μέσα σε απλές, ουδέτερες γλάστρες με επένδυση από ψάθα. Κουρτίνες συνήθως δεν υπάρχουν, αλλά αν υπάρχουν είναι απαλές, λινές, σε υπόλευκες αποχρώσεις και επιτρέπουν στο εξωτερικό περιβάλλον να «συνομιλεί» με τον εσωτερικό χώρο. Το σπίτι είναι πάντα οργανωμένο και συγυρισμένο. Ιδανικά, είναι και ο εξωτερικός χώρος προσεγμένος με ανάλογο τρόπο. 

JAPANDI ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ. ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ. ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΜΕ.

Πώς να κάνετε τον χώρο σας Japandi;

H Λυδία Θεοχάρη, interior designer με δραστηριοποίηση στη διαδικτυακή, συμβουλευτική διακόσμηση, δίνει μερικές ιδέες για να βάλετε τη φιλοσοφία του Japandi στη ζωή σας: 

  • Καταρχάς αδειάστε το χώρο σας. Κρατήστε μόνο τα απαραίτητα ή αυτά που σας αρέσουν πολύ και αγαπάτε. Σε κάθε επιφάνεια προσπαθήστε να έχετε το πολύ 3 αντικείμενα.
  • Τα χρηστικά αντικείμενα θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διακόσμησης. Για παράδειγμα ένα μπρίκι και ένα γκαζάκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας, είτε θα πρέπει να είναι όμορφα, λιτά και ίδιας αισθητικής είτε να είναι κρυμμένα σε ένα ωραίο καλάθι. Οι πάγκοι πρέπει να είναι καθαροί και όχι γεμάτοι πράγματα - π.χ. μπαχαρικά, ελαιόλαδο, σκεύη - όσο χρήσιμα κι αν σας είναι.
  • Στο τραπέζι του σαλονιού αρκεί μόνο ένα βάζο με ένα κλαδί ή λίγα λουλούδια.
  • Εμπλουτίστε το χώρο με φυτά. Ο Πόθος, η Φτέρη, τα Αερόφυτα, ένας Φίκος Benjamin ή ένας Φίκος Lyrata είναι όμορφες επιλογές. Προσοχή, όχι γλάστρες με σχέδια.
  • Χρησιμοποιήστε όμορφα, ρατάν καλάθια, για να βάλετε τα φυτά σας ή να κρύψετε μέσα διάφορα αντικείμενα, στα οποία θέλετε να έχετε εύκολη πρόσβαση.

τι είναι το Japandi
iStock

  • Προτιμήστε ψάθινα χαλιά, μονόχρωμες μοκέτες ή χαλιά με απλά μοτίβα σε γήινα χρώματα.
  • Για τη διακόσμηση των τοίχων, επιλέξτε πίνακες που απεικονίζουν τοπία ή δείχνουν ένα abstract θέμα, ή φωτογραφίες σε χρωματισμούς απαλούς, που ιδανικά θα δένουν με τις αποχρώσεις των τοίχων. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, ένα επιπλέον παλ χρώμα, όχι περισσότερα. 
  • Εξαφανίστε τα εμπριμέ υφάσματα. Ακόμη και στην κουζίνα, οι πετσέτες δεν μπορεί να έχουν μαργαρίτες σε έντονα χρώματα. Όλα τα αντικείμενα πρέπει να δένουν μεταξύ τους χρωματικά, ώστε να επικρατεί «ησυχία» .
  • Βεβαιωθείτε ότι το κάθε πράγμα έχει το δικό του χώρο, ώστε το σπίτι να παραμένει συγυρισμένο και λειτουργικό.
  • Επιλέξτε φωτιστικά από ξύλο και χαρτί.
  • Αναδείξτε μια ξυλόσομπα που θα βάψετε ή αδειάστε το τζάκι από περιττά στολίδια.
  • Αφήστε τα παράθυρα χωρίς κουρτίνες, αν σας το επιτρέπει η θέση του σπιτιού και η αισθητική των κουφωμάτων.

Αλλάζοντας τα προβληματικά σημεία των ελληνικών σπιτιών

Είναι γεγονός πως τα Japandi σπίτια που βλέπουμε στις περισσότερες φωτογραφίες δεν είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε εύκολα, αν δεν έχουμε να διαθέσουμε χρήματα για ριζική ανακαίνιση. Επιπλέον, στα ελληνικά σπίτια ορισμένα δομικά υλικά ή συνήθεις πρακτικές διακόσμησης λειτουργούν αποτρεπτικά για μια α λα Japandi μεταμόρφωση. Ποια είναι αυτά τα προβληματικά σημεία και πώς μπορούμε να τα διαφοροποιήσουμε, χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα; Η κυρία Θεοχάρη εξηγεί: 

– Πατώματα

Τα περισσότερα ελληνικά σπίτια έχουν «δύσκολα» πατώματα – σκούρα ξύλα και μάρμαρα, γυαλιστερά πλακάκια ή ακόμη και μωσαϊκό. Θα μπορούσατε να βάψετε τα πλακάκια σε απαλές, ματ αποχρώσεις (υπάρχουν ειδικές βαφές) και να εναρμονίσετε το χρώμα των τοίχων με αυτό του δαπέδου. Για παράδειγμα, ένα σκούρο πράσινο μάρμαρο με νερά ταιριάζει με έναν τοίχο σε απαλό πράσινο ή στα εκρού χρώματα των νερών. Καλή ιδέα είναι η χρήση ψάθινων χαλιών ή μονόχρωμων μοκετών χωρίς μοτίβα. 

– Κουφώματα

Τα κουφώματα είναι επίσης ένα θέμα στα ελληνικά σπίτια. Δεδομένου ότι η διακόσμηση αυτή προτιμά ανοιχτά, φωτεινά παράθυρα σε φυσικά υλικά, τα αλουμίνια δεν βοηθούν. Μπορείτε να τα βάψετε στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο ή σε μαύρο χρώμα, και να αφήνετε ανοιχτά τα παντζούρια. Μπορείτε επίσης να τα κρύψετε με λινές, λευκές ή πολύ ανοιχτόχρωμες μονόχρωμες κουρτίνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.