iStock

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ;

Τι δουλειά έχει ένας σκύλος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου; Δεν είναι οποιοσδήποτε σκύλος, αλλά ένας σκύλος θεραπείας και ο ρόλος του είναι να ηρεμεί τους ασθενείς όσο βρίσκονται σε αναμονή.

Η εμπειρία της επίσκεψης στα επείγοντα ενός νοσοκομείου δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Κάποιες φορές σε περιμένουν πολλές ώρες αναμονής, ανησυχία, πόνος και όλα αυτά που συνοδεύουν την αίσθηση ενός νοσοκομείου.

Τι μπορεί να σε βοηθήσει εκείνη τη στιγμή, μέχρι να έρθει ένας ειδικός να σε αναλάβει; Ένας σκύλος θεραπείας. Δεν το λέω εγώ, αλλά μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Saskatchewan στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Το πείραμα με σκύλους θεραπείας

Έναν σκύλο θεραπείας μπορεί να συναντήσει κανείς (ιδανικά) σε κάποιο αεροδρόμιο, σχολείο, γηροκομείο ή νοσοκομείο. Διακρίνονται για την ήρεμη συμπεριφορά και τη φιλική τους διάθεση και εκπαιδεύονται για να είναι χαλαροί σε καταστάσεις που επικρατεί ο πανικός και απουσιάζει η ψυχραιμία. Όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο Steven Ross Pomeroy, συντάκτης του Big Think, «τα ανακουφιστικά αποτελέσματα των σκύλων θεραπείας μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, τουλάχιστον για τους φιλόζωους, αλλά οι επιστήμονες παραδόξως δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις τους σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών».

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Καναδά έστησαν ένα πείραμα: σε ορισμένους ασθενείς που επισκέφτηκαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου του Καναδά έδωσαν για δέκα λεπτά έναν πιστοποιημένο σκύλο θεραπείας και τον χειριστή του, ενώ σε άλλους όχι. Στη συνέχεια, συνέκριναν τον πόνο, το άγχος, την ευεξία και την κατάθλιψη που ανέφεραν οι δύο ομάδες.

Αναλυτικότερα, το πείραμα πήγε ως εξής: Ένας ερευνητής επισκέφθηκε ορισμένες φορές ασθενείς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που περίμεναν να τους εξετάσει ένας γιατρός, είχαν θεραπεία σε εξέλιξη, ή είχαν εισαχθεί και περίμεναν για κρεβάτι. Τους ρώτησε αν θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια «μελέτη πόνου». Σε όσους δέχθηκαν να πάρουν μέρος, οι ερευνητές πραγματοποίησαν βασικές μετρήσεις για τον πόνο, το άγχος, την ευεξία και την κατάθλιψη. Μέτρησαν επίσης τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση των ασθενών.

σκύλος
iStock

Έπειτα ορισμένοι ασθενείς δέχθηκαν επίσκεψη-θεραπεία διάρκειας δέκα λεπτών με ένα σκυλί, αμέσως μετά την οποία οι ερευνητές ξαναέκαναν τις ίδιες μετρήσεις για την υγεία τους. Επανέλαβαν τις μετρήσεις ακόμη μια φορά μετά από χρονικό διάστημα 20 λεπτών. Προκειμένου να συγκρίνουν τα ευρήματα, οι ερευνητές μέτρησαν τους ίδιους δείκτες και σε ασθενείς που δεν δέχθηκαν επίσκεψη από σκύλο θεραπείας.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν μια συνεδρία με έναν σκύλο θεραπείας ανέφεραν βελτίωση στον πόνο, το άγχος, την ευημερία και την κατάθλιψη. «Μια θετική, αν και μικρή, επίδραση», είπαν. Να αναφέρουμε ότι ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση δεν επηρεάστηκαν σε καμία ομάδα.

Η σημασία της μελέτης

«Οι αλληλεπιδράσεις με ένα σκυλί θεραπείας μπορούν να ανακουφίσουν την αντίληψη του πόνου αποσπώντας την προσοχή τους από τα συμπτώματα», εικάζουν οι ερευνητές. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι αυτό μπορεί να έχει πραγματικές κλινικές επιδράσεις επικαλούμενοι προηγούμενη μελέτη σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς που ανάρρωναν από χειρουργική επέμβαση και είχαν κάνει συνεδρία με σκύλο κατέληξαν να παίρνουν λιγότερα αναλγητικά φάρμακα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν δεχθεί επίσκεψη από σκύλο θεραπείας.

Γενικά, τα οφέλη ενός σκύλου στην ψυχολογία και την ψυχική υγεία είναι γνωστά. Ως προς αυτό, η μελέτη δεν είναι πρωτοποριακή. Είναι, όμως, σημαντική γιατί μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών, να τους κάνει να νιώθουν πιο ευχάριστα στους χώρους του νοσοκομείου, μειώνοντας το άγχος τους, και παράλληλα να διευκολύνει τη δουλειά των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Και επειδή ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στα σκυλιά, οι επιστήμονες εξετάζουν μεθόδους αντικατάστασης των σκυλιών από αντίστοιχα ρομποτικά σκυλιά τα οποία θα προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη σε αλλεργικούς ασθενείς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.