iStock

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣ ONLINE

Ο ψηφιακός κόσμος είναι ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο ζούμε όλοι μας. Όπως και στον φυσικό κόσμο, έτσι και στο διαδίκτυο καλό είναι να υπάρχει ένα σύνολο κανόνων καλής συμπεριφοράς.

Etiquette είναι στα αγγλικά οι κανόνες καλής συμπεριφοράς. Πρόσθεσε το net για οτιδήποτε κάνουμε σε διαδίκτυο και apps online, και έχεις το netiquette. Δεν πρόκειται για ένα στείρο εθιμοτυπικό αλλά για κανόνες και όρια που μπορεί να διαφυλάξουν τον χώρο αλλά και την ψυχική υγεία σου από τους τρελούς ρυθμούς και την 24/7 λογική του digital κόσμου.

Όρισε σαφή όρια

Αν και έχεις τη δυνατότητα να επικοινωνείς 24ώρες το 24ωρο, δεν πρέπει να αισθάνεσαι ότι οφείλεις να είσαι διαθέσιμος συνεχώς. Η εργασιακή κουλτούρα του «always on» προκαλεί αύξηση των επιπέδων άγχους και διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να τσεκάρει τις ειδοποιήσεις στο Whats Αpp μέχρι αργά το βράδυ,  φρόντισε να αποβάλλεις αυτή την κακή συνήθεια και δώσε χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει και να αποσυνδεθεί.

Σκέψου τον άνθρωπο πίσω από την οθόνη

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως επικοινωνείς με ένα άτομο που έχει συναισθήματα και όχι με μια μηχανή. Δώσε λίγο χρόνο να σκεφτείς πώς θα γράψεις κάτι, γιατί το διαδίκτυο δεν ξεχνάει τίποτα. Ένα στιγμιότυπο οθόνης ή ένα αντίγραφο των μηνυμάτων σου δημιουργείται με ένα κλικ και εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη κι αν διαγράψεις τα μηνύματά σου μετά.

Netiquette: τρόποι καλής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο
iStock

Δείξε τη δέουσα προσοχή

Έχεις μια ερώτηση για κάτι; Αφιέρωσε λίγο χρόνο να διαβάσεις προσεκτικά τις προηγούμενες απαντήσεις στο νήμα της συζήτησης. Το να ρωτήσεις κάτι που έχει απαντηθεί δυσχεραίνει τη συνομιλία και κουράζει. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να διαβάσεις ξανά τις απαντήσεις σου. Έλεγξέ τες ως προς τη γραμματική, τη στίξη και τη σωστή ορθογραφία. Μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό για τον συνομιλητή σου να πρέπει να αποκρυπτογραφήσει κακογραμμένες προτάσεις.

Δείξε σεβασμό στον χρόνο των άλλων

Μην βομβαρδίζεις με πολλές πληροφορίες. Μπες στο θέμα σύντομα και ξεκάθαρα. Κανείς δεν θέλει να σπαταλήσει άσκοπα χρόνο σε ένα email του οποίου το βασικό μήνυμα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου. Σκέψου ποιον είναι απαραίτητο να κοινοποιήσεις και μην κοινοποιείς άσκοπα.

Να είσαι επιεικής με τα λάθη των άλλων

Αν πρόκειται για μικρά λάθη, άφησέ τα να περάσουν. Αν πρόκειται για κάτι σοβαρό, προτίμησε να τα επισημάνεις με ένα ιδιωτικό μήνυμα.

Netiquette: τρόποι καλής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο
iStock

Να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου στο διαδίκτυο

Η επικοινωνία στο διαδίκτυο και τα social media είναι απρόσωπη και συχνά αυτό ωθεί πολλούς χρήστες να συμπεριφέρονται με αγένεια αν διαφωνήσεις μαζί τους. Σε αυτή την περίπτωση, προτίμησε να απαντήσεις κόσμια.

Αντιστάσου στηνρητορική του μίσους

Στη ρητορική μίσους μην αντιδράς με μίσος ή προσβολές. Απάντησε απευθείας στους διακινητές ρητορικής μίσους, προσπάθησε να ακυρώσεις τις δηλώσεις τους ζητώντας τα υποτιθέμενα "γεγονότα" και πάρε θέση κατά του μίσους. Ανάφερε τέτοιου είδους δηλώσεις στον ιστότοπο ή την πλατφόρμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.