iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ TANTRUMS

Για να κάνεις τη ζωή σου με ένα νήπιο ευκολότερη, αρκεί να ξέρεις πού οφείλονται τα ξαφνικά ξεσπάσματά του, γνωστά και ως tantrums. Η πληροφορία αυτή θα σου προσφέρει αρκετή ψυχραιμία για να τα διαχειριστείς και να οδηγήσεις τα πράγματα σε σταδιακή αποκλιμάκωση.

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός των γονιών που έχουν μικρά παιδιά και λίγο μετά τα 2 τους χρόνια αρχίζουν την κακή συνήθεια των tantrums. Στην πραγματικότητα, τα tantrums δεν είναι τίποτε άλλο, παρά τα βίαια και απροειδοποίητα ξεσπάσματα που παρουσιάζουν τα νήπια με ασήμαντες αφορμές.

Το 3χρονο που μπορεί να σπαράζει πεσμένο στους διαδρόμους του σουπερμάρκετ, μπροστά στα επικριτικά μάτια των περαστικών, δεν είναι απλώς κακομαθημένο, όπως εύκολα θα υποθέσουν οι περισσότεροι.

Επειδή όμως αυτή η άποψη είναι βαθιά ριζωμένη μέσα - το να θεωρούμε δηλαδή το παιδί μας κακομαθημένο -, αλλά και επειδή εκείνη τη στιγμή νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να το βοηθήσουμε, γίνεται έντονη και η δική μας αντίδραση.

Η έντονη αντίδραση στα έντονα ξεσπάσματα του παιδιού όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά πυροδοτεί ατέρμονη ένταση που όσο πιο πολύ κορυφώνεται, τόσο πιο δύσκολα αποκλιμακώνεται. Η λύση στον φαύλο κύκλο είναι η γνώση. Γιατί τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες αντιδρούν τόσο έντονα; Είναι πράγματι η «κακομαθησιά» η αιτία;

Παιδικά ξεσπάσματα
iStock

Πού οφείλονται τα ξεσπάσματα σύμφωνα με τις Νευροεπιστήμες;

Σύμφωνα με τις Νευροεπιστήμες, υπάρχει άλλη εξήγηση και έχει να κάνει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Το τμήμα που ελέγχει τις λογικές διεργασίες και το τμήμα που προάγει τη συναισθηματική αυτορρύθμιση είναι «υποστελεχωμένα».

Έχουν ακόμη δρόμο για να φτάσουν να λειτουργούν πλήρως. Αν εμείς βλέπουμε ένα παιδί που μπορεί να μιλάει και να συνεννοείται, δεν πρέπει να βγάζουμε το συμπέρασμα ότι έχουμε απέναντί μας ένα απόλυτα λογικό ον με το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη κουβέντα. Ο εγκέφαλός του δεν μας επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Τα παιδιά από 2-5 ετών δεν μπορούν να προβλέψουν τις πολλές διαφορετικές εκδοχές μιας σειράς πραγμάτων. Προβλέπουν συνήθως ένα πράγμα. Αυτό που έχουν δει να γίνεται συνηθέστερα. Έτσι, αν συνηθίζουν να τρώνε την μπανάνα σε κομμάτια και κάποιος τους τη δώσει ολόκληρη να τη φάνε, μπορεί και να τρομάξουν. Η διαφορετική αυτή επιλογή, επειδή δεν είναι προβλέψιμη, ενδέχεται να ερμηνευτεί από τον ατελή τους εγκέφαλο ως μεγάλη απειλή.

Αυτή η απειλή θα γεννήσει συναισθήματα φόβου και άγχους και το ξέσπασμα δεν θα αργήσει. Κλάματα και φωνές θα ακολουθήσουν. Όταν μάλιστα αυτή η αντίδραση προκαλέσει τις δικές μας φωνές και παρατηρήσεις, η έκρυθμη κατάσταση θα κορυφωθεί.

Ποιο είναι το δικό μας όπλο απέναντι στα παιδικά ξεσπάσματα

Γνωρίζοντας ποια είναι η πραγματική αιτία πίσω από τα νηπιακά ξεσπάσματα, μπορούμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Αυτό άλλωστε είναι και το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε ως γονείς. Ξέροντας ποιος είναι ο λόγος, μπορούμε να κάνουμε υπομονή μέχρι να περάσει το δύσκολο διάστημα και να αντιμετωπίζουμε τα tantrums με κατανόηση.

Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε, θα μάθουμε έμπρακτα στα παιδιά την ομαλή επίλυση της όποιας έντασης και θα βοηθήσουμε τον εγκέφαλό τους να μάθει να αυτορρυθμίζεται ταχύτερα.

Εύη Σταθάτου είναι πιστοποιημένη parent coach. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.