iStock

TΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΝΑΠΗΔΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

Σκέψου να μπορούσαμε να μαζευτούμε όλοι –μα όλοι– οι άνθρωποι στη Γη στο ίδιο σημείο για να κάνουμε ταυτόχρονα μια αναπήδηση σε ύψος 30 εκατοστά. Ξέρεις τι θα συνέβαινε;

Το 1995, το ροκ φεστιβάλ Dynamo Open Air συγκέντρωσε κοντά στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας 118.000 συμμετέχοντες, αριθμό-ρεκόρ για συναυλία στη χώρα. Ο μύθος θέλει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να προκαλεί μέσω της αναπήδησης τόσο έντονες δονήσεις, ώστε εκφράστηκε ανησυχία για πιθανή ενεργοποίηση βομβών που υπήρχαν στην περιοχή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκτοτε –και πάντα σύμφωνα με τον μύθο– το μέρος αυτό κρίθηκε ως ακατάλληλο για οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση.

Πάμε τώρα στην πραγματικότητα. Κατ’ αρχάς, το 1996 η δυναμική του Dynamo Open Air περιορίστηκε στους 60.000 θεατές  και η αδυναμία εύρεσης μόνιμου τόπου διεξαγωγής οδήγησε στην κατάργηση του φεστιβάλ το 2005.

Σε ό,τι αφορά το 1995, σεισμολόγοι και γεωλόγοι που μελέτησαν τα δεδομένα δεν βρήκαν σεισμική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποδοθεί στις κινήσεις του πλήθους.

αναπήδηση
Freepik

Διευκρινίστηκε ότι η ενέργεια που παράγεται από ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που πηδούν και χορεύουν δεν είναι αρκετή για να προκληθεί ένας σεισμός, καθώς απαιτεί πολύ πιο σημαντικές σεισμικές δυνάμεις. Tι θα συνέβαινε, όμως, αν και οι 8.000.000.000 κάτοικοι του πλανήτη πηδούσαμε την ίδια στιγμή;

Κι όμως, έχει γίνει σχετικό πείραμα!

Σε πείραμα που έκανε το Earth Lab του BBC, πλήθος 50.000 ανθρώπων πήδηξε ταυτόχρονα. Μετρήθηκε σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. Το μέγεθός του ήταν 0,6 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ.

Ακολούθησε πείραμα του φυσικού Rhett Allain, ο οποίος υπολόγισε τον μέσο όρο βάρους των ανθρώπων (50 κιλά) και τη μάζα της Γης (5,97 x 1024 kg), πριν υποθέσει πως τα 7 δισεκατομμύρια που ζούσαμε τότε στον πλανήτη πηδούσαμε ταυτόχρονα 0,3 μέτρα στο ίδιο σημείο – ώστε να μην αλληλο-ακυρωθούν οι δυνάμεις.

Υπολόγισε ότι η Γη θα μετακινείτο περίπου στο ένα εκατοστό της ακτίνας ενός και μόνο ατόμου υδρογόνου.

Μια μαζική αναπήδηση σήμερα

Στα σημερινά δεδομένα πληθυσμού, με μέσο βάρος 62 κιλά, αν στεκόμασταν στο ίδιο σημείο θα χρειαζόμασταν 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα για να χωρέσουμε. Δηλαδή, ένα Λος Άντζελες. Θα παραμέναμε ένα μικρό κλάσμα της μάζας της Γης.

Αν πηδούσαμε όλοι μαζί, θα ασκούσαμε μια δύναμη στο έδαφος που με τη σειρά της θα ασκούσε μια ίση και αντίθετη δύναμη πάνω μας, σύμφωνα με τον Τρίτο Νόμο Κίνησης του Νεύτωνα (βλ. οι δυνάμεις που εξασκούνται από την αλληλεπίδραση δύο σωμάτων είναι πάντα ίσες κατά το μέτρο και αντίθετες κατά τη φορά).

Κράτα πως η δύναμη που δημιουργείται από ένα ανθρώπινο άλμα είναι επίσης σχετικά μικρή σε σύγκριση με τη μάζα της Γης.

Επομένως, η επίδραση στην περιστροφή και την τροχιά του πλανήτη θα ήταν αμελητέα. Στην πραγματικότητα, η κίνηση θα ήταν τόσο μικρή, που δεν θα την καταλαβαίναμε ούτε εμείς. Άρα, τζάμπα κόπο θα κάναμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.