Freepik

ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Εφόσον οι βιομηχανίες επεξεργασίας αποβλήτων και οι κυβερνήσεις ενδιαφερθούν, οι πάνες μια χρήσης δίνουν τη δυνατότητα να χτίζονται φθηνότερα –αλλά απόλυτα ασφαλή– σπίτια.

«Πενία τέχνας κατεργάζεται», λέει η σοφή ρήση. Δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την περίπτωση της Ινδονησίας, όπου στην προσπάθεια ανεύρεσης βιώσιμων λύσεων για την οικονομικότερη κατασκευή σπιτιών, οι επιστήμονες στράφηκαν στις χρησιμοποιημένες πάνες!

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, στην τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου, οι πάνες μιας χρήσης μπορούν αντικαταστήσουν έως και το 10% της άμμου στο σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός μονώροφου σπιτιού.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο «Scientific Reports», οι πάνες μιας χρήσης συνήθως κατασκευάζονται από πολτό ξύλου, βαμβακιού, βισκόζης, ρεγιόν και πλαστικού (όπως ο πολυεστέρας, η πολυεθυλένη και το πολυπροπένιο). Λόγω του περιεχομένου τους, τα απόβλητα αυτά απορρίπτονται σε χωματερές ή καίγονται.

Οι χρησιμοποιημένες πάνες μπορούν να αποτελέσουν ένα φθηνό και χρήσιμο δομικό υλικό
Diapers are polluting the environment in srinagar jammu and kashmir iStock
Diapers are polluting the environment in srinagar jammu and kashmir

«Αυτή τη στιγμή, το σημαντικό βήμα στο να ανακυκλωθούν αυτές οι πάνες είναι να διαχωριστούν τα πλαστικά μέρη από τις οργανικές ίνες. Και αυτό απαιτεί μια σειρά από πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η συλλογή, η διάσπαση, η απολύμανση και ο διαχωρισμός των συστατικών. Λόγω της δυσκολίας της διαδικασίας, μόνο λίγες επιχειρήσεις δείχνουν προς το παρόν ενδιαφέρον στην αξιοποίησή τους», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Σισβάντι Ζουράιντα, από το Πανεπιστήμιο της Κιτακιούσου στην Ιαπωνία.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δοκίμασαν να την εφαρμόσουν και ανακάλυψαν ότι αυτό το τόσο φτηνό υλικό μπορεί ενδεικτικά να αποτελέσει το 27% στις κολόνες και τα δοκάρια ενός ισόγειου σπιτιού. Το καλύτερο; Η αντοχή του σκυροδέματος από πάνες δεν διαφέρει από αυτή του παραδοσιακού δομικού υλικού. Δείτε εδώ ένα σπίτι που φτιάχτηκε με αυτή την πρακτική.

 

Η εναλλακτική για φθηνότερα δομικά υλικά, λοιπόν, υπάρχει. Το ζητούμενο τώρα είναι να ενδιαφερθούν περισσότερο και οι κυβερνήσεις, προκειμένου να τροποποιήσουν ανάλογα τους οικοδομικούς κανονισμούς, ώστε να μπορεί περισσότερος κόσμος να αποκτήσει το δικό του σπίτι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.